13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechMizeria din PSD iese la suprafață

Mizeria din PSD iese la suprafață

Excluderile din partid au fost urmate de un val de dezvăluiri din culisele formațiunii, care ar putea avea atât consecințe politice, cât și juridice.

„Frăţie mafiotă”, „partid de vagabonzi”, „frăţia banului” “șantajiști”, “hoți”, “comuniști” sunt etichetele cu care s-au gratulat, reciproc, social-democrații după ședința Comitetului Executiv, soldată cu excluderea lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova. Acuzațiile au atins subiecte punctuale, care configurează, din interior,  o imagine a unui PSD măcinat de corupție, trafic de influență, șantaj și încălcarea legii. Victor Ponta ar putea pierde sprijinul unor parlamentari PSD controlați de adversarii săi, dar unele din acuzații ar putea avea chiar efecte juridice.

Temele de scandal din PSD

Votul în diaspora, blocat cu premeditare

Mircea Geoană l-a indicat pe premier drept principalul responsabil pentru împiedicarea exercitării votului  românilor din diaspora, iar pe ministrul de Externe, Titus Corlățean drept “principal complice. “Am informaţii, există toate indiciile că echipa de consultanţă a lui Ponta i-a spus să facă mai multe secţii şi el a spus: «Nu facem mai multe secţii », a punctat Geoană. În schimb, Marian Vanghelie l-a indicat drept vinovat pe vicepremierul Liviu Dragnea care,  ca director de campanie, s-a opus deschiderii de noi secţii de vot în străinătate.  “Parchetul General a demarat o anchetă cu privire la votul din diaspora. În acest context, toate persoanele care dețin informații, inclusiv Mircea Geoană, pot fi chemate să dea declarații”, afirmă Laura Ștefan, expert anti-corupție.

Contractele lui Sebastian Ghiță

Potrivit lui Marian Vanghelie, Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă „sunt legaţi ombilical”, „se întâlnesc noaptea şi decid asupra unuia sau a altuia din partid” şi au creat un sistem cunoscut în partid, prin care deputatul a monopolizat, prin interpuşi, toate contractele publice. „Vă spun cum se discută în partid. «Bă, este o licitaţie acolo. A, e Sebi Ghiţă». Sunt oameni puşi de el şi el e în spate”, a sintetizat Vanghelie.

 Scandalul “doi ș’un sfert”

La rândul său, Liviu Dragnea a ieșit cu dezvăluiri despre retragerea sa din fruntea Ministerului Internelor, în 2009, când partidul era condus de Mircea Geoană, caracterizat drept „captivul unei frăţii mafiote care-i mai cuprinde pe Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu”.„În dimineaţa zilei în care trebuia să depun jurământul, am fost chemat la Mircea Geoană în birou, unde se aflau Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu, pentru a-mi impune să fac nişte numiri în pofida tuturor avertizărilor de la instituţiile statului. Eu am refuzat. A fost o discuţie foarte urâtă în care cei doi îi spuneau lui Mircea Geoană că nu acceptă ca înţelegerea lor să nu fie respectată“, a declarat Dragnea.

Întrebat despre ce numiri era vorba, vicepremierul a enumerat şefia serviciului secret al MAI („Doi ş’un sfert”), Direcţia de Protecţie Internă a MAI şi postul de prim-adjunct al ministrului. El a fost ministru de Interne între 20 ianuarie  și 3 februarie 2009, când a demisionat invocând nemulțumiri legate de bugetul instituției. “Demisia de la MAI a lui Liviu Dragnea a fost făcută la presiunea lui Traian Băsescu, interesat să-şi menţină influenţa în zona serviciilor de informaţii”, este versiunea lui Geoană.

Geoană, șantaj sau negociere?

Deputatul Sebastian Ghiță, un apropiat al lui Ponta, a demisionat din PSD lansând acuzații grele. “Geoană a vrut să-l șantajeze pe Ponta, cerându-i funcția de ministru de Externe. M-a sunat să îmi spună că, dacă Ponta nu îl numește ministru de Externe, atunci va fi război în PSD”, a explicat Sebastian Ghiță. Geoană a catalogat aceste afirmații drept “minciuni ordinare” afirmând că a vrut să știe de la Victor Ponta dacă Guvernul îl va susține pentru postul de secretar general NATO.

Iliescu și baronii

Criticile formulate de Sebastian Ghiță l-au ocolit pe Victor Ponta, deși acesta a pierdut alegerile prezidențiale. El a afirmat că e momentul ca Ion Iliescu, caracterizat drept un fost comunist  să se retragă şi că ar trebui şi ca toţi cei cu probleme să fie suspendaţi din partid, enumerându-i pe Mazăre, Constantinescu, Duicu, Pendiuc, Mocanu, Hrebenciuc.

Iliescu a răspuns printr-o scrisoare deschisă către membrii și simpatizanții partidului. ”Refuz să primesc lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD, și îl conduc, direct sau prin interpuși, ca pe o corporație”, a comentat președintele de onoare al PSD, fără a-l nominaliza pe Ghiță. “PSD nu e corporație, dar nici CAP”, a răspuns Ghiță.

Fraude la congresul PSD

O altă temă de scandal în PSD este congresul partidului din 2010, când Victor Ponta a câștigat în fața lui Mircea Geoană. „La congresul din 2010, Sebi Ghiţă a montat în cabinele de vot camere pentru a-i vedea pe acei oameni cum votează, iar lucrul acesta s-a făcut cu complicitatea lui Liviu Dragnea“, a spus Mircea Geoană.

Ce efecte poate avea războiul acuzațiilor

Este clar că Vanghelie și Geoană îi controlează pe unii parlamentari PSD, iar aceștia nu vor mai sprijini Guvernul Ponta. Mircea Geoană a lansat un apel la “pesediştii adevăraţi să-şi ia partidul înapoi” şi să-şi aleagă o altă conducere, nu “frăţia banului Ponta-Ghiţă-Dragnea”, arătând că, în caz contrar, va gândi o platformă a unei stângi moderne, autentice și democrate. „Bucurați-vă cât mai aveți timp! Cel târziu în martie, veți fi toți șomeri!”, le-a transmis Geoană rivalilor săi din PSD.

La rândul său, Vanghelie a afirmat că “Victor Ponta trebuie să plece acasă” şi că nu se va opri până nu face “un grup parlamentar” să schimbe actualul guvern. În prezent, Victor Ponta se bazează în Parlament pe 334 de voturi din PSD, UNPR, PC, PLR și Minorități iar pentru supraviețuirea Executivului este nevoie de 287 de senatori și deputați. Cu alte cuvinte, premierul are majoritate chiar și după părăsirea Executivului de către UDMR. Este evident, însă, că plecarea unor parlamentari alături de Geoană și Ponta va slăbi forța premierului. Dezertările din PSD pot antrena plecări și din UNPR sau Grupul minorităților, cunoscute pentru rapiditatea cu care se alătură învingătorilor.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă