9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăIohannis și Zelenski se întâlnesc la Palatul Cotroceni. Ce teme vrea să...

Iohannis și Zelenski se întâlnesc la Palatul Cotroceni. Ce teme vrea să discute președintele României

Președinții României și Ucrainei, Klaus Iohannis și Volodîmîr Zelenski, se întâlnesc, la data de 10 octombrie 2023, la București.

Primul moment important al vizitei președintelui Ucrainei este primirea la Palatul Cotroceni, care se va desfășura la ora 13. Administrația Prezidențială a României a făcut publică o listă de subiecte pe care președintele Iohannis dorește să le discute cu președintele Zelenski.

“Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

Totodată, Președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, precizează comunicatul transmis de Președinția României.

Dintre temele aflate pe această listă, dorită de partea română, se observă absența temei despre exporturile de cereale ale Ucrainei spre țările UE. Se poate presupune că acest subiect va fi adus în discuție de președintele Zelenski.

După întâlnirea de la Palatul Cotroceni, președinții Zelenski și Iohannis vor avea declarații de presă comune. Apoi, președintele Zelenski se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu. Evenimentul de la Palatul Victoria va începe la ora 17,40.

Vizita din 10 octombrie 2023 fusese anunțată, neoficial, de la finalul săptămânii trecute. Este prima vizită pe care o efectuează președintele Zelenski în România, de când a început actualul război în Ucraina. În schimb, toți principalii oficiali români, inclusiv Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au fost în vizită în Ucraina. Cel mai recent, președinții Iohannis și Zelenski s-au întâlnit, acum o săptămână, la reuniunea europeană din Granada (Spania).

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

S-au încheiat discuțiile in CSAT. Decizii importante cu privire la țara noastră

Miercuri, 21 februarie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de către președintele Klaus Iohannis,...

Simona Halep, anunț de ultimă oră

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, suspendată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea tenisului (ITA) pe o perioadă de patru ani, în urma unui test...

Boom-ul vehiculelor electrice rescrie ierarhia auto din Europa

Piața auto europeană a atins un punct de reper semnificativ anul trecut, înregistrând cel mai mare număr de înmatriculări de vehicule noi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă