10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportLustratia putrezeste in sertarul Comisiei juridice

Lustratia putrezeste in sertarul Comisiei juridice

Legea lustratiei are viata grea in Camera Deputatilor. Proiectul zace de sase luni in sertarele comisiei juridice, deputatii oferind motive dintre cele mai diverse pentru amanarea lui, dupa ce termenul de realizare a raportului a fost depasit. La Senat, lustratia a trecut relativ rapid prin masina de vot, doar dupa doua sedinte de plen, avand in vedere ca la acel moment liberalii si democratii se bateau pentru “titlul” de “reformatori morali ai societatii”.
Proiectul prin care era interzis accesul la functii de conducere a fostilor nomenclaturisti PCR a fost depus in mai 2005 de catre un grup de patru parlamentari PNL (Viorel Oancea, Eugen Nicolaescu, Adrian Cioroianu si… Mona Musca). Prima Camera care l-a discutat a fost Senatului, iar in aprilie 2006 a intrat in dezbaterea Camerei Deputatilor. Potrivit Regulamentului Camerei, deputatii voteaza in plen pe baza rapoartelor comisiilor de specialitate. Biroul Permanent al Camerei a trimis proiectul la Comisia juridica si a fixat termen de realizare a raportului data de 26 mai 2006. Ulterior, termenul a fost prelungit pana la 15 iunie 2006, dar raportul nu a fost gata.
Potrivit unor surse parlamentare, amanarea raportului este rezultatul unei intelegeri intre presedintele comisiei, conservatorul Sergiu Andon, si partidele din opozitie, cu acceptul PD. Trebuie mentionat ca Sergiu Andon este avocatul liderului PC Dan Voiculescu, a carui cariera politica ar putea fi afectata de aprobarea legii. De asemenea, si in randurile PSD ar fi destui politiceni afectati de adoptarea proiectului.

Mecanismul amanarii

Fiecare comisie parlamentara are un birou al comisiei, care are printre atributii sa propuna ordinea de zi pentru dezbateri. Din biroul comisiei fac parte cinci deputati – presedintele, doi vicepresedinti si doi secretari. In cazul comisiei juridice, functiile sunt detinute de Sergiu Andon (PC – presedinte), Florin Iordache (PSD) si Cornel Stirbet (PNL) – vicepresedinti, Ruxandra Jipa (PRM) si George Baesu (PSD) – secretari. Liberalul Cornel Stirbet sustine ca “a fost depusa de mai multa vreme, iar noi nu am redactat raportul, dar nu mai stiu exact motivul amanarii. Cred ca mai trebuiau sa vina niste amendamente de la societatea civila, fata de modificarile de la Senat. Sesiunea aceasta nu a fost pe ordinea de zi”. Pesedistul Florin Iordache pare sa fie ceva mai in tema: “Am avut alte prioritati. A trebuit sa terminam Agentia de Integritate”.

Martea viitoare…

Totusi, Florin Iordache sustine ca proiectul nu este total abandonat: “Daca nu a fost prioritate pentru integrarea in UE, a trebuit sa terminam prioritatile. In plus, o parte din initiatori au fost plecati. De marti intr-o saptamana vom discuta si acest proiect de lege”. La randul sau, secretarul comisiei, George Baesu, spune ca legea nu a fost o prioritate. Cu reprezenanta PRM, Ruxandra Jipa, a fost mai complicat sa purtam o discutie. “De unde sa stiu eu de ce nu s-a discutat acest proiect. Credeti ca eu le am in cap pe toate? Sunt mii de proiecte la comisie. Acum noi suntem preocupati de Agentia de Integritate, cred ca stiti ca nu exista o astfel de institutie in nici o tara europeana”, a spus aceasta, deranjata de intrebarile noastre.

10% din parlamentari vor fi afectati de prevederile legii

O posibila explicatie a tergiversarilor a venit in acest weekend de la liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Crin Antonescu. Acesta a declarat sambata, la Brasov, ca PNL are tot interesul si face tot ce poate ca Legea lustratiei sa fie votata cat mai repede. In opinia liderului liberal, 10% din parlamentari vor fi afectati de Legea lustratiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă