17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPNL si PD se contrazic in privinta Monei Musca

PNL si PD se contrazic in privinta Monei Musca

Decizia finala a Colegiului Dosarelor potrivit careia Mona Musca a facut politie politica ridica problema mandatului de parlamentar. Ea este acuzata de fals in acte publice pentru ca a completat o declaratie pe proprie raspundere potrivit careia nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica.

Conducerea Camerei Deputatilor a primit, ieri, o solicitare a Asociatiei Civic Media de retragere a mandatului de parlamentar al deputatului Mona Musca pe motiv ca aceasta a facut fals in acte publice.
Asociatia Civic Media invoca faptul ca CNSAS a dat verdictul de politie politica in cazul Monei Musca, astfel ca declaratiile ei de necolaborare cu Securitatea, semnate obligatoriu la inceputul mandatului de parlamentar, devin falsuri in acte publice. Potrivit secretarului Camerei, Valeriu Zgonea, Biroul Permanent nu are competente in cazul plangerii penale si a trimis-o la Comisia juridica. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, spune ca daca Justitia va respinge contestatia Monei Musca deputatul recent exclus din PNL se face vinovat de fals in acte publice si isi va pierde mandatul de parlamentar. Insa: “Decizia nu poate fi luata inainte de o hotarare finala a Justitiei”.
Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon (PC), a declarat ca plangerea penala formulata de Asociatia Civic Media, in care se incrimineaza falsul in declaratii facut de Mona Musca, se va intoarce la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor “asa cum a venit”, intrucat comisia nu se poate pronunta in acest caz.
“Nu avem posibilitatea nici sa-i retragem calitatea de deputat, nici sa o sanctionam. In orice caz, trebuie ca decizia CNSAS sa ramana definitiva dupa atacarea ei in justitie. Si chiar daca ramane definitiva, mandatul nu se poate pierde decat in cinci imprejurari, dintre care doar una se apropie de cazul doamnei Musca, si anume retragerea dreptului de a fi ales”, a explicat presedintele Comisiei juridice. El a aratat ca este nevoie ca Mona Musca sa aiba o condamnare definitiva pentru fals in declaratii si sa primeasca si o pedepsa complementara prin care sa i se retraga dreptul de a fi aleasa.
La randul sau, vicepresedintele Comisiei juridice, pesedistul Florin Iordache, ne-a declarat: “Comisia juridica constata posibilele incompatibilitati ale parlamentarilor. Insa noi trebuie sa vedem solicitarea Civic Media, dar pot sa va spun ca nu putem sa luam o decizie pana in momentul unei hotarari definitive a instantei”.
In schimb, democratul Daniel Buda, membru al Comisiei juridice, crede ca nu exista motive pentru ca Mona Musca sa-si piarda mandatul. “Ea a facut declaratia la vremea respectiva pe baza unei decizii a Colegiului. Daca intre timp a aparut o alta decizie a Colegiului, nu poate fi incriminata, decat daca ar fi completat o astfel de declaratie dupa ultima decizie”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă