15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăManda: "Peste 6 milioane de persoane au fost interceptate între 2005 și...

Manda: “Peste 6 milioane de persoane au fost interceptate între 2005 și 2016

“Una dintre concluziile raportului comisiei este că restrângerea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, garantate de Constituţie, a fost făcută la scară largă, folosind în mod abuziv aceste instrumente legale, respectiv mandatele de securitate naţională, mandatele de supraveghere tehnică sau autorizaţiile de supraveghere tehnică pe care le stabilesc procurorii. Avem la comisie o serie de date care arată că avem o creştere a mandatelor de securitate naţională, de la 1.395 în anul 2005 până la 3.701 mandate în anul 2013, adică aproape de trei ori faţă de anul 2005. La nivelul mandatelor, per total de acte de autorizare şi de supraveghere avem creşteri de la 5.000 în 2005, 8.000 în 2006, până la cifre de peste 44.000 în anul 2014, respectiv peste 51.000 în anul 2015, iar în 2016, odată cu apariţia deciziei CCR, vorbim de un număr total de 12.000 pentru că se referă doar la primele două luni. Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere, aşa cum am văzut şi am auzit la comisie, putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane care au fost interceptate în toată această perioadă”, a spus Manda, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că cifra de 6 milioane se referă numai la mandatele puse în aplicare de SRI, dar au mai existat şi mandate puse în aplicare de DNA, iar în aceste condiţii numărul celor interceptaţi creşte.

“Putem să credem că şi pentru anii următori, 2016, 2017, dacă media s-ar menţine, am putea să vorbim de încă 50.000 plus 50.000 de astfel de mandate sau autorizaţii de interceptare. La această cifră, dacă adunăm fără să ştim nimic în acest sens, care sunt mandatele pe care le-a pus în aplicare DNA, sigur că cifra sare de cele 311.000 pe care le ştim astăzi. (…) Ni se par nişte cifre extraordinar de mari. Credem că sunt prea multe astfel de ascultări, milioane de oameni ascultaţi în această perioadă în contextul în care populaţia activă a României este de 9 milioane”, a precizat Manda.

Potrivit lui Manda, Comisia pentru controlul activităţii SRI a redactat joi un raport parţial, care a fost adoptat, cu privire la o serie de lucruri descoperite în activitatea acestei comisii şi cu care a fost sesizat forul din septembrie anul trecut şi până astăzi.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Claudiu Manda, a declarat joi că persoanele care au fost interceptate ar trebui să fie obligatoriu notificate, iar în cazul în care nu se întâmplă acest lucru să existe sancţiuni.

“Avem la comisie situaţii în care au fost persoane ascultate pe o perioadă îndelungată de timp, până la cinci ani, avem la comisie mandate în care se vorbeşte de 80 de persoane interceptate, din discuţii înţelegem că există mandate de supraveghere cu mult mai mult de 100 de persoane, se vorbea chiar de 400 de persoane. (…) Propunerea pe care am gândit să o transmitem inclusiv Comisiei speciale pentru legile în domeniul securităţii este de a se modifica legislaţia în sensul introducerii obligaţiei ca toate persoanele care au fost interceptate să fie notificate, în sensul introducerii de sancţiuni, pentru că astăzi există în lege astfel de obligaţii, dar nu există sancţiuni pentru situaţiile în care persoanele nu au fost notificate sau notificări trimise prin poştă fără să ajungă la respectivii”, a spus Manda, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că în cazul acestor notificări trebuie să existe şi nişte excepţii, dacă este vorba de ameninţări la adresa securităţii naţionale, cazuri de terorism sau de contraspionaj.

“Considerăm că ar trebui să existe într-o legislaţie obligativitatea ca persoanele cărora le-au fost restrânse aceste drepturi şi libertăţi să fie notificate într-un termen de maxim doi ani de la data încheierii mandatelor puse în practică de supraveghere sau de restrângere a acestor drepturi”, a precizat Claudiu Manda.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă