Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după ședința de evaluare de la Palatul Cotroceni, că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență cu încă o lună, întrucât “nu suntem încă la vârful epidemiei”.
Prima lună de stare de urgență expiră la mijlocul lunii aprilie 2020. Pentru a o prelungi cu încă o lună, șeful statului a precizat că așteaptă o propunere din partea Guvernului, propunere care ar urma să-i fie înaintată în cursul acestei săptămâni.
Șeful statului a spus că România are o situație mai bună decât alte țări, cum ar fi Italia sau Spania, din punctul de vedere al evoluției epidemiei, dar a atras atenția că “nu este momentul să ne relaxăm” și a cerut românilor să respecte prevederile Ordonanțelor Militare și recomandările autorităților.
La evaluarea de la Palatul Cotroceni au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat.
Ședința a avut loc în momentul în care, luni, se împlinesc trei săptămâni de la decretarea stării de urgență în România. Această primă etapă a stării de urgență expiră pe data de 16 aprilie, după care va fi prelungită de președintele Iohannis cu încă o lună.
La bilanțul de acum o zi, Grupul de Comunicare Strategică creat în subordinea Guvernului anunțase 251 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Astfel, numărul total de infectări confirmate în România a urcat, luni la prânz, la 4.057. Numărul deceselor persoanelor infectate cu coronavirus era de 156.