13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportGeoana vrea instrumentele puterii

Geoana vrea instrumentele puterii

Vanzoleala belicoasa a pesedistilor incepe sa contureze un Congres extraordinar in luna decembrie, pentru impartirea apelor, impartire care pare din ce in ce mai necesara. Mircea Geoana insusi si-a dat acordul pentru organizarea Congresului extraordinar in 15 decembrie, dar numai dupa ce, in prealabil, la jumatatea lui noiembrie va fi organizat un referendum intern. Toti membrii PSD vor fi intrebati daca doresc sau nu continuarea “reformei” interne, adica, practic, Geoana va cere tuturor membrilor un vot de incredere pe baza caruia sa se prezinte apoi la Congres, sa-si revendice prelungirea mandatului de presedinte.

Grup de initiativa pentru reparatii capitale

In timp ce Mircea Geoana se afla in concediu in America, prin luna august, un grup de vicepresedinti si secretari executivi ai PSD, printre care Titus Corlatean, George Maior, Bogdan Niculescu Duvaz, Adrian Severin, Alexandru Sassu, Dan Mihalache, i-au trimis presedintelui partidului o analiza de 20 de pagini, in care-i propuneau sa organizeze in aceasta toamna un referendum intern si apoi un Congres extraordinar la care sa ceara un vot de incredere pentru o motiune de relansare a reformei in sanul social-democratilor. Asa cum relata la vremea respectiva “Romania libera”, grupul sus pomenit ii arata lui Mircea Geoana ca “daca in octombrie nu se face ceva pentru relansarea partidului, PSD nu va mai avea nici o sansa sa-si refaca credibilitatea in ochii electoratului”. De asemenea, i s-a explicat lui Geoana ca, in cazul in care nu preia initiativa organizarii unui Congres extraordinar, pe care sa-l conduca el, Congresul extraordinar va fi organizat de altii si Geoana isi va pierde functia de presedinte.
Ulterior, grupul de initiativa mentionat a inceput sa faca demersuri si in interiorul filialelor judetene, incercand sa stranga semnaturi pentru motiunea propusa, precum si pentru un amendament privitor la trecerea pe linie moarta a lui Miron Mitrea, caruia sa ii fie luata functia de secretar general, sau chiar sa ii fie dictata excluderea din partid. Ca urmare, dupa cum se stie, vicepresedintele Titus Corlatean a intrat intr-un razboi deschis cu Miron Mitrea, care a declarat, in toiul conflictului, ca “nu are de gand sa se ridice de pe scaun pentru a lasa locul altuia”.

Decembrie rosu

Se pare ca Mircea Geoana a achiesat in cele din urma la demersul propus de subalternii sai, care i-au oferit o sansa de salvare, si a stabilit deja un calendar de organizare a referendumului si a Congresului extraordinar. Potrivit unui memorandum intern al PSD, care va fi propus de catre Geoana spre aprobare Biroului Permanent National, o comisie speciala va stabili detaliile tehnice si masurile necesare pentru organizarea referendumului intern care va avea loc in zilele de 11 si 12 noiembrie. Decizia referendumului va avea caracter obligatoriu pentru PSD. In cazul in care majoritatea persoanelor care isi vor exprima opinia la referendum vor raspunde prin “da”, urmeaza sa fie convocat Congresul extraordinar al PSD, cel mai probabil in jurul datei de 15 decembrie. Potrivit memorandumului intern, Congresul extraordinar ar urma sa modifice statutul partidului si sa adopte programul politic al partidului. In cazul in care referendumul va avea un rezultat negativ, adica majoritatea membrilor vor raspunde cu “nu” la intrebarile puse de Geoana, tot se va organiza un Congres extraordinar, dar pe baza actualului statut, urmand, de asemenea, sa fie supuse la vot programul politic si o noua structura de conducere.

Congres pentru “revenirea la guvernare”

Memorandumul contine o ampla expunere de motive, care mentioneaza faptul ca PSD se afla la jumatatea unui ciclu electoral, in fata a patru runde de alegeri care vor avea loc in urmatorii ani. “Pentru a castiga toate aceste alegeri si pentru a readuce la guvernare alternativa social-democrata, PSD are nevoie de un profil politic si institutional care sa-i ofere sanse maxime de succes”, se arata in document. Totodata, acelasi memorandum spune ca in interiorul PSD exista o masa critica referitoare la viitorul partidului, raspunsurile la toate intrebarile membrilor putand fi date numai de un congres extraordinar: “Integrarea Romaniei in spatiul european presupune adaptarea partidelor romanesti la noua realitate, un nou mod de abordare a politicilor publice si a relatiei cu cetatenii. PSD, ca partid responsabil, trebuie sa se afle in avangarda acestui proces. In aceste conditii, este necesara o larga consultare a partidului, in primul rand a bazei sale, asupra politicilor si a tipului de comportament politic pe care PSD trebuie sa-l promoveze in viitor pentru recastigarea credibilitatii sale publice. Referendumul are caracter obligatoriu. Rezultatul sau va fi pus in aplicare de un Congres extraordinar”.

Geoana vrea si mai mult

Mircea Geoana a declarat ieri ca, in cazul in care la referendum membrii PSD se vor pronunta in favoarea unui Congres extraordinar, acesta va fi organizat inainte de sfarsitul anului (Congresul la termen ar trebui sa aiba loc in aprilie 2007, cand expira mandatul de doi ani al actualei conduceri). Geoana insa sustine ca la acest Congres extraordinar ar putea doar sa fie modificat statutul partidului, pe motiv ca “nimeni nu doreste alt tip de alegeri in partid in acest moment”. Presedintele PSD s-a declarat in favoarea modificarii statutului partidului, expunand doua argumente: alegerea tuturor structurilor de conducere pe baza acelorasi reglementari si impunerea unei mai mari flexibilitati care sa dea presedintelui partidului sansa de a-si forma o echipa: “Vrem un statut eficace, cu mai multa flexibilitate. Dorim ca presedintelui sa i se dea instrumentele ca sa isi poata face echipa si sa poata raspunde in solidar cu aceasta echipa”. Cu alte cuvinte, Geoana doreste ca alegerea presedintelui PSD sa se faca pe baza de motiune, candidatul la presedintie prezentandu-se la Congres cu o lista de vicepresedinti care sa fie aleasa in bloc, o data cu el.

Soarta PSD – o ecuatie pentru Einstein

Acceptul dat de Geoana pentru organizarea Congresului este totusi riscant pentru propria sa pozitie de presedinte. Geoana mizeaza pe faptul ca, daca intrebarea centrala a referendumului va fi “Doriti continuarea reformei in PSD?”, membrii partidului vor raspunde, evident, in unanimitate, “da”, iar atunci el va avea motiv sa se prezinte la Congres si sa spuna: “Iata, poporul pesedist vrea continuarea reformei pe care eu am inceput-o, deci poporul pesedist mi-a dat un vot de incredere, prin urmare trebuie sa-mi dati un nou mandat”. Insa, pana in noiembrie si decembrie se pot intampla multe, mai ales ca Geoana nu a reusit sa se descotoroseasca de Nastase, a carui excludere din PSD a incercat sa o impuna.
Nastase si Iliescu, se stie, intentioneaza sa revina in PSD cu o platforma politica, cu o motiune comuna pe care sa o prezinte la Consiliul National, fapt care cu siguranta ii va pune lui Geoana probleme, mai ales ca Iliescu, potrivit informatiilor noastre, l-a convins pe Sorin Oprescu, seful PSD Bucuresti, sa candideze la presedintia partidului la un eventual Congres.
Pe de alta parte, asa cum s-a vazut la Scoala de vara de la Vatra Dornei, Geoana si-a pierdut sprijinul grupului de la Cluj, care, prin vocea lui Vasile Dancu, a spus clar ca “PSD are un presedinte moale”.
Si, in plus, nici relatia cu Miron Mitrea nu este roz, avand in vedere ca mazilirea acestuia este ceruta cu insistenta exact de oamenii din jurul actualului presedinte.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă