0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăPoliticăPremierul Cîțu cheamă primarii la ordine

Premierul Cîțu cheamă primarii la ordine

Premierul Florin Cîțu a avut discuții cu prefecții și cu primarii din București, iar marți va avea întrevederi cu celelalte autorități locale, cerându-le să aplice restricțiile pentru limitarea pandemiei.

Premierul le-a reamintit primarilor că se adresează Guvernului atunci când solicită bani sau finanțări, însă de această dată trebuie să vină cu soluții pentru reducerea numărului de cazuri de infectări cu COVID-19. „Mă aștept ca, pe lângă discuțiile pe care le avem despre buget de fiecare dată – să susținem aceste localități de la bugetul de stat, să vină și cu soluții pentru situația dificilă prin care trece astăzi România”, a spus Cîțu, subliniind că soluțiile trebuie să vină de la cei care administrează aceste zone, fiecare cu specificul ei.

Florin Cîţu a afirmat că dacă nu se respectă legea va fi intransigent. „Am văzut şi eu ca şi dumneavoastră imaginile cu ce s-a întâmplat în weekend-ul trecut în cluburi şi în staţiunile montane şi vreau să vă spun că sunt foarte supărat să văd că există o minoritate dintre concetăţenii noştri care încă nu vrea să respecte regulile în vigoare. Implicaţiile sunt pentru toţi”, a declarat șeful guvernului.

În ceea ce privește carantinarea Bucureștiului, Cîțu a spus că nu-şi doreşte să se ajungă în acest punct, întrucât a vrut întotdeauna ca economia să rămână deschisă. „Doar aşa putem să plătim costul pandemiei”, a afirmat premierul, precizând că decizia va fi luată după ce se vor asculta toate opiniile, atât ale specialiştilor, cât şi ale primarilor. 

Activitatea cluburilor, suspendată

O altă temă importantă a fost aceea a sancțiunilor – pe de o parte a cluburilor care nu respectă legislația, dar care au primit sancțiuni irelevante. Cîțu a spus că, dacă acestea nu se supun regulilor și nu rămân închise, vor avea, în prima fază, activitatea suspendată două săptămâni. „Domnul Bode a spus foarte clar, dacă nu va fi susţinut în Parlament avem pregătită o OUG prin care vom suspenda activitatea acelor cluburi care respectă legislaţia în vigoare. (…) Cei care nu respectă, propunerea este de a li se suspenda activitatea în prima fază pe două săptămâni, după aceea mai mult”, a transmis premierul.

La rândul său, ministrul de interne, Lucian Bode, a anunţat că a cerut preşedintelui PNL Ludovic Orban să discute în coaliţie de guvernare posibilitatea de a fi aduse modificări Legii 55/2020, astfel încât să poată fi suspendaă activitatea agenţilor economici care nu respectă normele sanitare. „Rolul nostru nu este de a sancţiona cetăţenii, rolul nostru este de a limita răspândirea acestei pandemii. Cu toate că activitatea MAI este consistentă, constatăm în continuare că o parte, din fericire mică, din populaţie nu respectă regulile de protecţie sanitară”, a declarat Bode. 

Carantină politizată

O situație aparte a apărut la Timișoara, unde autoritățile locale au decis scoaterea orașului din carantină, deși incidența cazurilor de COVID-19 este de peste 8 la mie. Ulterior, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus la Raed Arafat, a decis menținerea restricțiilor pentru încă 72 de ore. „DSU a luat o decizie tranzitorie, până la momentul în care CNSU va lua o hotărâre suverană, în ceea ce priveşte carantinara Timioarei şi a localităţilor limitrofe”, a spus Bode. El a spus și că „normal ar fi să nu existe astfel de situaţii, să existe un dialog între nivelul local şi nivelul naţional”.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a acuzat însă că DSP Timiş a propus continuarea carantinei pentru localităţile cu primari din USR PLUS şi PSD şi a propus ridicarea carantinei pentru cele cu primari PNL. „Sunt absolut uimit de conotaţia politică a acestor decizii”, a declarat el.

„Contravaloarea amenzilor aplicate în 20 martie este de 1,6 miliarde de lei. Cu toate acestea, o amendă de 1.000 de lei într-un club de fiţe în Bucureşti nu rezolvă problema. Guvernul trebuie să arate determinare, trebuie să vină cu măsuri foarte ferme”. LUCIAN BODE, MINISTRU DE INTERNE

TEHNIC VORBIND

Sancțiuni

Sâmbătă au fost verificaţi peste 5.000 de agenţi economici şi peste 84.000 de persoane, fiind date peste 7.000 de sancţiuni.

Amenzi

Contravaloarea amenzilor aplicate în 20 martie este de 1,6 miliarde de lei, potrivit ministrului de interne.

Carantină

32 de localități din 11 județe se află în carantină.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă