21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis și Ciolacu aniversează intrarea României în NATO. La momentul aderării, România...

Iohannis și Ciolacu aniversează intrarea României în NATO. La momentul aderării, România era condusă de Ion Iliescu și Adrian Năstase

Președintele Iohannis și alți politicieni de prim rang participă la aniversarea a 20 de ani de la intrarea României în Alianța Atlantică.

Evenimentul este organizat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în ziua de 10 aprilie 2024. Conform unui comunicat transmis de MApN, gazda evenimentului este ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Principalii invitați sunt următorii: Klaus Iohannis, Alfred Simonis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă. Alături de acești politicieni, la eveniment se va afla și generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării.

În România, acțiunile care marchează cei 20 de ani de la intrarea României la NATO marchează și cei 75 de ani de la înfiinţarea NATO.

România a aderat oficial la Alianța Atlantică la data de 29 martie 2004. La 2 aprilie 2004, drapelul național al României a fost ridicat la sediul NATO.

Se remarcă faptul că, din anunțurile transmise de instituțiile statului român, lipsesc referiri la politicienii care conduceau România în anul 2004. Iată, drept comparație, comunicatul transmis de Ambasada SUA în România, prin care felicită România la împlinirea a 20 de ani de apartenență la NATO:

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România transmite cele mai calde felicitări României și poporului român cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

La 29 martie 2004, în prezența secretarului de stat al SUA, Colin Powell, prim-ministrul român Adrian Năstase a înaintat oficial instrumentele de aderare a României către Guvernul SUA, care este depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord. Ceremonia a avut loc în “Cash Room” din cadrul Departamentului Trezoreriei al SUA, în Washington, D.C. Acest pas important a marcat intrarea României în NATO în cadrul celui de-al doilea val de extindere de după Războiul Rece, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.

În acea zi istorică, președintele SUA, George W. Bush, i-a primit pe prim-miniștrii celor șapte națiuni, împreună cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, pe peluza de sud a Casei Albe. În cuvântul de bun venit adresat noilor membri NATO, președintele Bush a reamintit că, „Atunci când a fost fondat NATO, oamenii din aceste șapte națiuni erau prizonierii unui imperiu. Ei au îndurat o tiranie amară, au luptat pentru independență, și-au câștigat libertatea prin curaj și perseverență. Iar astăzi ei sunt alături de noi ca parteneri deplini și egali în această mare alianță”. Această etapă importantă a fost urmată, la 2 aprilie, de ridicarea drapelului României la sediul NATO din Bruxelles.

Comentând această aniversare importantă, ambasadorul Kavalec a remarcat: „Aderarea României la NATO a marcat o etapă importantă în parteneriatul nostru strategic de durată. În ultimele două decenii, România a jucat un rol crucial în promovarea securității și cooperării în cadrul alianței, contribuind la operațiunile de menținere a păcii și sporind interoperabilitatea între statele membre.”

Documentele de aderare prin care România a intrat în NATO au fost semnate de președintele de atunci al României, Ion Iliescu. În plus, înaintea momentului din anul 2004, un rol important în demersurile de acceptare a României ca membru NATO l-a avut Emil Constantinescu, în perioada în care a fost președinte al României (1996 – 2000).

În anul 2012, într-o ceremonie dedicată, de asemenea, aniversării aderării României la NATO, președintele Traian Băsescu i-a avut alături, drept principali invitați, pe foștii președinți Emil Constantinescu și Ion Iliescu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alegerea Care Controlează Viitorul Copilului

Una dintre primele și cele mai importante decizii pe care le iau părinții după nașterea unui copil este modul în care vor hrăni...

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă