10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD a câștigat alegerile parțiale

PSD a câștigat alegerile parțiale

“PSD a obţinut astăzi o victorie la alegerile acestea parţiale. Din 35 de localităţi PSD a câştigat alegerile în 17 localităţi. Tot arcul guvernamental a câştigat în 16 localităţi şi două localităţi au fost câştigate de candidaţi independenţi, unde PSD nu a avut candidat. Astăzi e un nou semnal că PSD câştigă toate alegerile. Din şase oraşe în care au avut loc alegeri parţale, în trei a câştigat PSD: în Bocşa, Târgu Bujor şi Filiaşi. Ţin să-i felicit pe toţi coelgii noştri şi încă o avem un semnal că PSD este cel mai important partid din România, care câştigă alegerile”, a declarat Grindeanu, după numărarea parțială a voturilor.

După ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a proclamat victoria pe pagina sa de facebook, la câteva minute și Ludovic Orban a clamat victoria.

“Până acum am câștigat în Bumbeşti Piţic – județul Gorj, Sadova și Terpezița – județul Dolj, Braniștea și Cojasca – județul Dâmbovița, Șinca Nouă – județul Brașov, Șimleu Silvaniei – județul Sălaj, Zăbrani – județul Arad, Vicovu de Sus – Suceava, Cuza Vodă – județul Călărași, Sarmizegetusa și Romos – județul Hunedoara”, a spus Orban.

La totalul numărătorii, doar 16 poziții sunt câștigătoare pentru PNL, iar PSD-17.

Numărătoarea continuă.

Balamucul electoral de la Bragadiru

Gabriela Firea a susținut o pemepistă

Alegerile locale parțiale nu s-au lăsat și fără dosare penale. La Bragadiru, unii alegători și-au fotografiat voturile, situație interzisă de legea electorală. Aici lupta se duce între candidata PMP, Teodora Desagă, susținută de USR PLUS, care au format ”Alianța Împreună pentru Bragadiru” și candidatul PNL, Gabriel Lupulescu, un dezvoltator imobiliar. După ce primarul ales anul trecut, Vasile Cimpoeru, a fost condamnat definitiv la închisoare, PNL l-a trimis în cursa electorală pe un apropiat al acestuia, dezvoltatorul imobiliar, Gabriel Lupulescu.

PSD nu a avut niciun candidat, dar a susținut candidatul Alianței “Împreună pentru Bragadiru.”

Cei din alianță au chemat de mai multe ori poliția și au sesizat BEJ pentru nereguli. Câștigătorul nu s-a decis încă.

Pe fondul unui absenteism ușor de anticipat, cu o prezență la urne de 36,8 la sută, alegerile din Bocșa, județul Caraș Severin, au fost câștigate de Mirel Pascu, potrivit Radio Reșița. Dacă în septembrie 2020, Pascu, cel care a mai fost primar o data, obținea doar 1.279 de voturi, de data aceasta peste 2000 i-au încredințat votul, detașându-se în câștigător. Județul este condus de liberali.

Potrivit numărătorii paralele a PSD, în Târgu Bujor, județul Galați, la o prezență la vot mai ridicată, 46,95%,  câştigător este tot candidatul PSD, Ion Andone cu aproximativ 60 % din voturi, iar candidatul PNL, Andra Mihaela Costache a obţinut un procent de 30 %. Primarul ales la precedentele alegeri, cele din toamna anului 2020, a renunțat la mandat pentru a fi deputat.

O mare victorie social democrată s-a înregistrat la Filiași. Alegerile au fost câştigate de candidatul PSD, Marin Gheorghe, cu 72,24% (5.467 de voturi). Candidatul PNL, Daniel Pităroiu, a obţinut 24,84% (1.880 de voturi), candidatul AUR Lucica Gîncu – 1,66% (126 de voturi), Constantin Neacşu (USR) – 0,83% (63 de voturi) şi Mitică Ionuţ Mareş (PMP) – 0,40% (31 de voturi). Marin Gheorghe este fiul lui Ilie Gheorghe, fost primar, declarat incompatibil de către ANI.

Înfrângeri în fieful pesedist

La acest scrutin, în oraşul Târgu Bujor au fost înscrişi 6.459 de votanţi pe liste permanente şi complementare, iar la urne s-au prezentat 46,95% dintre aceştia, adică 3.033 de bujoreni. 

PNL a câștigat mandatul de primar, prin Mihai Vișinescu, în comuna Braniștea, județul Dâmbovița, condus autoritar de către PSD. Și consiliul local e 80% PSD, potrivit Gazetei de Dâmbovița.

În altă comună a județului Dâmbovița, la Cojasca, s-au desfășurat alegeri pentru consiliul local. Și aici a câștigat partidul condus de Ludovic Orban.

Cea mai remarcabilă victorie a fost însă a tânărului liberal, Mihai Cristian Lazăr, care şi-a adjudecat funcţia de primar al oraşului Şimleu Silvaniei, cu peste 50%. În vârstă de 27 de ani, Cristian Lazăr este de profesie avocat.

Potrivit datelor provizorii centralizate de Biroul Electoral de Circumscripţie Şimleu Silvaniei, A obținut 2.880 de voturi dintr-un total de 5.739 voturi valabil exprimate.

Principalul său contracandidat, social democratul Romeo Sabău a reușit să adune doar 42 % din sufragii.

Ceilalţi doi candidaţi, Virgil Bob – USR PLUS şi Călin Tulbure – independent au fost votaţi, fiecare, de circa 4% din alegători.

Cea ce se remarcă din cele 36 de circumscripții electorale e că bătălia s-a dat între PNL și PSD, restul candidaților USR-PLUS, AUR, PMP (în afară de Bragadiru) n-au contat.

 

Vărul primarului decedat Ion Aliman, Nicolae Dobre, este noul primar al localităţii Deveselu, conform numărătorii paralele a voturilor pe care au realizat-o partidele. Dobre (PSD) are, potrivit sursei citate, peste 100 voturi în faţa fiului primarului, Marius Aliman (PNL), adunând 925 voturi, faţă de cele 816 câte sunt în contul candidatului Marius Aliman, conform Adevărul.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă