2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăPoliticăRomânia ar putea refuza să acorde vize turistice pentru ruși

România ar putea refuza să acorde vize turistice pentru ruși

România ar putea refuza să acorde vize turistice pentru ruși, conform unei propuneri formulate de liderii a trei partide de opoziție.

Propunerea este semnată de USR, Forța Dreptei și PMP. USR este acum cel mai important partid de opoziție, având 46 de deputați și 23 de senatori. Forța Dreptei nu are grup parlamentar, însă liderul Forței Dreptei, Ludovic Orban, fost președinte PNL, este deputat. De asemenea, trei deputați plecați din AUR, care acum sunt deputați neafiliați, au migrat spre Forța Dreptei. PMP nu este în Parlament dar are colaborări cu partidele parlamentare la nivelul unor Consilii Județene.

Merită subliniat că AUR, care este următorul partid de opoziție, ca număr de parlamentari, după USR, nu a semnat propunerea care cere neacordarea de vize pentru cetățenii Rusiei. Liderii AUR au fost suspectați că ar avea legături cu Rusia.

Un vot în Parlament ar putea eșua

De asemenea, dacă s-ar ajunge la un vot în Parlament, nu toți parlamentarii neafiliați ar agrea această inițiativă. De exemplu, dintre cei șase senatori neafiliați pe care-i are România, Diana Șoșoacă (exclusă din PMP), este o simpatizantă a Rusiei. Există și alți politicieni români, inclusiv parlamentari, care cred că, pentru România, ar fi mai benefic dialogul cu Rusia decât susținerea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

La finalul lunii martie 2022, deci la o lună după ce Rusia pornise războiul în Ucraina, patru parlamentari români au trimis un memorandum către ambasadorul Rusiei la București și chiar s-au întâlnit cu acesta, la sediul Ambasadei Rusiei. Lidera acestei inițiative a fost senatoarea independentă Diana Șoșoacă. Ea afirma că „majoritatea românilor” ar dori neutralitatea României.

„O delegație formată din 4 parlamentari români: Senator Diana Iovanovici-Șoșoacă, Deputat Dumitru Coarnă, Deputat Mihai Lasca și Deputat Francisc Tobă, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Federației Ruse, Domnul Valery Kuzmin, pe tema Memoriului transmis cu privire la Neutralitatea României, Pacea de la București. În acest cadru, partea română a prezentat poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federația Rusă și Ucraina, astfel cum o solicită majoritatea românilor”

Diana Șoșoacă,

Senator neafiliat

Propunerea care cere refuzarea vizelor pentru ruși este semnată de preşedintele USR, Cătălin Drulă, preşedintele Forţei Dreptei, Ludovic Orban, şi preşedintele PMP, Eugen Tomac. Propunerea este înscrisă într-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă. Acesta are calitatea de senator și de președinte PNL.

„Cât timp agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina nu încetează, iar consecinţele acestui război sunt resimţite de fiecare român, este inacceptabil ca cetăţenii ruşi să continue să primească vize turistice în România sau pe teritoriul Uniunii Europene, ca în timpurile de pace. Vă solicităm să interziceţi de urgenţă acordarea vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi pe teritoriul României şi, în egală măsură, să coordonaţi eforturi diplomatice sporite împreună cu celelalte state ale Uniunii Europene pentru interzicerea totală a prezenţei turiştilor ruşi în UE”

Scrisoare adresată premierului României

Cei trei semnatari ai scrisorii consideră că statul român trebuie să mai acorde cetățenilor Rusiei doar vize umanitare. Acestea ar fi necesare pentru sprijinirea liderilor societăţii civile din Rusia, a opozanților la adresa regimului Putin şi a persoanelor care sunt persecutate în Rusia.

Inițiatorii scrisorii către premierul Ciucă subliniază că Finlanda şi statele baltice „au implementat deja această măsură”, adică deja nu mai acordă vize turistice pentru solicitanți din Federația Rusă.

Alte țări NATO deja nu mai acordă vize turistice pentru ruși

„România trebuie să demonstreze mai multă fermitate diplomatică în faţa regimului criminal al lui Vladimir Putin. Cu excepţia vizelor umanitare pentru sprijinirea reprezentanţilor societăţii civile, a opoziţiei politice şi a persoanelor persecutate pe nedrept în Rusia, cetăţenii ruşi nu ar trebui să fie bine-veniţi în România sau în Uniunea Europeană în actualul context al invaziei militare brutale din Ucraina. Aveţi ocazia de a arăta, domnule prim-ministru, că România poate fi lider în politica europeană. Dacă veţi face alegerea corectă, vom sprijini decizia la nivel naţional şi european”, explică scrisoarea semnată de Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac.

Dintre aceștia trei, Eugen Tomac este în prezent europarlamentar. El a anunțat și pe Twitter despre scrisoarea trimisă premierului României. Probabil că Tomac ar explica acest demers al României și în cadrul Parlamentului European.

Un lucru la care semnatarii scrisorii nu s-au gândit este însă faptul că și Rusia ar putea, drept ripostă, să nu mai dea vize cetățenilor României. Ar fi afectați nu doar potențialii turiști ci și acei români care mai au afaceri legate de Rusia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mahmoud Abbas vrea în continuare o „soluție cu două state” în noul mandat Trump

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat luni pe noul președinte american Donald Trump, declarând că este gata să coopereze cu el pentru a...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...
Ultima oră
Pe aceeași temă