Ludovic Orban a fost atacat în ședință și a ieșit la declarațiile de presă cu întârziere. Se pare că gruparea care îl contestă pe Ludovic Orban i-a făcut mai multe reproșuri directe acestuia, chiar în ședința de partid. Unele critici i-au vizat chiar pe miniștrii liberali actuali, propuși de Orban, care nu reușesc să iasă în evidență în comparație cu reprezentanții USR PLUS din Executiv, care sunt mai vocali. Întrebat dacă există astfel de nemulțumiri cu privire la comunicare miniștrilor PNL, Orban a răspuns: „Nu neapărat nemulțumiri, ci o dorință de a îmbunătăți comunicarea. (…) Am luat decizia de a avea întâlniri periodice”, a spus liderul PNL.
Europarlamentarul Rareș Bogdan și președintele PNL Alba, Florin Roman, l-au criticat deschis pe Orban, chiar dacă timp de două săptămâni conflictul a părut aplanat. După criticile publice inițiale formulate de Bogdan și Robert Sighiartău, liderii din Ardeal – precum Emil Boc, Alin Tișe, Gheorghe Falcă au transmis mesajul că nu doresc încă răsturnarea lui Orban.
Pe de altă parte, Orban a admis că are în vedere organizarea unui congres al partidului, fără a da însă mai multe detalii.
Orban a prezentat prioritățile parlamentare și a menționat că noua majoritate va respinge toate proiectele anterioare ale PSD care afectează programul de guvernare a noii coaliții. El a menționat adoptarea bugetului, desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Bugetul, încă în impas
Deși aflat pe poziție de forță din postura de prim-ministru, Florin Cîțu nu a dat niciun semnal până la acest moment că își dorește o poziție mai importantă în partid. Cîțu a lăsat să se înțeleagă că își vede de treburile de la Guvern și că este mai preocupat de chestiunea bugetului decât de întărirea poziției politice.
Odată cu începerea sesiunii parlamentare, ieri, liberalii vor trebuie să rezolve rapid problema bugetului de stat. Premierul Florin Cîţu a declarat că adoptarea acestuia în Guvern va mai întârzia câteva zile, deoarece aşteaptă de la miniştri propuneri de reforme privind companiile de stat. În cazul în care companiile nu vor avea planuri de reformare prin care să arate că revin pe profit, vor dispărea, a avertizat șeful Guvernului.
Cîțu a subliniat că „nu se va duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme”. „Aştept să văd reforme care vin, vom forţa aceste reforme, dacă nu, prin limitele din buget, dar este anul reformelor 2021. Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi şi vor câştiga doar şmecherii. Acest lucru se opreşte, ajunge, acest lucru ajunge, nu se va mai întâmpla în perioada următoare, banii se vor duce doar în companii care vor arăta programe de reformă şi vor arăta că vor veni pe profit, dacă nu va exista aşa ceva acele companii nu vor mai exista, să fie foarte clar”, a afirmat Cîţu, înainte de şedinţa conducerii PNL.
„Subvenţiile sau cheltuielile (…) trebuie să fie legate de reforme. Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme. Aştept să văd reforme care vin, vom forţa aceste reforme”. FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRU
TEHNIC VORBIND
Biroul Executiv
Liberalii s-au întrunit pentru prima dată în ședința conducerii de partid după câteva săptămâni de vacanță.
Sesiune
Sesiunea legislativă a început ieri pentru ambele Camere ale Parlamentului, cea mai arzătoare problemă, care cade în sarcina premierului, fiind cea a bugetului de stat.
Puciști
În urmă cu câteva săptămâni, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău l-au atacat pe Orban, iar criticile au fost reluate în ședința de ieri.