Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, se opune păstrării lui Isărescu în fruntea BNR

Senatorii PSD nu-l vor pe Isărescu pentru încă un mandat în fruntea BNR

Grupul senatorilor PSD, condus de Şerban Nicolae, este nemulţumit de decizia Vioricăi Dăncilă şi a lui Călin Popescu Tăriceanu de a-l susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR. Împotrivă s-au pronunțat și unii deputați PSD dar și Daniel Zamfir (ALDE).

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 26.06.2019 - 08:42

Senatorii PSD au decis să nu îl susțină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR. Decizia vine după ce liderii Coaliției PSD-ALDE anunțaseră sprijinul pentru Isărescu.

Existența acestei opoziții este recunoscută chiar de purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, care precizează că senatorii PSD au ajuns la concluzia că nu l-ar susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat. Noua conducere a BNR urmează să fie votată de Parlament în 3 iulie. „În şedinţa coaliţiei de astăzi s-a discutat vizavi de ce se întâmplă cu Banca Naţională, nu a fost o discuţie nominală pe cine şi cum. Asta vă pot spune pentru că am participat la această şedinţă. De altminteri, chiar doamna prim-ministru, la declaraţiile pe care le-a avut după şedinţa coaliţiei, nu a rostit un nume. E adevărat că după aceea, în şedinţa grupului senatorial de pildă, colegii mei au ajuns la concluzia că n-ar susţine o nouă candidatură a domnului Mugur Isărescu. Prin urmare, sunt păreri pro şi contra vizavi de o astfel de candidatură. Urmează să vedem încotro merge PSD, care este decizia pe această temă”, a declarat Mihai Fifor.

Senatorii au invitat-o pe Viorica Dăncilă să vină într-o şedinţă a grupului, şi să explice motivele acestei răsturnări de situaţie flagrantă faţă de atitudinea pe care social-democraţii au avut-o în timpul lui Liviu Dragnea. Unul din cei mai vehemenți critici ai sprijinirii lui Isărescu a fost chiar șeful senatorilor PSD, Șerban Nicolae.

 

Alți opozanți

Nemulțumiri există și în grupul deputaților PSD. Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei, a declarat că ea nu va vota pentru menţinerea, în continuare, a lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale.

Nemulțumiri în acest sens a exprimat și deputatul Liviu Pleșoianu. „Mugur Isărescu - din nou la BNR. Are, cică, <<susținerea Coaliției>> pentru un nou mandat. Dar cine e <<coaliția>> asta!? Dăncilă, Tăriceanu și încă doi oameni de la PSD și de la ALDE!? Pe Zamfir, de la ALDE, l-a întrebat cineva? Pe mine și pe colegii de la PSD ne-a întrebat cineva?”, a comentat Pleșoianu pe o rețea de socializare.

La fel de vehement s-a pronunţat şi senatorul ALDE Daniel Zamfir. ”Presiunea constantă pe care Mugur Isărescu a făcut o asupra Guvernului a dat roade. Într un moment nu tocmai ușor pentru Guvern, încolțit din toate părțile, Ayatollah-ului îi reușește din nou. Manipularea de a pune în cârca guvernului inflația a reușit și ea, deși este răspunderea BNR”, a scris Zamfir, într-o postare pe Facebook. ”Eu va asigur că rămân același: voi vota împotriva lui Isărescu și sper sa fie mulți parlamentari care să facă la fel”, e mesajul senatorului ALDE.

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator aflat la cârma unei bănci centrale, va fi susţinut pentru un nou mandat la Banca Naţională a României (BNR) de către coaliţia PSD-ALDE, a anunţat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă.

 

Reproșurile din era Dragnea

Susținerea lui Isărescu pentru un nou mandat la BNR ar reprezenta o schimbare radicală a strategiei PSD, care,  în mandatul de președinte al lui Liviu Dragnea,  îl transformase pe guvernatorul Băncii Centrale într-o țintă predilectă a atacurilor politice. Un război între Liviu Dragnea și BNR a fost legat de inflație. Anul trecut, Liviu Dragnea îi trimitea o scrisoare lui Mugur Isărescu în care îl atenționa că Banca Națională a indus neîncredere în Guvern. O discuție tensionată între fostul lider PSD, Liviu Dragnea, și conducerea BNR a fost și pe tema ROBOR. Dragnea afirma că este îngrijorat de creșterea ROBOR și că trebuie să existe o discuție cu Banca Națională pe această temă.

 

Unul dintre criticii cei mai acerbi ai acestuia a fost Darius Vâlcov, care a fost concediat însă de Viorica Dăncilă din postul de consilier pe probleme economice. Întrebat dacă vizează mandatul de guvernator al BNR, Vâlcov a transmis un mesaj clar privind posibilitatea schimbării lui Mugur lui Isărescu din această funcție. ”Nu. Eu cred că şi domnul Isărescu şi eu nu putem să ţintim acest post pentru că în momentul în care ai nişte lucruri nerezolvate din spate este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”.

De asemenea, Isărescu a fost criticat, în mod repetat, și de senatorul ALDE Daniel Zamfir care a susţinut că indicele ROBOR este ”trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR. De altfel, Isărescu a fost audiat de Comisia economică din Senat, condusă de Zamfir, cu privire la creșterea ROBOR.

Comentarii

loading...