0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis, mesaj către PNL: „Politizarea este o practică toxică”

Klaus Iohannis, mesaj către PNL: „Politizarea este o practică toxică”

Aflați de un an la guvernare, liberalii nu s-au dat în lături de la a-și pune oamenii în posturi cheie și nu dau semne că ar renunța nici pe viitor. Din moment ce USR PLUS este foarte vocal împotriva politizării, iar influența UDMR este mult mai mică, nu încape îndoială că mesajul președintelui a fost adresat în primul rând liberalilor.

„Este necesar să depășim centralismul administrativ, un veritabil obstacol în calea modernizării actuale a României. Avem nevoie de o nouă paradigmă a descentralizării, care să încurajeze eficiența prin delegarea mai multor sarcini către administrațiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetățenilor și pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României. În plus, politizarea instituțiilor, o practică toxică și de notorietate în societatea noastră, nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, iar soluția este să lăsăm meritocrația să iasă la suprafață”, a transmis Iohannis. 

Președintele și-a încheiat mesajul cu un apel la unitate şi solidaritate, spunând că „atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți și avem ca deziderat binele întregii națiuni”.

„Numiri la repezeală”

În ceea ce privește numirile directorilor de școli, Iohannis spunea în urmă cu două săptămâni că „ceea ce s-a făcut acuma a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate”. Președintele a anunțat că „prin vară vom avea primul val de concursuri” pentru posturile de conducere din școli.

La acel moment, Ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu (PNL), a decis schimbarea a aproape 1.000 de directori, în timp ce altora li s-au prelungit mandatele. Vicepremierul Dan Barna a criticat însă decizia, drept „un demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist”. Barna a anunțat că vor fi organizate examene naționale „pe bune”.

Exemple răsunătoare

 

Școlile sunt doar un exemplu în ceea ce privește politizarea. PNL are în spate un lung șir de astfel de numiri dintre care unele au fost semnalate de presă. În primăvara anului trecut, ministrul sănătății de atunci, Nelu Tătaru, semna o decizie care întrunea toate caracteristicile unei numiri politice, folosindu-se de faptul că spitalele intraseră temporar în subordinea MS din cauza pandemiei de COVID-19. Valentin Gog, un membru PNL care se ocupa cu organizarea de nunţi şi botezuri, a fost numit manager interimar al Spitalului Orăşenesc Câmpeni (judeţul Alba), relata Recorder. În CV, la capitolul studii, acesta trecuse „școala vieții”. Tot în pandemie, la Spitalul Județean Neamț, PNL l-a numit anul trecut pe proprietarul unei firme de pompe funebre.

Un alt exemplu răsunător a fost cel al directorului Apelor Române Mureș, unde PNL a demis un director cu studii, care și-a câștigat postul prin concurs, pentru a numi un politruc ce nu știa nici măcar ce număr are Legea apelor. 

„(…) să facem din proiectul „România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani. Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăți”. KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

TEHNIC VORBIND

Directori schimbați
După instalarea lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, aproape 1.000 de directori au fost schimbați.

Unități de învățământ

În România sunt peste 7.200 de directori de unități de învățământ cu personalitate juridică din România.

„Școala vieții”

Asta și-a trecut la capitolul studii, unul dintre directorii de spitale numiți de PNL. Ulterior, el a explicat că a fost „o glumă”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă