Iohannis a semnat “ca primarul” decorarea unei foste vânzătoare

Bogdan Despescu, actualul secretar de stat din Ministerul Administrației și Internelor, fost șef al Inspectoratului General de Poliție, acuzat de jurnaliști că și-a plagiat lucrarea de doctorat, a fost avansat cu ocazia zilei de 1 Decembrie la gradul de chestor general, printr-un

Share

Marius Ghilezan 0 comentarii

Actualizat: 02.12.2020 - 06:46

Șeful statului a semnat “ca primarul” 99 decrete de avansare în funcții și de acordare de ordine, distincții și medalii.

Mai multe personalități din armată au fost avansate în grad, prin decret prezidențial.

Raed Arafat, actualul secretar de stat în MAI, a fost decorat cu Ordinul și Medalia Merit Sanitar în grad de Cavaler de către președintele Klaus Iohannis, alături de alte personalități ale armatei și ministerului de interne.

Tot pentru efortul depus în timpul pandemiei de COVID-19, managerul spitalului Fundeni, Carmen Orban, a primit de asemenea un titlu meritoriu.

Klaus Iohannis a avut grijă de cei care i-au fost alături. Fostul aghiotant Bogdan Răuță a avansat la gradul de colonelul SPP. A ajuns chiar șef al Secțiunii I care se ocupă de toți șefii de stat, în primul mandat al președintelui.
Pentru ca ajutorul să nu se oprească aici, a fost făcut și general de brigadă cu o stea.
În patru ani Răuță obține grade, funcții, ce militarii de carieră nu reușesc într-o viață.

E și el printre decorații de 1 Decembrie cu Ordinul și Medalia Națională pentru Merit.

Cel mai ciudat caz de gratificare, dezvăluit de presă, a fost cea a unei referente a ministrului Marcel Vela, fost consilier onorific pe cultură. A primit Ordinul și Medalia Națională pentru Merit pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea ei profesională. Gabriela Mădălina Sîia Cenușă, angajată în luna mai 2020 în echipa ministrului de interne, s-a ocupat intens de zona de beauty, de automobile și a avut și un internship de reporter de noapte la o televiziune.

Conform relatărilor media, ea a recunoscut că în urmă cu șapte ani vinde detergenți într-un supermarket.

Activitatea ei în MAI a fost remarcată, admirată și recompensată de ministru, de premier și de președinte de Ziua Națională, prin decret.

Ordinul și Medalia Bărbăție și Credință le-a primit și chestorul de poliție Ștefan Săvulescu, implicat în evenimentele de la 10 august

Tot în lista “ciudaților” a intrat și un preot din Argeș care s-a remarcat printr-o simplă calitate. Era duhovnicul multor polițiști care i s-au împărtășit după afacerile ilegale.

Este un obicei mai vechi la Palatul Cotroceni de oferire de gratificații cadrelor armate, din Ministerul de Interne și a altor structuri de forță.

În urmă cu peste 20 de ani, fostul președinte Emil Constantinescu, cel care a reintrodus obiceiul regal de a onora pe cei merituoși, l-a decorat (din greșeală) pe Vasile Ciolpan,  comandantul Penitenciarului Sighet, în regimul opresiv de decimare a elitelor politice și religioase românești, Acesta a primit ”Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945”.  

Ulterior s-a înființat Cancelaria Ordinelor, un departament special verificării listelor primite de la ministere.

 

Comentarii