17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportVicepremierii inutili

Vicepremierii inutili

De doua zile, in sedinte prelungite pana spre miezul noptii, liberalii si democratii negociaza ba pe tema impartirii portofoliilor ramase vacante dupa iesirea de la guvernare a conservatorilor, ba pe subiectul trecerii sau nu prin Parlament a aspirantilor la functia de vicepremier si de ministru. Sa fie liberalul Varujan Vosganian in locul democratului Gheorghe Pogea sau al conservatorului Bogdan Pascu? Aceasta a fost dilema… Doar ca intreaga discutie a fost artificial creata, fiind nascuta din orgoliile unora si altora, cand era mai indicat sa se dezbata problema de fond: avem nevoie de vicepremieri degeaba?

Opozitia democratilor la desemnarea liberalului Varujan Vosganian pe locul democratului Gheorghe Pogea si dorinta ca el sa-i ia locul pecistului Bogdan Pascu constituie doar contrareactia PD la ideea ca numai reprezentantul sau sa fie trecut prin filtrul Parlamentului. In fapt, cele doua portofolii nu se diferentiaza prea mult din perspectiva atributiilor, lucru admis, de altfel, si de “impricinatul” Vosganian. “Ambele posturi au practic aceleasi atributii. Unul este pe mediul de afaceri, celalalt pe domeniul economic. Unde se opresc afacerile si incepe mediul economic?” se intreba retoric, ieri, Vosganian, pe holurile Senatului.
In batalia pentru cine-si protejeaza oamenii si isi impune punctul de vedere, PNL si PD pierd insa din vedere faptul ca toate cele trei posturi de vicepremieri sunt de fapt decorative, create doar pentru a ostoi orgoliile partenerilor de coalitie.

Pretextul portofoliilor

Cand au vazut democratii ca doar reprezentantul lor, Mircea Toader, are onoarea de a lua drumul audierilor parlamentare, au intors foaia si au declarat ca nu sunt de acord ca Vosganian sa fie numit vicepremier pe locul lui Gheorghe Pogea, loc liber de luni bune. Mai mult, pedistii au invocat existenta unui “subterfugiu” liberal, pentru ca Vosganian sa evite votul in Parlament. Daca fostul candidat la postul de comisar european ar primi portofoliul conservatorului Bogdan Pascu, validarea Legislativului nu ar mai putea fi evitata. Si, chiar daca liberalii au acceptat, in cele din urma, ca si Vosganian sa treaca prin Parlament, problema de fond ramane aceeasi: vicepremierii au trecute pe fisa de post un duium de generalitati. Cu alte cuvinte, vicepremieri degeaba… Cu tot cu armata lor de consilieri.

Duiumul de generalitati

Sa luam de exemplu postul de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, post ocupat, pana acum cateva zile, de conservatorul Bogdan Pascu. In subordinea acestui vicepremier se afla Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie si Directia Mediul de Afaceri, iar la capitolul atributii abunda formulari generoase de genul “imbunatatirea mediului de afaceri si crearea unei economii functionale de piata” sau “monitorizarea implementarii actiunilor guvernamentale”. Cat despre activitatea concreta, pentru a ne putea face o idee despre cum trage acest vicepremier pentru binele mediului de afaceri este relevanta o privire pe agenda de lucru, din ultimele luni, ale ex-ministrului de stat Bogdan Pascu. Printre evenimente, sunt enumerate o conferinta cu tema “Cum sa consolidam si sa globalizam economia europeana” in septembrie si, in aceeasi luna, deschiderea oficiala a unei expozitii internationale gazduite in Palatul Parlamentului, la care se adauga participarea la parafarea unei colaborari in domeniul sportului intre Agentia Nationala pentru Sport din Romania si Administratia Generala pentru Sport din Republica Chineza.
Cat despre portofoliul ocupat in trecut de democratul Gheorghe Pogea, acesta a avut in coordonare sapte ministere si zece agentii. Lista atributiilor este si ea lunga, de la “coordoneaza elaborarea si actualizarea calendarului de aplicare a masurilor si actiunilor pentru indeplinirea prevederilor Programului de guvernare” si pana la “asigura indeplinirea activitatilor de reprezentare, in numele Guvernului, in relatia cu organisme internationale din domeniul de competenta”.
Si nu in ultimul rand trebuie amintit Marko Bela, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene, care are in subordine doua directii si un aparat de lucru format din peste zece consilieri de stat pe probleme juridice, ale minoritatilor, economice si de afaceri externe. Iar la capitolul atributii, cele mai concrete sunt cele referitoare la elaborarea proiectelor de acte normative initiate de cele patru ministere pe care le coordoneaza, precum si promovarea si avizarea diverselor proiecte de legi.
De mentionat ca toate aceste aparate de lucru ale vicepremierilor sunt cuprinse, din punctul de vedere al bugetului, sub “umbrela” Secretariatului General al Guvernului.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă