18.5 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăPoliticăIohannis: "Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general...

Iohannis: “Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat oficial că intră în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Atlantice.

Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis în după-amiaza de 12 martie 2024, într-o declarație prezentată la Palatul Cotroceni.

“Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. Îmi asum această candidatură în numele României”, a precizat președintele României. Pe de altă parte, cu câteva ore mai înainte, el anunțase că nu va renunța la funcția de șef al statului român înainte de termen – adică înainte de alegerile prezidențiale din România, care ar urma să se desfășoare spre finalul anului 2024.

Președintele Iohannis a subliniat, în declarația din data de 12 martie, că, în ceea ce privește NATO, “întărirea Flancului Estic va rămâne o prioritate pe termen lung”, mai ales din cauza politicii agresive a Rusiei față de statele din Europa. În acest context, șeful statului a amintit că România și-a luat propriile măsuri, inclusiv prin faptul că “am ajuns la alocarea a 2,5 la sută din PIB” pentru domeniul Apărării.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO a fost deja prelungit dar expiră în anul 2024. Pentru funcția de secretar general al NATO, unul dintre principalii contracandidați ai lui Klaus Iohannis ar urma să fie Mark Rutte, care în prezent este premierul Olandei.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...

Ciolacu, despre creşterile de preţ: Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Constanţa, întrebat despre produsele cărora li s-a micşorat cantitatea şi sunt vândute la acelaşi preţ ca înainte...

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă