15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFuziunea va naste un nou PNL

Fuziunea va naste un nou PNL

Luati prin surprindere de democrati, care i-au anuntat prin presa ca au un calendar al fuziunii, liberalii au reactionat dur, vorbind de lipsa de bun-simt a colegilor. Unii lideri vorbesc deja de faptul ca, daca noua formatiune va trece la PPE, vor forma un partid liberal.

Intrunirea de marti seara a conducerii Aliantei D.A., in cadrul careia a fost discutat subiectul fuziunii, a fost una destul de tensionata. De altfel, chiar inainte de sedinta, Tariceanu a declarat ca liderii PD nu au respectat ceea ce s-a convenit in cadrul Aliantei D.A., si anume ca decizia privind afilierea politica a formatiunii care va rezulta din fuziunea PNL si PD sa se ia abia la finalul procesului de unificare. “Ma bucur ca, dupa un an de zile de insistente din partea PNL pentru fuziune, PD s-a urnit, dar a pornit cam tare. Noi am convenit sa facem o consultare la baza partidului si sa avem un termen pana la 24 februarie, in care organizatiile judetene sa se pronunte. Dezbaterea a inceput, numai ca in PNL deciziile se iau si prin consultarea organizatiilor. Astfel de decizii nu se pot impune de la centru”, a aratat Tariceanu.
In spatele usilor inchise, spiritele s-au incins. Liderul liberal Calin Popescu Tariceanu le-a spus democratilor ca era normal sa prezinte planul in cadrul sedintei Consiliul National al Aliantei. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti le-a reprosat democratilor: “Asta e nesimtire”. Si liderul liberalilor bucuresteni Ludovic Orban le-a reprosat democratilor ca sunt lipsiti de bun-simt. Liderul PD Emil Boc a replicat ca nu a fost vorba decat de o propunere, si nu de o tentativa de a impune o anumita varianta. Insa Tariceanu a spus ca nu poate digera ideea integrarii in Partidul Popular European, unde PD nu este membru cu drepturi depline. “Noi, la Internationala Liberala, stam la masa, iar voi stati la usa Partidului Popular”. Democratii au insistat pe faptul ca din PPE fac parte si partide de orientare liberala. Tariceanu a explicat ca el este vicepresedinte al Internationalei Liberale si ca nu intentioneaza sa renunte la astfel de pozitie.
Tariceanu a insistat pe faptul ca fuziunea ar trebui realizata de jos in sus si a sustinut ca, in cadrul PNL, au venit pozitii de la 11 filiale judetene, majoritatea solicitand ca partidul realizat din fuziune sa fie unul de doctrina liberala. Insa democratii au fost de parere ca, daca la centru se doreste cu adevarat fuziunea, pot fi convinsi si membrii de partid din filiale. Emil Boc a sustinut ca, daca nu se face fuziunea, Alianta va pierde urmatoarele alegeri. Ideea nu a fost acceptata de liberali, care au spus ca Alianta are peste 40% din optiunile electoratului.
In cadrul sedintei, liderul liberalilor europeni, Ludovic Orban, a afirmat ca, daca in urma presiunilor facute de la Palatul Cotroceni, zice el, se va ajunge la formarea unei formatiuni care sa nu faca parte din Internationala Liberala, se va forma un nou partid liberal la care vor adera 80% din membrii PNL.
La finalul sedintei, Tariceanu a apreciat ca termenul de 15 iulie propus de PD “nu este unul nerealist”, dar a repetat ca democratii trebuiau sa consulte PNL inainte de a lua o decizie. El a insistat pe faptul ca problema fuziunii nu ar fi printre “prioritatile cetatenilor”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă