19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăPremierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la New York, s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres.

Întâlnirea de la sediul ONU a avut loc în ziua de 6 decembrie 2023.

”Susținem leadership-ul și viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv și eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare și generațiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esențiale și bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil și durabil”,  a subliniat premierul României în fața secretarului general al ONU, António Guterres.

Premierul Ciolacu a exprimat sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU. Premierul României a apreciat că 2024 va fi un an esențial pentru organizația mondială, îndeosebi prin prisma necesității de a asigura un rezultat ambițios al Summit-ului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient.

“În problematica Ucrainei, premierul român a arătat că România susține Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, și va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară din regiune”, anunță un comunicat transmis de Guvernul României.

Legat de Fâșia Gaza, premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe António Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare, a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile personalului ONU care, în ciuda riscurilor cu care se confruntă, continuă să acorde asistența populației palestiniene și a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți în rândul acestuia.
”Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situație din Israel și Fâșia Gaza, bazată în mod esențial pe apelul la respectarea dreptului internațional și a dreptului umanitar internațional”, a mai transmis oficialul român, adăugând că principalele obiective aici, în opinia României, ar trebui să fie prevenirea pierderii de vieți în rândul civililor, ameliorarea situației umanitare din Fâșia Gaza, eliberarea cât mai rapidă și fără condiții a ostaticilor, prevenirea unei contagiuni regionale a conflictului și crearea unui orizont politic care să conducă la implementarea soluției celor două state.
La rândul său, António Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaților ucraineni și în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către piețele globale. De asemenea, a remarcat mobilizarea de ajutoare umanitare românești pentru populația civilă din Gaza și a menționat potențialul României în normalizarea situației din regiune, prin prisma relațiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât și cu statul palestinian.

Premierul Ciolacu a avut și o întâlnire cu Dennis Frances, președintele Adunării Generale a ONU.

Pe parcursul vizitei sale în SUA, premierul Ciolacu a mai avut întâlniri cu șeful Pentagonului, cu secretarul de stat al SUA și cu reprezentanți ai comunității de români din SUA. Premierul Ciolacu este însoțit în SUA de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă