„Discuţia pe care am făcut-o azi ne-a dus la concluzia că vom merge pe reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu, iar în viitorul Consiliu de Administraţie, PSD va avea patru locuri şi ALDE un loc, două PNL şi unul USR”, a detaliat Tăriceanu. Reînnoirea mandatului lui Isărescu ar urma să aibă loc în sesiunea extraordinară a parlamentului, convocată începând cu 1 iulie.
Susținerea lui Isărescu pentru un nou mandat la BNR ar reprezenta o schimbare radicală a strategiei PSD, care, în mandatul de președinte al lui Liviu Dragnea, îl transformase pe guvernatorul Băncii Centrale într-o țintă predilectă a atacurilor politice. Unul dintre criticii cei mai acerbi ai acestuia a fost Darius Vâlcov, care a fost concediat însă de Viorica Dăncilă din postul de consilier pe probleme economice. Astfel, în februarie anul acesta, Darius Vâlcov a precizat că nu şi-a deschis cont în bancă pentru a-şi primi salariul şi că aceasta este o formă de boicot. El a cerut intervenţia Băncii Naționale a României (BNR) pentru a reduce diferenţa ”uriaşă” între dobânda la credit şi dobânda la depozit.
Întrebat dacă vizează mandatul de guvernator al BNR, Vâlcov a transmis un mesaj clar privind posibilitatea schimbării lui Mugur lui Isărescu din această funcție. ”Nu. Eu cred că şi domnul Isărescu şi eu nu putem să ţintim acest post pentru că în momentul în care ai nişte lucruri nerezolvate din spate este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”.
Replica lui Isărescu la afirmațiile lui Vâlcov, dar și la alte atacuri din ultima perioadă, nu s-a lăsat așteptată. Banca Naţională a României (BNR) a fost ţinta unor atacuri ”jalnice” în ultima perioadă, iar acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condiţiile în care ”s-a sărit la gâtul BNR”, a spus, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.
Mugur Isărescu a declarat că nefinalizarea proiectului de buget pe 2019, precum și schimbările fiscale și bugetare care au intrat în vigoare la începutul anului au adus noi incertitudini și riscuri asociate inflației.
De asemenea, Isărescu a fost criticat, în mod repetat, și de senatorul ALDE Daniel Zamfir care a susţinut că indicele ROBOR este ”trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.
Mugur Isărescu conduce Banca Națională a României (BNR) din septembrie 1990. El este preşedinte al Consiliului de administraţie şi guvernatorul Băncii Naţionale a României numit de Guvern în 1990, cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009 şi octombrie 2014. A luat o pauză de la conducerea Băncii Centrale doar între decembrie 1999 și noiembrie 2000, când a fost prim-ministru al României. Chiar și atunci a acceptat postul cu condiția de a se putea întoarce în fruntea BNR după expirarea mandatului la Palatul Victoria.
Mandatul de guvernator al lui Isărescu expiră în această toamnă. Până acum, Mugur Isărescu nu a fost explicit cu privire la intenţiile sale, lăsând să se înţeleagă că vârsta sa ar putea să îi influenţeze decizia. ”Am aproape 70 de ani, nu?”, a spus Isărescu în urmă cu un an, lăsând să se înţeleagă că nu are intenţia de a mai continua. Când a fost întrebat din nou în luna ianuarie, el a spus doar că ”Parlamentul va decide” şi ”ceea ce contează este ca instituţia să fie solidă”.