Kelemen Hunor: Vom organiza o campanie de strângere a unui milion de semnături pentru protecția minorităților

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea pe care o conduce va începe în luna mai o acțiune de strângere a unui milion de semnături, necesare pentru susținerea, la nivel european, a unui set de măsuri în domeniul protecției minorităților.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 20.04.2017 - 15:09

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea pe care o conduce va începe în luna mai o acțiune de strângere a unui milion de semnături, necesare pentru susținerea, la nivel european, a unui set de măsuri în domeniul protecției minorităților, potrivit Agerpres.

'Minority SafePack este cel mai mare proiect politic al FUEN, inițiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) și Tineretul Naționalităților Europene (YEN). Scopul documentului, ce are ca moto 'Nu ești singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei', este să ridice nivelul de protecție al minorităților naționale din competența exclusivă a statelor membre la cel al UE. Minority SafePack propune un set de măsuri și acte normative care să contribuie la protejarea și afirmarea intereselor minorităților naționale și etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale și minoritare, cultură și învățământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual și alte instrumente media, sprijin regional (de stat)', a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, pachetul de propuneri a fost depus în 2013 de către comisia de inițiativă, iar Comisia Europeană, invocând lipsa de competență a UE, a refuzat înregistrarea. Inițiatorii au apelat la Curtea de Justiție a UE, au câștigat, iar Comisia Europeană i-a invitat la negocieri și a acceptat 9 propuneri din cele 12 inițiale.

'Clujul va deveni capitala europeană a minorităților timp de câteva zile. (...) Vom vorbi foarte mult despre inițiativa cetățenească Minority SafePack, iar vineri 19 mai, vom lansa debutul campaniei, la Castelul Banffy din Bonțida', a menționat Vincze Lorant.

Kelemen Hunor a mai spus că din România își propune să adune peste 200.000 de semnături. El a adăugat că un alt eveniment important al lunii mai va fi Congresul UDMR, care va avea loc pe 13 mai, la Zalău.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...