21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportRomanii care nu merg la vot, amendati

Romanii care nu merg la vot, amendati

Conservatorii dovedesc pe zi ce trece ca nu au uitat de bunii lor prieteni si colaboratori pesedisti, chiar daca de aproape un an si jumatate se afla la guvernare intr-o coalitie de alta culoare politica. O dovada o constituie ajutorul pe care PC l-a cerut si l-a primit ieri de la PSD pentru a-si trece, prin adoptare tacita, trei proiecte de lege care nu beneficiau absolut in nici un fel de sustinerea colegilor din Coalitie sau a Guvernului.
Dintre acestea, de departe cel mai dubios este proiectul prin care se introduce obligativitatea exercitarii dreptului de vot in alegerile locale. PC imbratiseaza astfel maniera PRM, care a depus, prin intermediul deputatului Danut Liga, la mijlocul anului trecut o propunere asemanatoare. Tot prin adoptare tacita a trecut la Senat si un alt controversat proiect marca PC, care a starnit dispute aprinse in Coalitie deoarece conservatorii si-au conditionat sustinerea la Statutul minoritatilor de adoptarea initiativei lor.
In loc sa-si puna intrebarea de ce alegatorii vin in numar din ce in ce mai mic la vot, conservatorii au avut ideea mareata de a introduce obligativitatea exercitarii unui drept constitutional. Fara a-si pune macar o secunda problema daca nu se incalca astfel Legea fundamentala a tarii. Concret, ei s-au gandit sa modifice Legea nr. 67 din 2004 pentru alegerea administratiei publice locale, prin introducerea unui alineat potrivit caruia “caracterul obligatoriu al votului se mentine pentru fiecare tur de scrutin”. O evidenta cu numele, prenumele si domiciliul celor care nu s-au prezentat la urne va fi intocmita de birourile electorale ale sectiilor de votare si transmisa primariilor. Conservatorii s-au gandit si la sanctionarea alegatorilor “indisciplinati”. Concret, neparticiparea la vot, indiferent de turul de scrutin, ar urma sa fie pedepsita cu aplicarea “unei amenzi echivalente cu rezultatul impartirii sumelor destinate pentru organizarea tuturor tururilor de scrutin la numarul total al cetatenilor cu drept de vot din fiecare localitate in parte inmultit cu numarul tururilor de scrutin organizate in fiecare localitate”. De exemplu, pentru mai multa claritate, daca o localitate cheltuieste cu organizarea alegerilor 100 milioane lei, iar la vot ar trebui sa vina 100 de alegatori si sunt necesare doua tururi de scrutin, fiecare absent va plati o amenda de 2 milioane lei vechi. Sumele care s-ar strange in acest fel ar urma sa se constituie venit la bugetele locale.
Al doilea proiect conservator adoptat tacit modifica aceeasi Lege nr. 67 din 2004, in sensul ca in localitatile sau judetele in care romanii sunt minoritari organizatiile apartinand acestora sa primeasca de drept un mandat de consilier local si judetean. Reamintim ca aceasta propunere a starnit anul trecut discutii aprinse, mai ales intre PC si UDMR. De altfel, conservatorii au votat in Senat impotriva Statutului minoritatilor nationale tocmai pentru ca UDMR nu fusese de acord cu proiectul lor. Ulterior, dupa interventia colegilor din coalitie, PC a anuntat ca va conditiona sustinerea Statutului de adoptarea initiativei lor.
De apreciat ar putea fi al treilea proiect al PC prin care se doreste ca diaspora romaneasca sa aiba reprezentanti in Parlament. Cate unul singur pentru fiecare camera, iar acestia ar urma sa fie alesi prin vot uninominal, doar de cetatenii romani cu drept de vot si domiciliu in strainatate. Si aici exista insa un dar. Pentru ca PC vrea ca la Senat, de exemplu, 137 de persoane sa fie alese de-a valma pe liste, iar al 138-lea sa fie ales uninominal.
Trasul de timp, specialitatea parlamentarului
Toate cele trei proiecte adoptate ieri au fost initiate de deputatul PC Daniela Popa. Colegii acesteia din Senat, constienti fiind ca propunerile nu sunt sustinute, au recurs la tot felul de smecherii pentru a trage de timp si pentru a se ajunge la adoptare tacita. Ei au cerut de mai multe ori amanarea votului pe cele trei initiative, pentru a se scurge timpul si a nu se mai putea dezbate proiectele. Cand nu au mai avut incotro, iar presedintele Nicolae Vacaroiu a anuntat transarea celor trei puncte de pe ordinea de zi, senatorul PC Sabin Cutas a cerut sa se strige catalogul, invocand lipsa cvorumului. Aceasta in vreme ce Dan Voiculescu, seful conservatorilor, ii scotea pe pesedisti din sala la o “sueta” pe coridoare. Inevitabil in aceste conditii, cu aproape zece senatori PSD pe holuri si cu altii care plecasera deja, lui Vacaroiu nu i-a mai ramas decat sa constate lipsa cvorumului si sa anunte suspendarea sedintei, echivalent cu adoptarea tacita a celor trei proiecte, al caror termen ar fi expirat pe 24 aprilie, adica a doua zi de Pasti, cand tot parlamentarul are liber. Prilej pentru conservatori si social-democrati de a parasi sala si a se felicita pentru “inspiratia” avuta.

Cele mai citite

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...
Ultima oră
Pe aceeași temă