Premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu președintele Băncii Mondiale, David Malpass.
Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc joi, 14 aprilie 2022, la Palatul Victoria.
În fața preşedintelui Grupului Băncii Mondiale, premierul Ciucă a prezentat viziunea Guvernului României privind abordarea integrată a investiţiilor realizate cu bani europeni şi din bugetul naţional. România are o experiență de 30 de ani în implementarea unor programe de dezvoltare împreună cu Banca Mondială.
“Sunt încrezător că fondurile europene și facilitățile oferte de Grupul Băncii Mondiale reprezintă un sprijin important pentru a accesa resursele de dezvoltare necesare. Avem cel mai mare buget de investiții alocat în ultimii 30 de ani și dorim să contribuim prin stabilitatea noastră, la stabilitatea din regiunea noastră. Am lansat programul Sprijin pentru România, alocând pentru investiții 60 la sută din cele 17,3 miliarde lei”, a declarat premierul Ciucă.
Președintele Băncii Mondiale a fost informat despre creșterea bugetului Apărării
În cadrul dialogului, a fost apreciată funcționarea sistemului monetar și stabilitatea cursului de schimb din România. A fost evidențiată și creșterea cu 25 la sută a bugetului Apărării. Această creștere aduce bugetul Apărării la 2,5 la sută din PIB, a precizat Guvernul României.
Partea română a oferit detalii despre suportul oferit pentru tranzitul de mărfuri și pentru facilitarea exporturilor din Ucraina, pentru a menține lanțurile de aprovizionare. Guvernul României aprobă, joi, finanțarea extinderii fluxurilor de marfă în Portul Constanța. Aceasta se va realiza prin dezvoltarea infrastructurii feroviare și ulterior prin folosirea Dunării ca rută de transport.
În domeniul energiei, au fost semnalate oportunitățile oferite de finanțările europene. Acestea pot fi dinamizate cu sprijinul Băncii Mondiale. Se vor urmări reducerea dependenței de gazul rusesc și reconfigurarea lanțurilor de afaceri europene.
România dorește să dezvolte capacitățile de producție a energiei electrice și să extindă exploatările de gaze naturale, inclusiv off-shore. Prin PNRR, România va dezvolta investiții în producerea de energie cu mijloace regenerabile, de energie verde. Din aceleași resurse europene, vor fi alocate 500 de milioane de euro pentru capacitățile de producție pentru microcipuri și semiconductori.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!