10.6 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSportSupradimensionare si redistribuire de fonduri la Senat

Supradimensionare si redistribuire de fonduri la Senat

Senatorii nu vor, nici in ruptul capului, sa renunte la achizitionarea de noi autoturisme. Daca anul acesta planurile le-au fost incurcate de Guvern, alesii isi aranjeaza lucrurile astfel incat sa aiba in 2006 o “portita”.

Cand si-au votat bugetul pe care sa-l ceara Ministerului Finantelor, senatorii au avut grija sa strecoare la sfarsit o precizare extrem de interesanta: “In situatia in care in anul 2005, dupa aprobarea OUG nr. 66/2005, nu vor putea fi achizitionate autoturisme pentru birourile senatoriale, Lista cheltuieli de investitii va fi modificata prin redistribuirea sumelor in vederea achizitionarii acestor autoturisme”. Aceasta inseamna ca alesii si-au pregatit “portita” prin care sa pacaleasca Guvernul. Parlamentarii doresc ca, atunci cand va ajunge in dezbaterea lor proiectul de aprobare a ordonantei, sa modifice actul normativ astfel incat Senatul si Camera Deputatilor sa fie “iertate” de la obligatia respectarii acestuia. In acest fel, Camera superioara ar avea mana libera sa-si cumpere cele 140 de autoturisme dorite, pentru care a si fost declansata procedura de licitatie. Daca totusi nu vor reusi sa pacaleasca Guvernul in sensul modificarii ordonantei, senatorii si-au asigurat inca o varianta: redistribuirea de fonduri. Cu alte cuvinte, sa ia bani de la alte capitole si sa dea pentru masini. Doar ca pentru a se putea lua banii inseamna ca unele capitole de cheltuieli au fost “umflate”, trecandu-se sume mult mai mari decat cele necesare.
Este putin probabil ca senatorii sa ia bani de la capitolul Cheltuieli de personal, unde este trecuta suma de 492 miliarde. Doar daca vor renunta sa mai angajeze cele 116 persoane preconizate a fi “peste” schema anului 2005. “Predispuse” spre redistribuire par a fi alte doua capitole: Bunuri si servicii si, respectiv, Cheltuieli de capital. Primul, in valoare de 537 miliarde, cuprinde cheltuieli pentru curatenie, incalzire, iluminat, apa, canal, servicii de intretinere si functionare. Daca se va redistribui de aici, inseamna ca aceste cheltuieli au fost supradimensionate. De altfel, Dan Vasiliu, secretarul general al Senatului, nu a exclus aceasta varianta, declarand: “Nu stim exact sa cuantificam cheltuielile de intretinere pe noua locatie”.
Cel de-al doilea capitol, Cheltuieli de capital, in valoare de 170 miliarde, se refera la achizitionarea de diferite bunuri. De exemplu: 10 seturi instalatii de conferinte (3 miliarde lei), 50 telefoane mobile (900 milioane lei), mobilier (81 miliarde lei), covoare (20 miliarde lei), 5 echipamente profesioniste pentru studio TV (2 miliarde lei). Sunt trecute oricum si 24 de autovehicule: 10 bucati pana in 1.600 cmc (6 miliarde lei), 10 bucati pana in 2.000 cmc (8,8 miliarde lei), 3 masini de teren (6 miliarde lei) si un microbuz. Figureaza, de asemenea, 50 de calculatoare pentru birourile senatoriale, 25 de calculatoare si 65 de laptop-uri pentru senatori (insumate = 10,6 miliarde lei). Vor fi cumparate si “5 pachete programe si softuri de baza” care, surprinzator, ar costa aproape cat cele 10 masini mici: 5 miliarde lei. Deci 1 miliard (cca 27.000 de euro) pachetul!

Cele mai citite

Ultima zi de alegeri prezidențiale în Rusia. Pentru a masca absenteismul, propaganda Kremlinului anunță că rușii au votat online

Duminică dimineață, la începutul zilei a treia (ultima) de alegeri prezidențiale în Rusia, prezența fizică la urne depășea cu puțin 50 la sută din...
Ultima oră
Pe aceeași temă