13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportUDMR decide... daca votul pentru perchezitie este secret

UDMR decide… daca votul pentru perchezitie este secret

Deputatii urmeaza sa decida, astazi, in privinta cererii Ministerului Justitiei referitoare la perchezitia imobilelor din Zambaccian si din comuna Cornu care ii apartin lui Adrian Nastase.
La finalul sedintei de ieri a Biroului Permanent al Camerei, Adrian Nastase a dat asigurari ca el personal nu se va pronunta in aceasta chestiune, deci nu va vota. Mai mult, Nastase a promis ca nu va conduce sedinta, insa de acest lucru se va ocupa vicepresedintele peremist al institutiei, Lucian Bolcas.
In prima parte a sedintei de astazi, deputatii urmeaza sa decida daca votul va fi secret sau deschis. Dupa pozitiile adoptate de partide in cursul zilei de ieri, balanta parea sa incline in favoarea votului secret. Doar PD si PNL s-au pronuntat pentru vot deschis, iar ulterior acestei pozitii s-au adaugat si reprezentantii PC, in timp ce restul formatiunilor se pronunta pentru vot secret cu bile.
De altfel, acest fapt a fost recunoscut chiar de liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu. El a marturisit ca "din luarile de pozitie din sedinta, liberalii au o atitudine undeva la mijloc, iar restul partidelor, inclusiv UDMR si PC, se pronunta pentru… vot secret.
La putin timp insa deputatii liberali s-au reunit in sedinta de grup si au decis ca vor opta pentru un vot deschis. Mai mult, ei spun ca vor vota in favoarea perchezitiei. Insasi Daniela Popa de la PC a sustinut ca deputatii conservatori opteaza pentru votul deschis. Totusi, surse parlamentare afirmau ieri ca nu toti conservatorii accepta o asemenea idee. Chiar si asa nu se aduna suficiente voturi pentru votul deschis. Balanta urma sa fie inclinata de UDMR si reprezentantii minoritatilor, alta decat cea maghiara. Deputatul UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca votul referitor la persoane este secret. "Reprezentantii PD s-au pronuntat pentru vot deschis, pentru ca asa au mandat de la Biroul lor de conducere. Nici ei nu cred in acest procedeu dar, daca li s-a dat mandat, il respecta”, spunea udemeristul. Liderii Coalitiei urmau sa se intalneasca ieri seara pentru a lua decizia finala in privinta votului referitor la perchezitia lui Nastase.
In mod previzibil, deputatii PSD si PRM se pronunta pentru vot secret. Dezbaterile au aparut in contextul in care Regulamentul Camerei Deputatilor nu prevede clar modalitatea de vot de la plen si precizeaza doar ca la comisia juridica votul este secret.
De altfel, Adrian Nastase a sesizat si el faptul ca se merge in directia votului secret: “Procedura de vot va fi stabilita de plen, dar in cadrul dezbaterilor din Biroul Permanent s-a subliniat ca practica, pana acum, a fost ca, in astfel de situatii, votul sa fie secret”. El a invocat si noul Statut al parlamentarilor care, la articolul 24, prevede votul secret pentru astfel de situatii. “Aceasta chestiune, in concret, se va discuta, eventual, prin consultari la nivelul liderilor de grupuri parlamentare si se va transa in plen”, a spus Nastase.

Nastase conteaza pe mobilizarea PSD

Adrian Nastase le-a spus ieri deputatilor PSD ca “se bazeaza” pe votul lor, astazi, in plenul Camerei la dezbaterea privind cererea de perchezitie. In sedinta grupului de la Camera, Nastase i-a informat pe deputatii sai ca votul va avea loc astazi la ora 11.00, cerandu-le sa fie prezenti la sedinta. “Nu va mai spun cum sa votati, pentru ca deja stiti”, a spus usor malitios presedintele Camerei la finalul intalnirii cu deputatii PSD. In aceeasi sedinta, liderul grupului Viorel Hrebenciuc si-a numarat “oile”, interesandu-se daca cei absenti sunt plecati din tara si dand dispozitii sa fie cautati si chemati sa participe neaparat la sedinta de astazi.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă