16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăPoliticăPrimarii își cer „dreptul” de la Guvern să controleze persoanele vulnerabile

Primarii își cer „dreptul” de la Guvern să controleze persoanele vulnerabile

În cadrul unei întâlniri între premierul Florin Cîțu și reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR), primarii și-au cerut „drepturile”, punând pe tapet problema alocării banilor pentru asistența socială. Organizația condusă de primarul clujean Emil Boc a cerut Guvernului să suporte integral costurile pentru indemnizațiile sociale, dar edilii să aibă dreptul de a decide cui se acordă acestea. „Am solicitat ca 100% din aceste cheltuieli cu asistența socială să fie de la bugetul de stat, s-a convenit ca 90% să vină de la administrația de stat, 10% de la administrația locală, și cu implicarea administrațiilor locale în comisiile care decid aceste drepturi de asistență socială, pentru că noi doar plătim, dar nu avem niciun fel de cuvânt de spus în conferirea acestor drepturi, pentru a fi sigur că primesc doar aceia care trebuie asistență socială, nu alții care nu ar trebui să beneficieze de drepturi”, a spus Boc.  

Cu alte cuvinte, Guvernul menține mecanismele prin care primarii îi controlează pe oamenii aflați în situații vulnerabile, prin tacticile deja știute – îi „mobilizează la vot” în ziua alegerilor sau îi obligă să accepte primul job care li se oferă, sub sancțiunea tăierii venitului minim garantat (VMG). Orice abatere de la cuvântul primarilor poate duce la tăierea VMG. „Persoanele apte de muncă pentru care se acordă ajutorul social şi care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, potrivit legii, au obligaţia de a nu refuza un loc de muncă oferit sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională”, potrivit prevederilor legale curente. În acest moment, venitul minim garantat are o valoare ridicolă – de 142 lei de persoană/ lună și poate ajunge la 527 lei/ lună pentru o familie de cinci membri.

La începutul săptămânii, ministrul muncii, Raluca Turcan, a ridicat încă o dată problema oamenilor care „nu vor să muncească” și a solicitat inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, spunând că aceste controale nu s-au mai făcut în ultimii doi ani.

 

Primăriile care cheltuiesc prea mult 

Pe de altă parte, Guvernul a luat la rost primăriile care au avut cheltuieli prea mari în raport cu veniturile. Este vorba în primul rând de administrațiile locale care decis „din pix” creșterea salariilor funcționarilor proprii. Premierul a declarat că la nivelul multor autorități locale din România au crescut cheltuielile de personal, cu salarii, sporuri, fără să crească, în același timp, și investițiile. Cîțu a spus că au existat „neînțelegeri” și pe această temă în cadrul întâlnirii cu primarii. „Nu a fost nicio ceartă cu primarii, mai ales că președinte al Asociației este un coleg de partid”, într-un interviu la EuropaFM.

Cîțu a precizat și că banii încasați de stat din veniturile primăriilor se întorc în integralitate în bugetele acestora. „E vorba de finanțarea bugetelor locale în 2021, pentru că în ultimii ani s-a tot schimbat formula de alocare a resurselor către municipii, orașe, comune și reședințe de județe. Da, e adevărat că sunt sumele 100% din venituri, se întorc la autoritățile locale. Mai sunt și sume de reechilibrări. Am avut mai multe discuții și despre modul in care eu văd că au crescut cheltuielile de personal, sporuri etc și ce soluții să avem în perioada următoare, pentru că mi se pare că multe din aceste costuri au fost crescute fără să aibă nicio legătură cu veniturile proprii ale autorităților locale. Noi am asigurat că acești bani pe care-i iau din venituri vor ajunge la autoritățile locale, vom transparentiza modul in care ajung acesti bani acolo. Dar, pentru cealaltă parte, am primit asigurări că se va face reformă atât la consiliile județene, cât și la unitățile administrativ-teritoriale”, a anunțat premierul. 

TEHNIC VORBING

Costurile cu asistența socială

Primarii au cerut ca aceasta să fie suportată integral din bugetul de stat.  

Înțelegere
S-a decis ca cheltuielile cu asistența socială să fie plătite 90% din buget și 10% de primării.

Venitul minim garantat
Suma pe care o poate primi un benefiar este de 142 lei / lună, iar o familie de cinci persoane poate încasa 527 lei.

Beneficiari venit minim
173.636 de persoane se aflau în plată pentru venit minim garantat în noiembrie anul trecut, potrivit datelor oficiale.

Declarație nefericită 
„I-am asigurat pe români că cei care pur şi simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duşi în spate de oamenii harnici”, a spus ministrul muncii, Raluca Turcan, în urmă cu câteva zile. 

„Am solicitat ca 100% din aceste cheltuieli cu asistența socială să fie de la bugetul de stat, s-a convenit ca 90% să vină de la administrația de stat, 10% de la administrația locală, și cu implicarea administrațiilor locale”.
EMIL BOC, PREȘEDINTE AMR 
 

Cele mai citite

Un bărbat de 55 de ani a murit după ce s-a aruncat în gol de la etajul 6 al unui bloc din Ploiești

Un bărbat în vârstă de 55 de ani s-a aruncat în gol de la etajul 6 al unui bloc de pe strada Mărăşeşti din...

VIDEO. Flacăra olimpică a ajuns pe mare în Franța

Flacăra olimpică a ajuns astăzi, la bordul velierului cu trei catarge Belem, în largul coastei Marsiliei, unde va debarca în cursul serii, aşteptată de...

Ministerul Energiei: Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale...

Reprezentanţii Ministerului Energiei au subliniat că preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15%...
Ultima oră
Pe aceeași temă