14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportGeoana vrea capul lui Iliescu

Geoana vrea capul lui Iliescu

Atacat din toate partile in propriul partid, Mircea Geoana ia masuri disperate, ordonand excluderea lui Ion Iliescu si a lui Adrian Nastase din PSD.


Dupa ciocnirile foarte virulente
de luni dintre Ion Iliescu si Mircea Geoana, pe de o parte, si tandemul Nastase-Mitrea si Mircea Geoana, pe de alta parte, presedintele PSD, iritat, a luat decizia sa fie autoritar cu opozantii pe care ii vrea exclusi din partid. Instrumentul folosit este acelasi Dan Tudorache, presedintele filialei de la sectorul 1, unde sunt membri fostii grei ai partidului, cel care a mai incercat de cateva ori sa provoace excluderea din PSD a lui Adrian Nastase. Tudorache a convocat aseara Biroul Politic al filialei pentru a cere mandat sa propuna martea viitoare, in sedinta Comitetului Executiv, excluderea din PSD a lui Ion Iliescu si a lui Adrian Nastase, pe motiv ca se opun motiunii de cenzura. Dan Tudorache a declarat ieri ca va solicita organizatiei un mandat privind sanctionarea parlamentarilor PSD care nu semneaza sau nu voteaza motiunea de cenzura, mandat pe care sa-l prezinte in fata Comitetului Executiv National de martea viitoare.

"Le voi solicita membrilor PSD sector 1 un mandat cu care sa ma prezint martea viitoare in Comitetul Executiv National. Acest mandat trebuie sa reprezinte un punct de vedere clar privind deputatii si senatorii care nu semneaza sau nu voteaza motiunea de cenzura. Eu propun sanctionarea lor, mergand pana la excludere, dar vom vedea care va fi punctul de vedere al colegilor din organizatie, pentru ca ei vor decide mandatul cu care voi merge la Comitetul Executiv", a declarat Tudorache.
Mircea Geoana i-a tinut lui Tudorache isonul, spunand ca ideea presedintelui PSD sector 1, Dan Tudorache, de a prezenta Comitetului Executiv National un mandat din partea propriei organizatii privind sanctionarea parlamentarilor care nu voteaza sau nu semneaza motiunea se incadreaza in "democratia interna de partid".
Intrebat daca parlamentarii care nu semneaza sau nu voteaza motiunea ar trebui exclusi din partid, Geoana a precizat: "Fiecare organizatie de partid are o relatie directa cu parlamentarii pe care i-a trimis in Parlament. Sunt alesi pe liste de partid si sunt votati cu sprijinul militantilor si organizatiilor de partid. Deci cred ca este firesc sa existe o relatie biunivoca intre parlamentari si organizatiile care i-au trimis in Parlament".

Surse din conducerea PSD sustin ca Geoana insusi i-a dat lui Tudorache ordin sa declanseze procedura de excludere a lui Iliescu si Nastase, acest demers avand si girul presedintelui PSD Bucuresti, Marian Vanghelie.
PSD – partid poliTienesc
Ion Iliescu a a reactionat dur spunand ca ideea lui Tudorache e "nestatutara, nedemocratica si neconstitutionala". "Asta este o chestie si de constitutionalitate. Un parlamentar ales are demnitatea si constiinta lui. Relatia lui politica cu partidul este una, dar decizia lui ca parlamentar ii revine", a spus Iliescu.
"Asemenea chestiuni nu fac bine in general climatului si inclusiv partidului care promoveaza asemenea metode administrative politienesti", a spus Iliescu.
Lasitate
Adrian Nastase nu a dorit sa comenteze noile tentative de excludere a sa din partid, postand in schimb pe blogul personal un text in care il acuza pe Geoana de "lasitate". Unul dintre apropiatii sai, Eugen Bejinariu, a declarat ieri ca Geoana se caracterizeaza prin "ambiguitate si asmutire" si ca "nu are decat sa-i excluda din PSD pe toti membrii".

Cele mai citite

Șase austrieci responsabili de o escrocherie online cu criptomonede au fost arestați

Agențiile de aplicare a legii din Austria, Cipru și Cehia au arestat șase austrieci responsabili de o escrocherie online cu criptomonede. Europol și Eurojust...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Cod galben de viituri până joi dimineața

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiștii I.N.H.G.A. au instituit Codul galben începând de astăzi, 8...
Ultima oră
Pe aceeași temă