Problema a fost accentuată de faptul că nu s-a mai organizat un concurs de admitere în Magistratură de doi ani, în timp ce pensionările au curs pe bandă rulantă.
Statistica publicată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arata că la începutul lunii mai posturile vacante în toate parchetele din țară depășeau 400 de posturi, din care 222 posturi de conducere.
În cazul judecătorilor, lucrurile stau chiar mai rău, ținând cont că în aprilie erau semnalate peste 680 de posturi vacante în toate instanțele din țară.
În ultimele luni, un val accentuat de pensionări a pornit în rândurile magistraților, mai ales după anumite declarații neinspirate ale ministrului Justiției, Stelian Ion, care a vorbit despre creșterea vârstei de pensionare. Chiar dacă măsura este una așteptată, declarațiile publice în acest sens nu au făcut decât să pornească un val fără precedent de solicitări de retragere a magistraților. Stelian Ion spunea în ianuarie că vârsta de pensionare ar trebui să fie 60 de ani și nu 47 – 48, ca în prezent.
Măsuri temporare
Anul trecut, Guvernul Orban a făcut o tentativă de reglementare a unor măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură. Inițiativa a eșuat însă cel puțin în ceea ce privește organizarea concursului pentru 2020, ținând cont că acesta nu a mai avut loc.
Problemele de constituționalitate ale proiectului Guvernului au făcut însă ca legea să fie trimisă la Curtea Constituțională, două articole nereușind să treacă testul judecătorilor.
Astfel, legea care intra în procedură de urgență în septembrie 2020 a ajuns în iunie 2021 să fie pusă din nou pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, ca primă cameră sesizată. Ieri, parlamentarii au dat în unanimitate un vot de susținere a legii în forma adusă în limitele Constituției, la solicitarea CCR.
„Se subliniază că legea criticată ridică mai multe probleme de constituționalitate prin prisma neglijenței Guvernului, precum și a Consiliului Superior al Magistraturii de a lua măsuri pentru pregătirea profesională a viitorilor magistrați, aceste instituții ale statului fiind preocupate mai degrabă de aspecte de oportunitate decât de cerința de aplicare a L242/2018. Amânarea aplicării L242/2028 arată intenția originară a Guvernului a zădărnici pregătirea profesională a viitorilor magistrați”, se arată în decizia CCR, referindu-se la statutul judecătorilor și procurorilor.
Deblocarea concursului
Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Mihai Badea, a anunțat că deputații juriști au dat un raport favorabil proiectului și a reamintit că printre criticile judecătorilor CCR se afla și aceea că legea încarcă principiile previzibilității legii și creează o insecuritate juridică permanentă pentru candidații admiși, aflați în situația de a fi evaluați din punctul de vedere al reputației.
Deputata Oana Murariu a subliniat cât de important este ca în acest an să aibă loc concursul. „Admiterea la INM, admiterea în magistratură sunt printre cele mai dificile concursuri din România. Nu exagerez când spun că absolvenții de drept stau efectiv un an acasă ca să învețe și să se pregătească pentru aceste concursuri. Acum să ne imaginăm că absolvenții din 2019 au stat un an acasă și în 2020 nu s-a organizat un concurs”, a spus Murariu, în plen.
Din partea opoziției, deputatul PSD Daniel Florea, a spus că trebuie facilitată păstrarea în sistem a magistraților cu experiență. „Judecătorii și procurorii cu experiență pleacă din magistratură cu mult înainte de vreme, exact când experiența lor trebuia să își spună cuvântul încă 15-20 de ani de acum încolo. Trebuie să vedem cum îi putem reprimi în magistratură pe procurorii și judecătorii care au plecat din motive neimputabile, să creem cadrul. Cred că ar fi foarte bine dacă am găsi și niște soluții pentru avocații cu experiență, pentru profesorii universitari cu experiență care ar vrea să devină magistrați”, a spus Florea, de la tribună.