Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sorinel Vasilca a demisionat din fruntea STS

Război politic pentru controlul STS

Directorul STS a demisionat. Tragedia de la Caracal le oferă liderilor PSD ocazia să încerce să preia instituția.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 30.07.2019 - 10:43

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Sorinel Vasilca, a demisionat din funcţie, ieri, spunând că a făcut acest lucru ”pentru a nu afecta prestigiul instituţiei”. El precizează că ”demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112”. Potrivit legislației în vigoare, directorul STS este numit de CSAT, la propunerea președintelui României.  În 2017, Klaus Iohannis l-a propus pe Vasilca, iar propunerea a fost acceptată de CSAT.

Tragedia de la Caracal i-a oferit şansa lui Gabriel Leş, ministrul Apărării, să propună ca Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) să treacă în subordinea MApN, susţinând că este unica soluție pentru reformarea acestei structuri. Acesta a argumentat că instituția pe care o conduce dispune și de infrastructură, dar și de resursa umană specializată de a ”aduce în parametrii optimi” sistemul de urgență 112.  

 

Comisie de anchetă

STS reprezintă o miză importantă pentru PSD deoarece infrastructura serviciului este folosită în alegeri, pentru a monitoriza și împiedica votul multiplu.

De altfel, lideri ai  PSD au acuzat, imediat după alegerile europarlamentare,  existența unor ”fraude electorale”. Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat că STS „nu mai are ce căuta în procesul electoral”, precizând că ar trebui să se revină la formula declarației pe proprie răspundere atunci când votezi pe liste suplimentare. PSD a înfiinţat o comisie parlamentară de anchetă pentru a cerceta fraude la alegerile organizate de Guvernul condus de liderul PSD Viorica Dăncilă. Comisia este condusă de Lia Olguța Vasilescu (PSD).

 

Rolul STS în alegeri

Miza bătăliei politice o reprezintă Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), folosit la alegerile pentru Parlamentul European. SIMPV semnalează cazurile în care datele de identificare ale alegătorilor care se prezintă la vot figurează deja ca fiind înscrise – adică dacă persoana a votat deja, în acest fel fiind prevenit votul multiplu. Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV) reprezintă un program informatic, realizat de către STS, care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor culese de către operatorii de calculator.

Comentarii

loading...