UPDATE 21:25 Peste 121.000 de alegători s-au prezentat la vot la secțiile de votare din străinătate, până la ora 19.00, la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor primite de BEC de la toate cele 294 secții de votare organizate peste hotare. Cei mai mulți alegători au fost înregistrați în Italia – 28.484, Spania – 24.534, Republica Moldova – 19.125, Marea Britanie – 6.235, Franța – 5.807, Republica Federală Germania – 5.58 și Belgia – 4.699.
Cel mai mare număr de votanţi în străinătate s-a înregistrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, când au votat 147.754 de cetăţeni români, cei mai mulţi cu domiciliul în Italia – peste 40.000. Precedentul record de participare se înregistrase în primul tur al prezidenţialelor din acelaşi an – peste 94.000.
UPDATE 20.59 Protest spontan la MAE, din cauza cozilor mari la secțiile din străinătate
Votarea în secțiile de votare din străinătate nu va putea fi prelungită după ora 21.00, a declarat, duminică seară, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, el adăugând că vor putea vota după această oră numai alegătorii care se află în secție.
El a menționat că există solicitări de prelungire a procesului de votare după ora 21.00 în mai multe secții de votare din străinătate, Muhuleț menționând orașele Munchen (Germania) și Londra (Marea Britanie).
”Din păcate, legea, la articolul 46, este clară. La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea sălii unde se votează. Alineatul 2) prevede că alegătorii care la ora 21.00 se află în sala în care se votează pot să își exercite dreptul de vot”, a precizat Muhuleț.
UPDATE 19.52: Sute de români stau la coadă, în fața Institutului Cultural din Londra, așteptând să voteze. (Foto atașate)
În comisia de votare sunt doar patru membri în loc de nouă, s-au făcut foarte multe contestații, iar oamenii sunt revoltati, a povestit, pentru Rl, Stela Tudoroaie, o româncă stabilită în Marea Britanie.
Citește și: 190 de români au votat la New York până la ora 19.00
UPDATE 19.35: Românii intonează imnul în fața secției de votare din Paris, în semn de protest față de refuzul autorităților de a prelungi programul secțiilor, conform B1 TV.
UPDATE 19.29: Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) cere prelungirea programului în secțiile de votare și demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, pentru felul în care au fost organizate alegerile, conform unui comunicat al asociației, remis redacției.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/7740c94b641eebfa34d5aa292a6accc9/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
”Federația asociațiilor de români din Europa, solicită Biroului Electoral Central sa prelungeasca programul de vot atat cat este necesar in sectiile de votare din diaspora acolo unde cozile sunt foarte mari in asa fel incat toti cei care doresc sa isi exercite dreptul de a vota sa o poata face. In ciuda faptului ca am cerut Ministerului de Externe dublarea numarului sectiilor de vot in diaspora acesta nu a tinut cont si astfel in toate sectiile de votare din strainatate s-au format cozi foarte mari de 2-4 ore de stat si multi romani au renuntat sa mai voteze. De aceea cerem demisia Ministrului de Externe Titus Colatean pentru proasta organizare a acestor alegeri”, conform comunicatului FADERE.
UPDATE 19.10: Candidata independentă Monica Macovei a solicitat, duminică, prelungireas porgramului la secțiile de vot din străinătate, dacă la ora 21.00 mai sunt oameni care așteaptă la cozi, însă Biroul Electoral pentru Străinătate menţionează că nu are în competenţă această prelungire, transmite Mediafax.
De asemenea, Biroul Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate reaminteşte că, potrivit dispoziţiilor art. 46 alin. (1) din Legea 370/ 2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, "la ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează".
Potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) "Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot".
"Prelungirea programului de votare nu este de competenţa Biroului Electoral Nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate", menţionează Biroul Electoral pentru Stăinătate.
UPDATE 18.40: Purtătoarea de cuvânt a MAE, Brândușa Petrescu, a declarat, duminică, că numai BEC poate lua decizia prelungirii programului în secțiile de votare în străinătate, conform B1.ro.
„O eventuală prelungire a programului de votare o va lua Biroul Electoral Central, deci nu MAE, această decizie nu ne aparține nouă”, a declarat Brândușa Petrescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
UPDATE 18.32: Adresele unde puteți face solicitări pentru prelungirea programului secțiilor de votare din străinătate sunt: ministru@mae.ro, cabinet.bs@mae.ro, presa@mae.ro, drco@mae.ro, dprrp@mae.ro, relatii_cu_publicul@mae.ro, be48strainatate@bec2014.ro.
UPDATE 17.57: La Londra, sunt trei ștampile de vot și peste 7.000 de persoane care așteaptă să voteze. Oamenii stau la coadă și strigă ”Vrem să votăm!”, conform unei înregistrări remise Hotnews.
UPDATE 17.33: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că declarațiile pe proprie răspundere vor putea fi completate și în proximitatea secțiilor de votare (DOCUMENT ATAȘAT).
–
UPDATE 17.03: Mai mulți cetățeni români care votează la Paris sunt nemulțumiți că declarațiile pe proprie răspundere nu se pot completa și în afara secțiilor de vot, în urma unei circulare a BEC, relatează Mediafax.
Cetăţeni români care votează la Paris au precizat că sunt nemulţumiţi de faptul că, la un moment dat, şefii secţiilor de votare au decis să nu mai permită completarea declaraţiilor pe proprie pe proprie răspundere în afara secţiilor, decizie care îngreunează şi mai mult procesul de vot.
Un reprezentant al Biroului Electoral Străinătate a declarat că BEC a emis sâmbătă o circulară care prevede că declaraţiile pe proprie răspundere nu se pot completa decât în interiorul secţiei de votare.
În urma unor sesizări primite, BEC s-a reunit, în cursul zilei de duminică, şi a decis că aceste declaraţii se vor putea completa şi în afara secţiilor de vot, urmând ca în secţie să fie doar semnate.
Reprezentantul BEC a mai precizat că decizia va fi transmisă cât mai curând tuturor secţiilor de vot din străinătate, "pentru a facilita procesul de vot".
Cetăţenii români stau la rând să voteze la mai multe secţii de vot din Europa, printre care Bruxelles, Dublin, Luxemburg, Roma, Torino, München, Stuttgart, Berna, Valencia sau Haga.
UPDATE 15.56: Cetățenii români care votează în Londra se tem că s-ar putea termina buletinele de vot, conform Mediafax.
"Sute de români aşteaptă să voteze la cozi la Londra", precizează Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Acesta a mai precizat că există "îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot", iar oamenii care stau la coadă "acuză o organizare dezastruoasă".
La secţia numărul 61 de la Ambasada României la Paris şi la secţia 60 de la Consulat s-au format cozi la o oră de la deschiderea urnelor, iar până la ora locală 13:00 (14:00, ora României) au votat peste 1.600 de persoane, relatează corespondentul RFI. Printre persoanele care votează se află şi mai mulţi basarabeni.
"Sunt şi ştampile şi buletine şi alegători. Avem şapte membri în comisia electorală din Paris, paza este şi ea asigurată", a declarat, pentru RFI, consulul general Clara Staicu.
În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, 3.785 de români au votat la Paris, cea mai mare cifră înregistrată în capitala Franţei, după ce în primul tur au votat 2.371 de persoane.
Votul este îngreunat şi de faptul că cei care votează trebuie să scrie declaraţiile conform cărora nu au votat sau nu vor vota şi în altă parte.
–
40.206 români au votat, până la ora 13.00, în cele 294 de secții de votare din străinătate, a anunțat Biroul Electoral Central.
Patru secții din două țări (Australia și Noua Zeelandă) s-au închis.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/88ba970743cbaae4dac75fb67da812dd/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Prezenţa cea mai ridicată s-a înregistrat în Republica Moldova, unde au votat, până la ora 13.00, 9.087 alegători. De asemenea, în Italia s-au prezentat la urne 8.728 alegători, în Spania – 6.959, în Franţa – 2008, în Belgia – 1.732, în Marea Britanie – 1.243, în Germania – 1.560 şi în Austria – 845.
În turul al doilea din 2009, 146.876 de persoane și-au exprimat votul în diaspora.