17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportInterceptarea comunicatiilor, respinsa de senatorii juristi

Interceptarea comunicatiilor, respinsa de senatorii juristi

Comisia juridica a Senatului a avizat negativ proiectele de lege initiate de pesedistii George Maior, Ion Stan, Eugen Bejinariu si Gabriel Oprea, care priveau comunitatea de informatii si “autorizarea interceptarii comunicatiilor”. Fara prea multe dezbateri si explicatii, acestia au decis sa respinga initiativele legislative.
In absenta PSD si PRM senatorii coalitiei au respins legea. Presedintele comisiei, Peter Eckstein Kovacs, a venit si cu o explicatie: “Am dat aviz negativ din cauza faptului ca infiintarea comunitatii de informatii este o decizie politica. Mai mult, eu consider ca o astfel de initiativa trebuie sa vina din partea Guvernului”.
In ceea ce priveste legea privind interceptarea comunicatiilor, care, de asemenea, a fost avizata negativ, initiatorii au strecurat, voit sau nu, o prevedere prin care serviciile secrete puteau intercepta orice convorbire telefonica, mail sau scrisoare fara o autorizare prealabila din partea judecatorului. Astfel, art. 5 al legii spune ca interceptarea fara autorizatie este legala daca “nu este intentionata, rezultat al experimentarii a noi echipamente de interceptare sau antiinterceptare, ori se realizeaza studii si cercetari de imbunatatire a performantelor acestora”. Mai pe romaneste, “baietii cu ochi albastri” ar fi putut intercepta dupa bunul plac convorbirile oricarei persoane motivand ca “nu au avut intentie” si ca ei doar experimentau noi echipamente sau faceau studii si cercetari. De asemenea, tot fara autorizatie se putea intercepta convorbiri “in situatiile care impuneau eliminarea unor pericole iminente”, cu conditia ca autorizatia sa fie solicitata in maximum 48 de ore. Iar daca judecatorul considera totusi ca aceasta nu se impune, informatiile deja obtinute ar fi fost chipurile distruse.
Legea mai spune ca “persoanele prejudiciate ca urmare a folosirii ilegale a informatiilor rezultate din operatiunile autorizate au dreptul de a primi reparatiile cuvenite”. Nu se specifica insa in ce constau respectivele reparatii. Pe de alta parte, eventualele despagubiri ar fi fost recuperate de catre stat de la functionarii dovediti vinovati.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă