Premierul Viorica Dăncilă a semnat joi decizia de numire a Mihaelei Triculescu, economist cu peste 19 ani de experiență în mediul privat, în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat. Potrivit Guvernului, Mihaela Triculescu este un „economist cu o vastă experiență” care în ultimii trei ani „a fost practician în insolvență, asigurând managementul procedurii de insolvență pentru mai multe companii”.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, joi, că a solicitat premierului Viorica Dăncilă demiterea preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa. Teodorovici a spus că a trimis şi o variantă de înlocuitor, dar fără a preciza nume. „Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, iar ANAF ca principală instituție publică din România trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie. Trebuie să demonstreze că are un tratament corect, onest și echitabil față de contribuabil”, a explicat Teodorovici. Ministrul a mai spus că, în 2019, ANAF trebuie să îndeplinească o serie de obiective, printre care reforma întregii administrații fiscale, informatizarea sistemului, o simplificare a modului în care relaționează cu contribuabilii și o colectare mai bună.
Înainte de declarația lui Teodorovici, Ionuț Mișa a susținut că ANAF stă foarte bine la capitolul colectare. ”ANAF are cele mai mari încasări din istorie şi mult peste ce a fost prevăzut iniţial în legea bugetului. Cel mult să felicite public angajaţii şi conducerea ANAF pentru rezultatele deosebite care au contribuit major la încadrarea în deficit”, a transmis Ionuț Mișa.
Relaţia dintre ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi şeful ANAF Ionuţ Mişa a fost una marcată de ţintele de colectare ale instituţiei, cele mai mari din istoria instituţiei, dar insuficiente pentru nevoia de bani a Executivului.
Solicitarea lui Orban
Însă, sancționarea șefului ANAF nu rezolvă problema bugetului pe anului 2019, care nu a fost finalizat, încă, de Guvern. Și aceast cu toate că legislația în vigoare prevede că bugetul trebuia trimis Parlamentului cel mai târziu pe 15 noiembrie. Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a transmis o scrisoare deschisă liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, precum și premierului Viorica Dăncilă, prin care le cere să prezinte de urgență prooectul de buget pentru anul 2019 și să convoace parlamentul în sesiune extraordinară începând cu 14 ianuarie. Liderul liberal atrage atenția că, din cauza lipsei bugetului pe acest an, activitatea principalelor instituții ale statului și a autorităților locale este afectată negativ, companiile nu știu la ce noi taxe și impozite să se mai aștepte, iar pensionarii nu vor mai beneficia de creșterea pensiilor cu 9% conform legii în vigoare.
”Vă somez să prezentaţi urgent în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2019 şi să convocaţi o sesiune extraordinară a Parlamentului de îndată pentru adoptarea Legii bugetului de stat. Din incompetenţa voastră, anul 2019 începe cum nu se poate mai prost pentru români. Activitatea principalelor instituţii ale statului şi a autorităţilor locale este afectată negativ de absenţa bugetului de stat. Aţi călcat în picioare obligaţia legală de a înainta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale până la data de 15 noiembrie 2018”, scrie liderul PNL în scrisoarea deschisă adresată premierului Dăncilă şi liderilor PSD şi ALDE.
Liberalii și presa, în vizor
Anterior, situația bugetului pe anului 2019 a provocat și o dispută între Eugen Teodorovici și senatorul PNL Florin Cîțu. Scandalul s-a declanșat după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a scris pe Facebook ”Deficit (cash) 2018 = 2,92%. Felicitari valoroasei echipe de la Ministerul Finantelor Publice!”. În replică, Florin Cîţu a comentat, acuzându-l că le cere angajaţilor din Ministerul de Finanţe să falsifice datele despre execuţia bugetului, în aşa fel încât execuţia finală să arate aşa cum a anunţat el, sub 3 la sută. Senatorul îi cerea ministrului Teodorovici să permită unor experţi din opoziţie să verifice corectitudinea execuţiei bugetare şi avertizează că va sesiza Eurostat în legătură cu manipularea indicatorilor economici. În replică, ministrul Finanţelor a calificat afirmaţia lui Cîţu drept ”o bazaconie totală şi o imbecilitate”, susţinând că presa ar trebui să verifice astfel de informaţii înainte de a le publica şi că va propune prin lege amendarea presei în caz contrar. “Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice-dar o să verific personal acest lucru-şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea această, inclusiv o amendă”, a avertizat Eugen Teodorovici.
Ieri dimineaţă, Cîţu a reacţionat, din nou, calificând ieşirea lui Teodorovici drept una de spital şi comentând şi intenţia acestuia de a-l schimba pe şeful ANAF, Ionuţ Mişa. ”Ieşire <> a lui Teodorovici la adresa presei române! Incredibilă de violentă reacţia ministrului Teodorovici la întrebările presei. După ce a vrut să limiteze dreptul la muncă acum vrea să pună botniţă presei”, a comentat senatorul PNL. În opinia sa, ”în loc să ameninţe presa, Eugen Teodorovici ar trebui să facă două lucruri”: să dea acces opoziţiei să verifice veridicitatea execuţiei bugetare pentru 2018 şi ”să nu mai dea ordonanţe, OUG 90/2017 şi OUG 114/2018, prin care să se protejeze de abateri, nereguli şi măsluiri ale datelor oficiale”. ”Informaţiile pe care le prezintă public să fie adevărate sub obligaţia răspunderii penale”, mai solicită senatorul PNL.
Cifrele bugetului
Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor. În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.