15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportPacea din "curba mortii"

Pacea din “curba mortii”

Conducerile centrale ale PNL si PD s-au reunit sambata la Cluj. Cele doua sedinte au avut loc separat, iar presedintii liberalilor si democratilor s-au intalnit pentru scurt timp doar seara, cand majoritatea delegatilor petreceau in paralel, la cele doua cocktail-uri oferite de partide. Pana si intalnirea dintre cei doi sefi de partide a avut loc ca intr-o telenovela. In Transilvania, la nunta, exista obiceiul ca in unele sate nuntasii sa mearga cu roaba dupa mire. Intocmai ca la nunta, presedintele PD, Emil Boc, presedintele executiv Adriean Videanu si secretarul general al PD, Vasile Blaga, au mers, dar cu limuzine, ca sa il aduca cu alai pe premierul Calin Popescu Tariceanu de la petrecerea liberalilor. Aceasta a avut loc intr-o livada de langa Cluj, situata in apropierea locului numit “curba mortii”, de pe Dealul Feleacului.

Delegatia Permanenta a PNL a analizat sambata un proiect de strategie care prevede ca obiectivul imediat al partidului este castigarea alegerilor europene. Chiar daca documentul va fi votat intr-o sedinta viitoare, reiese clar intentia liberalilor de a merge separat la alegerile Parlamentului European. Potrivit materialului, “alegerile europene vor fi pentru noi ocazia de a ne mobiliza electoral, de a explica cetatenilor care sunt reusitele si mizele guvernarii pe care ne-am asumat-o. Alegerile pentru Parlamentul European vor fi pentru PNL un moment al validarii propriilor optiuni”. De altfel, ideea participarii pe liste separate era vehiculata si in randurile PD. Si asta in ciuda faptului ca in data de 30 noiembrie 2005, tot la Cluj, liderii celor doua partide isi anuntau intentia de a merge pe liste comune.

Tariceanu, iritat de aprecierile lui Basescu

In plus, cele doua partide au preferat sa vorbeasca separat despre integrare. “Aderarea la Uniunea Europeana a fost proiectul meu politic la care m-am angajat si am spus ca, daca nu voi reusi, imi voi prezenta demisia”, a declarat Tariceanu, la finalul primei parti a Delegatiei Permanente. “Important este ca astazi, dupa 20 de luni de eforturi, putem spune ca am reusit, si nu oricum. Nu am cum sa inteleg insa afirmatia presedintelui referitoare la aderarea mediocra a Romaniei”, a spus seful Executivului. “Cred ca singurul loc din care putem avea o apreciere obiectiva, echilibrata, bazata pe fapte, si nu pe resentimente de ordin politic, este Comisia Europeana, iar aceasta a dat un calificativ foarte bun Romaniei”, a zis Tariceanu.

PD a discutat separat despre integrare

Ministrii democrati si-au prezentat rapoartele de activitate in fata Colegiului Director al PD. “Trebuie sa fim mandri noi, PD, ca sub aceasta guvernare a Aliantei D.A. am reusit, prin contributia ministrilor nostri, sa realizam un moment istoric si, in acelasi timp, un deziderat al romanilor de dupa 1989”, a spus ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Ea a sustinut ca recentul Raport al Comisiei Europene reprezinta o victorie pentru romani si ca “la 26 septembrie 2006, Romania a cumparat biletul catre UE, iar la 1 ianuarie suntem la destinatie”.

Democratii vor schimbari in Guvern

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a anuntat ca a activat Comisia de strategie a democratilor, din care fac parte fostii ministri Ene Dinga si Gheorghe Pogea, pentru a propune “upgradarea” Guvernului dupa aderarea Romaniei la UE. Potrivit lui Videanu, aceasta comisie “va monitoriza permanent” Guvernul si, in cadrul viitorului Colegiu Director al PD, va avansa mai multe propuneri de reformare a Executivului, pentru momentul post-aderare. Liderul PD a mentionat ca democratii vor monitoriza “din afara” performanta Guvernului, dupa ce, “din ratiuni politice corecte, PD nu mai are ministru de stat”.

Dezbinati de sefia serviciilor secrete

Opiniile au ramas divergente si in privinta serviciilor secrete. Liberalii au decis ca nu vor vota pentru pesedistul George Maior la sefia SRI. In interiorul PNL au fost si discutii despre un vot impotriva lui Claudiu Saftoiu la sefia SIE, dar o decizie finala va fi luata doar dupa audierea acestuia. Lucrurile nu sunt clare nici cu sefia DGIPI. Vasile Blaga a declarat ca se impune o discutie cu premierul Tariceanu privind numirea noului sef al DGIPI, pentru ca seful Guvernului nu a refuzat in mod oficial nominalizarea lui Alexandru Boer pentru ocuparea acestui post.

Ramane cum am stabilit

Chiar la sosirea pe aeroportul din Cluj, premierul Tariceanu a declarat ca liberalii nu au de ce sa se impace cu democratii, pentru ca nu sunt certati. “Ne intalnim regulat in Alianta, luam decizii, dezbatem chestiuni politice. Dar, fiind in aceeasi zi si noi, si democratii la Cluj, mi s-ar fi parut ciudat sa ne evitam”, a spus Tariceanu. Liderii celor doua partide au cautat in oras o sala unde sa se poata intalni informal. Nu au gasit, pentru ca toate restaurantele erau ocupate de nunti, de participantii la mai multe congrese internationale de medicina organizate la Cluj sau de cei veniti pentru deschiderea anului universitar. Dupa ce PNL a incheiat sedinta Delegatiei Permanente in care au fost exclusi doi liberali sustinatori ai lui Basescu, iar PD a pus punct intalnirii din Colegiul Director, democratii Boc, Videanu, Blaga si Cristian Radulescu s-au dus in vizita la liberali, cu care s-au intretinut, pret de o jumatate de ora, la restaurantul “Aroma”, din Cluj. Boc l-a luat, mai apoi, pe Tariceanu in masina sa si au pornit catre fieful democrat, restaurantul “Rimini”, unde s-au asezat la masa alaturi de democratii Blaga, Videanu, Cristian Radulescu, Anca Boagiu, Marian Jean Marinescu si Mircea Toader, si liberalii Adrian Iorgulescu, Norica Nicolai, Teodor Melescanu, Sebastian Vladescu. Liderii Aliantei au zambit, s-au imbratisat, si-au dat mana intr-o incercare de a le arata ziaristilor prezenti ca “marea impacare” s-a produs. Politicienii au baut cateva palinci, sprituri, coniace sau sucuri, au vorbit relaxat si au reusit sa arate ca pot sa-si zambeasca unii altora. Nu au lipsit nici artificiile, ce-i drept trase la o nunta din apropiere.
Partea finala a intalnirii a avut loc, cu usile inchise, la hotelul unde au organizat democratii cocktail-ul lor. La final, premierul Tariceanu a plecat fara sa faca vreo declaratie, in timp ce presedintele PD, Emil Boc, a afirmat enigmatic: “Ramane cum am stabilit”.


Blaga, “tatucul descentralizarii”

Liberalii au discutat in cadrul Delegatiei si despre descentralizarea si reforma administratiei publice. Nici in acest caz nu au lipsit aluziile la adresa presedintelui Basescu. Tariceanu a spus ca unii politicieni cred ca descentralizarea se poate face rapid, cu o bagheta magica. “Impreuna cu secretarii de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Liviu Radu si Victor Dobre, am demarat un proiect de descentralizare, care va fi supus dezbaterii”, a afirmat Tariceanu. Premierul nu l-a nominalizat insa pe ministrul de resort, democratul Vasile Blaga, printre cei care se vor ocupa de acest proiect. In schimb, la sedinta democratilor, Emil Boc l-a infatisat pe Blaga drept “tatucul descentralizarii”.


Boc despre momentul anticipatelor

Presedintele PD, primarul din Cluj, Emil Boc, a declarat ca momentul alegerilor anticipate a fost in 2005. El a adaugat ca daca va aparea un context politic propice declansarii lor, democratii vor trebui sa participe la acest proces. Boc a spus ca PD a dorit sa organizeze alegerile anticipate, la timpul lor, in 2005, dar acest lucru nu s-a intamplat. Liderul democrat a spus ca in acest moment, toti ministrii PD si reprezentantii Partidului Democrat in administratia locala sunt decisi sa isi faca datoria. C.P.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă