12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăTechPSD se dezice în sfârșit de Severin

PSD se dezice în sfârșit de Severin

La dezbaterea de săptămâna trecută de la Bruxelles între candidații la președinția Comisiei Europene, candidatul socialist, actualul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, a amintit, în intervenția sa pe tema corupției și a influenței pe care o au lobbiștii asupra instituțiilor europene de scandalul „bani pentru legi” în care a fost implicat și europarlamentarul Adrian Severin în 2011. Atunci, reporterii de investigație ai săptămânalului The Sunday Times pozând în lobbiști au contactat mai mulți europarlamentari cărora le-au promis bani în schimbul adoptării unor amendamente. Dintre cei care au acceptat, doi, fostul ministrul de Externe sloven, Zoran Thaler și fostul ministru de interne austriac, Ernst Strasser au demisionat imediat din Parlamentul European. Thaler a fost declarat nevinovat de oficiul european antifraudă, OLAF, dar cu toate acestea, justiția slovenă l-a condamnat la doi ani și jumătate de închisoare. Strasser a fost condamnat de justiția austriacă la patru ani de închisoare.

Martin Schulz s-a plâns, în intervenția sa, de absența unor reguli europene comune în privința combaterii corupției și a dat drept exemplu cazul „bani pentru legi” în care „un parlamentar dintr-o țară a fost condamnat la patru ani iar în cazul unui alt parlamentar, procesul nu a început nici acum, după patru ani” o trimitere evidentă la Adrian Severin. „Vedeți că lucrurile nu depind întotdeauna de noi ci și de felul în care statele membre colaborează cu noi”, a încheiat Schulz.

Această scurtă declarație a fost suficientă pentru a stârni furia lui Adrian Severin, care a publicat pe propriul blog un text cu titlul : Martin Schulz și-a arătat nimicnicia mințind și insultând România”. Severin se întreabă „Să fi dorit oare dl Schulz să dea vina pe justiția spaniolă pentru ineficiența luptei împotriva corupției la nivel european sau a încercat să facă presiuni publice asupra justiției române implicându-o în lunga luptă politică dusă de el, este adevărat, cu un succes îndoielnic până acum, împotriva mea, un europarlamentar român?! Dacă dnii Băsescu sau Ponta ar fi făcut asemenea declarații ar fi fost acuzați imediat – în țară și respectiv la Bruxelles – de politizarea justiției și limitarea independenței acesteia. Să le fie oare permis – dincolo de premisele false – unui politician german să intimideze “statul de drept”de o manieră neîngăduită oficialilor români?!” Referința la justiția spaniolă are legătură cu faptul că în scandal a fost implicat, la început, și un europarlamentar spaniol, care a fost însă exonerat foarte repede de orice acuzații.

Severin îl mai acuză pe candidatul socialist la șefia Comisiei de „nepotism” și chiar că s-ar fi aflat în conflict de interese „în procesul adoptării candidaturii sale la nivelul Partidului Socialiștilor Europeni” și se întreabă indignat „câtă iresponsabilitate în tratarea unui stat membru și cât dispreț față de România trebuie să ai ca să îți satisfaci ranchiuna cu prețul întăririi stereotipurilor negative față de români și justiția românească, stereotipuri care le-au adus atâtea suferințe”.

Astfel de atacuri extrem de grave, creează o problemă de imagine pentru PSD, care susține candidatura lui Schulz și care nu se delimitase niciodată în mod convingător de Severin. Până ieri. Contactat de România liberă, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan a dezmințit sugestia lui Severin că prin afirmațiile sale despre cazul „bani pentru legi”, Schulz ar fi atacat România și Justiția română. „Domnul Schulz s-a referit la cazul particular al lui Adrian Severin, nu la România și la justiția română”, ne-a declarat Ivan. ”Nu România sau justiția română au luat bani pentru amendamente, ci Adrian Severin. PSD nu are nici o legătură cu această poveste și nu împărtășește punctul de vedere al lui Adrian Severin.”, a conchis purtătorul de cuvânt al PSD.

Cele mai citite

Corabia Piraților Beach Club Avrig – tărâmul exotic cu atracții estivale

Comunicat de presă 14 mai 2024 Vara își intră tot mai serios în drepturi iar iubitorii de momente de relaxare specifice acestui anotimp trebuie...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...
Ultima oră
Pe aceeași temă