9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportRegim semiprezidential si sistem unicameral

Regim semiprezidential si sistem unicameral

» Bazandu-se pe un complex raport alcatuit de tineri specialisti in drept constitutional, Traian Basescu propune solutia eliminarii blocajului institutional: modernizarea Constitutiei.

» Zece sunt optiunile pe care Traian Basescu a anuntat ca le sustine.  Prima solutie de pe lista presedintelui: adoptarea unui regim semi-prezidential coerent si Parlament unicameral.

Comisia prezidentiala de analiza a regimului politic si constitutional, coordonata de Ioan Stanomir, infiintata in vara anului trecut, si-a facut ieri public raportul la Palatul Cotroceni. Documentul, care contine o serie de solutii organizate in 23 de capitole, pentru tot atatea mari probleme, a fost intocmit de specialisti ai dreptului constitutional din noua generatie deoarece s-a dorit oferirea oportunitatii de a se pronunta aceia care nu au fost implicati in elaborarea si modificarea Constitutiei din 1991. "Avem, cred eu, nevoie de o privire noua si nepartinitoare", a spus Traian Basescu.
Revizuirea Constitutiei vine destul de tarziu, considera Traian Basescu, potrivit caruia procesul ar fi trebuit inceput in anul 2005 si, daca modificarea s-ar fi produs, nu s-ar fi ajuns acum la situatia ca in Legea fundamentala sa se descopere atatea deficiente. Traian Basescu a spus si care a fost motivul pentru care se impune urgentarea modernizarii: "Trebuie sa se gaseasca resurse pentru a depasi actuala situatie de blocaj, inclusiv pentru a depasi apatia clasei politice".

 

"Eu am ales", a punctat Traian Basescu anuntand ca din multitudinea de solutii oferite de specialisti a ales zece teze a caror adoptare o sustine. Aceasta, deoarece "am si eu un punct de vedere, nu-mi poate cere nimeni sa fiu un om fara optiuni". Adoptarea unui regim semiprezidential coerent prin corelarea legitimitatii de care dispune presedintele cu parghiile institutionale de care se poate folosi pentru a-si realiza mandatul incredintat de popor este prima idee imbratisata de seful statului. "Daca vom continua sa alegem un presedinte care nu poate actiona, vom nesocoti natiunea si vom diminua democratia", a explicat el. Basescu a propus divizarea echilibrata a puterilor si responsabilitatilor. Pentru rezolvarea crizelor politice, Basescu a propus punerea in acord cu regimul a mecanismului dizolvarii Parlamentului.

 

"Atunci cand negocierea politicienilor nu mai da roade, cetatenii sunt invitati la urne, iar acesta, si nu altul este rolul mecanismului de dizolvare", a explicat seful statului. Traian Basescu mai sustine posibilitatea eliminarii uneia dintre cele doua Camere prin instituirea unui sistem unicameral. "Motivul este acela ca avem deja o Camera, si anume Parlamentul European." Vorbind despre regandirea imunitatii alesilor, Basescu a propus eliminarea protectiei parlamentarilor pentru fapte de ordin penal. Redarea credibilitatii Legislativului s-ar putea face prin "limitarea severa" a numarului si circumstantelor in care sunt adoptate ordonante de urgenta si ordonante ale Guvernului. "Legiferarea va trebui sa se faca in interes general, si nu in interesul unor grupuri", a declarat Basescu. Reorganizarea administrativa este o alta tema sustinuta.

 

Ea vizeaza renuntarea la sistemul greoi care include 41 de judete si municipiul Bucuresti si instituirea unei impartiri suple, de noua sau douasprezece judete sau regiuni care sa genereze "o veritabila autonomie locala". Basescu a vorbit si despre cele cinci moduri de scrutin care exista acum in Romania, propunand "reamenajarea coerenta a sistemului electoral". Recredibilizarea Curtii Constitutionale, care pana acum a fost impinsa sa joace un rol de arbitru al vietii politice, ca garant al suprematiei Legii fundamentale, este o alta solutie. Curtea "nu este menita sa fie moderatorul conflictelor sau arbitrul orgoliilor diverselor partide. Sa dam deci Curtii locul ei firesc!", a explicat Basescu. "Nu este admisibil ca, in urma organizarii unui referendum, chiar daca populatia doreste adoptarea unei legi, Parlamentul sa poata ignora vointa cetatenilor", este motivul pentru care Basescu sustine introducerea referendumului obligatoriu.

 

Regandirea dispozitiilor constitutionale referitoare la CSM se afla, de asemenea, pe agenda presedintelui. La fel si instituirea clara a drepturilor economice si sociale ale cetatenilor romani ca "drepturi fundamentale accesibile in mod veritabil tuturor cetatenilor". Concluzia: "Toate aceste elemente pot articula o optiune republicana solida care sa dezvolte un sentiment patriotic bazat pe fapte, pe gesturi si decizii responsabile".
Raspunzand unei intrebari legate de "secretomania" care a inconjurat raportul ce nu a fost facut public pana ieri, desi este finalizat de peste o luna, Traian Basescu a spus ca a dorit sa prezinte documentul intr-un cadru organizat pentru a evita erori generate de "diletantismul multora" care creeaza o anumita atmosfera inclusiv in chestiuni pozitive, dar si abordari de genul "seful statului isi face o Constitutie pentru a-si spori puterile". La finalul discursului de prezentare a optiunilor sale, Basescu a insistat ca orice initiativa, pentru a avea succes, trebuie "dezbracata de orice personalizare".

Cat despre termenul in care procesul de revizuire va lua sfarsit, Basescu a insistat ca nu poate stabili termene in locul Parlamentului, dar ar fi bine sa nu se amane sine die. La evenimentul de ieri au fost invitati sa participe principalii lideri politici, reprezentanti ai societatii civile si sefi ai diferitelor institutii a caror reforma este vizata de modificarea Constitutiei. Prezent la Cotroceni, liderul PSD s-a declarat adeptul unei ample reforme a statului si a Guvernului, precum si infiintarea unui forum constitutional care sa antreneze intreaga elita in acest efort de "modernizare dramatica si decisiva a secolului XXI". Premierul Emil Boc a incercat sa calmeze spiritele: "Nu trebuie sa ne temem de revizuirea Constitutiei", a spus el. N-a reusit, urmatorul vorbitor, liberalul Puiu Hasotti, declarand ca dezbaterea de la Cotroceni i se pare "primul pas catre o republica hiperprezidentiala".

 

»  Revolutie constitutionala
Comisia de revizuire a Constitutiei propune printre altele: numirea Avocatului Poporului de catre presedinte; adoptarea tacita a cererii de urmarire penala a unui parlamentar; consilierii de conturi sa nu fie membri de partid cinci ani inainte de numire; membrii CCR sa fie propusi de presedinte de pe o lista alcatuita de Consiliul Superior al Magistraturii si sa fie numiti de Parlament; referendum pentru revocarea din functie a oficialilor alesi; stabilirea incompatibilitatii functiilor de parlamentar si ministru; eliminarea prevederii privind asumarea raspunderii Guvernului; clarificarea regimului de raspundere politico-penala a sefului statului; instituirea unei singure raspunderi in sarcina presedintelui tarii, respectiv cea de inalta tradare, pentru care ar putea fi judecat de CCR.

DECALOG
1.   Adoptarea unui regim semi-prezidential coerent;
2.   Definirea mecanismelor dizolvarii Legislativului;
3.   Un sistem unicameral;
4.   Eliminarea oricarui privilegiu al alesilor care comit fapte penale (regandirea imunitatii);
5.   Limitarea drastica a reglementarii prin ordonante;
6.   Reorganizare administrativa (un decupaj administrativ cu 9-12 judete sau regiuni si o autonomie locala veritabila) insotita de reamenajarea sistemului electoral, acum existand nu mai putin de cinci moduri de scrutin;
7.  Recredibilizarea Curtii Constitutionale;
8.   Introducerea referendumului obligatoriu;
9.  Regandirea rolului si structurii CSM;
10. Definirea clara a tuturor drepturilor accesibile tuturor.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă