5.7 C
București
marți, 28 ianuarie 2025
AcasăPoliticăMinistrul Apărării, Vasile Dîncu, crede că Austria e în NATO

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, crede că Austria e în NATO

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, crede că Austria e în NATO, deși Austria este, în realitate, țară neutră.

Austria nu și-a exprimat niciodată dorința să fie primită în Alianța Atlantică. Totuși, ministrul român al Apărării a susținut că Austria ar fi membru NATO. Ministrul Dîncu a comis această eroare în timp ce era prezent într-o emisiune la postul de televiziune Digi 24. Se pare că nici moderatorul emisiunii n-a sesizat eroarea ministrului sau, poate, n-a avut curaj să-l contrazică. În schimb, eroarea ministrului a fost semnalată de alte instituții media din România, inclusiv de presa din Transilvania, de unde provine ministrul Dîncu.

Discuția din emisiunea Digi 24 se purta despre oportunitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în România. Ministrul Dîncu a susținut că n-ar fi oportună această reintroducere. El a prezentat însă, în acest context, exemplul Austriei.

”Sunt țări moderne, cum este și Austria, care face parte din NATO și are un sistem de armată obligatorie. Este o excepție aproape în zonele… Este și o țară cu o populație mică”, a spus ministrul Dîncu.

Austria este, în realitate, țară neutră. Acum două luni, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, preciza că Austria nu are nicio intenţie să ceară intrarea în NATO.

Vasile Dîncu (PSD) este de profesie sociolog. De asemenea, el este și cadru didactic universitar. El a devenit ministru al Apărării în momentul în care PSD a intrat la guvernare, alături de PNL și UDMR.

Austria e în NATO iar avioanele MiG sunt identice cu avioanele F-16

Confuzia legată de Austria nu este prima eroare a ministrului Dîncu. Acum câteva săptămâni, același ministru al Apărării făcea o confuzie în ceea ce privește avioanele Armatei Române, mai exact făcea confuzie între avioanele MiG 21 LanceR și F-16. La acel moment, ministrul Vasile Dîncu a fost întrebat despre avionul suspect care a survolat ilegal România.

„Era un avion care a venit din Lituania, a aterizat undeva pentru a alimenta cu canistrele și până să vină poliția să îi ridice au ridicat avionul și au plecat. Era un avion care a zburat la joasă înălțime. Noi am ridicat conform legii MiG-urile, nu a existat în niciun moment un pericol. În momentul când nu ai sesizat un pericol real iei o decizie în funcție de indicatori”, a răspuns ministrul Dîncu, citat de B1Tv.

În realitate, respectivele avioane n-au fost MiG (așa cum spunea ministrul Apărării) ci au fost F-16. România deține și avioane MiG 21 LanceR, însă nu le-a folosit în acea misiune.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tragedie în SUA. Un spectator a murit după ce a fost lovit de un ciocan la proba de aruncare

Un spectator a murit, duminică, în timpul unei probe de aruncare a ciocanului în Statele Unite. Tragedia a avut loc după ce ciocanul lansat...

Donald Trump a discutat cu premierul indian, Narendra Modi, despre arme și comerț

Donald Trump a apreciat, într-o convorbire telefonică avută luni cu premierul indian Narendra Modi, că este 'important ca India să-și sporească achizițiile de echipament...

Rusia explică într-un manual școlar că a fost „forțată” să trimită trupe în Ucraina

Un manual școlar care aseamănă războiul din Ucraina cu lupta dusă de sovietici împotriva naziștilor și afirmă că Rusia a fost „forțată” să trimită...
Ultima oră
Pe aceeași temă