14.4 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăPoliticăLa mai puțin de trei luni până la alegerea primarilor, Nicușor Dan...

La mai puțin de trei luni până la alegerea primarilor, Nicușor Dan o scoate pe Firea din sondaj dar iese tot pe locul doi

Alegerile locale din România se vor desfășura simultan cu cele europarlamentare, în ziua de 9 iunie 2024, iar la București primarul în funcție, Nicușor Dan, se laudă cu un sondaj de opinie din care o exclude pe Gabriela Firea și, cu toate acestea, se clasează tot pe locul al doilea.

Alegerile locale din România se vor desfășura, conform Ordonanței de Urgență pe care a emis-o guvernul Ciolacu, în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, adică în ziua de 9 iunie 2024, iar perioada electorală începe la 12 martie. Dintre toate alegerile locale, cele mai importante sunt cele din București. Însă nici măcar în Capitală, marile partide politice nu și-au anunțat ferm candidații, în condițiile în care ar trebui prezentate patru liste diferite – pentru primar general, pentru primarii celor șase sectoare, pentru Consiliul General și pentru cele șase Consilii Locale.

Pentru Primăria Capitalei, un candidat cert este actualul primar general, Nicușor Dan, care va fi susținut de Alianța Dreapta Unită (USR – Forța Dreptei – PMP) și de REPER. Doar că această susținere este insuficientă pentru a-l menține la Primăria Capitalei. În această situație, Nicușor Dan a publicat pe facebook, în ziua de 11 martie 2024, rezultatele parțiale ale unui sondaj de opinie pe care recunoaște că l-a comandat chiar el. Conform a ceea ce a publicat el însuși pe internet, Nicușor Dan s-ar clasa al doilea în competiția pentru Primăria Capitalei iar pe primul loc ar fi Cristian Popescu Piedone, din partea PPUSL. Cel mai straniu detaliu este că, din ceea ce a prezentat Nicușor Dan, lipsește total Gabriela Firea. Întrebat de jurnaliști de ce lipsește Firea din sondaj, Nicușor Dan a răspuns că “sunt un competitor politic, am prezentat ce mi-a convenit mie din acest sondaj. Dar ceea ce am prezentat este absolut corect”. Se poate deduce că, dacă apărea și Firea în sondaj, Nicușor Dan nu era nici măcar pe locul doi.

Pe altă parte, controversatul Piedone nu a anunțat ferm că va candida la Primăria Capitalei, ci doar a spus că ar accepta susținerea PSD pentru a candida la Primăria Capitalei. Iar filiala PSD București a răspuns imediat că îl susține pe Piedone pentru Primăria Sectorului 5, nu pentru Primăria Capitalei. Pentru funcția de primar general, PSD București o susține pe șefa filialei, Gabriela Firea, care a spus categoric că va candida. Însă conducerea centrală a PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, n-a nominalizat-o pe Firea drept candidat la Primăria Capitalei. Iar PNL, care urma să decidă un candidat comun cu PSD la funcția de primar general, a anunțat că în niciun caz n-o susține pe Gabriela Firea. Rezultatele unui sondaj realizat la cererea PSD și PNL, și în care erau incluși Gabriela Firea, Sebastian Burduja, Daniel Băluță și Ionuț Lupescu, urmau să fie finalizate în cursul zilei de 11 martie 2024, după cum a indicat Nicolae Ciucă. Luni de la ora 18 era programată o reuniune a conducerilor PNL și PSD, reuniune în care, eventual, să se decidă candidatul comun al PNL și PSD pentru Primăria Capitalei.

În privința lui Sebastian Burduja, președinte al PNL București și – în prezent – ministru al Energiei, el trebuie să decidă dacă va candida la Primăria Capitalei sau la Primăria Sectorului 1. Pentru Sectorul 1, principalul contracandidat i-ar fi Clotilde Armand, primarul în funcție. Pentru Capitală, Burduja se antrenează într-o confruntare de la distanță, prin intermediul declarațiilor, cu Nicușor Dan. Burduja a ironizat rezultatele sondajului prezentat, la 11 martie, de Nicușor Dan: “Cu siguranță, și în sondajul comandat de dânsul pierde, ceea ce este un lucru bun pentru bucureșteni. În trei ani și jumătate în care a avut toate instrumentele la dispoziție să reușească, dar din păcate ne-a dezamăgit”, a spus Burduja despre Dan.

În privința funcțiilor de primar de sector, o certitudine este candidatura pentru un nou mandat a lui Robert Sorin Negoiță, primarul Sectorului 3. Pentru această funcție, Negoiță nu are un contracandidat credibil. Negoiță a devenit cunoscut, cel mai recent, prin conflictul cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe care-l acuză că sabotează proiectele de dezvoltare ale Sectorului 3.

Sebastian Burduja ar avea șanse mari la Primăria Sectorului 1, acolo unde Clotilde Armand este tot mai controversată și are probleme penale. Dar Burduja ar prefera să candideze la Primăria Capitalei și are nevoie, pentru această candidatură, să fie desemnat candidat unic al PNL și al PSD. Burduja l-a ironizat pe Nicușor Dan, care l-a plasat în sondajul lui abia pe locul al treilea.

„Sondajele sunt o poză de moment. Cred că acum două săptămâni apăruse un alt sondaj în care eram cotați la 8 la sută. Constat că în două săptămâni mi-am dublat intenția de vot și la un calcul simplu, dacă o ține așa, undeva în iunie voi fi la 60 la sută. Sigur, este o poză de moment”

Sebastian Burduja,

Președinte PNL București

Acum două săptămâni, într-o emisiune la postul România Tv, președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, insista ca PSD și PNL să decidă un candidat comun pentru Primăria Capitalei. Nici chiar Ciolacu n-o prezenta pe Gabriela Firea drept o variantă foarte bună dar susținea că doar un candidat unic al PSD și PNL poate să-l învingă pe Nicușor Dan.

“Dacă PSD vine cu Firea, PNL cu Burduja, atunci, statistic, primarul în funcție are cele mai multe șanse. Ar fi o catastrofă pentru București să continue Nicușor Dan la primărie”

Marcel Ciolacu,

Președintele PSD

Pentru funcția de primar al Municipiului București, „unicul candidat PSD care și-a asumat candidatura e Gabriela Firea”, a recunoscut liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul român de Externe a convocat celula de criză pentru situația din Orientul Mijlociu. Premierul Ciolacu avea programată o vizită în țări arabe

La Ministerul Afacerilor Externe al României este convocată, în ziua de 15 aprilie 2024, o celulă de criză pentru a analiza situația din Orientul...

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...
Ultima oră
Pe aceeași temă