Primarul general Gabriela Firea a solicitat CGMB înfiinţarea Holdingului Municipal Bucureşti, format din 19 societăţi cu acţionar unic Primăria.
Cele 19 societăţi pe acţiuni pe care doreşte primăriţa să le constituie s-ar ocupa de lucrări de interes public pe o arie foarte largă de problematici, de la producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice, servicii de pază ori de consultanţă, până la un dispecerat de taximetre.
Experţii chestionaţi de „România liberă“ se întreabă cum se va împăca iniţiativa aceasta cu legislaţia concurenţei şi achiziţiilor publice. Toţi cred că e vorba despre constituirea unei puşculiţe de partid, care va aduce Capitala României la faliment. În Coreea de Sud, există o formă de conglomerat economic, numită “chaebol”. Aceasta însă e orientată spre crearea de profit. În cazul bucureştean, “chaebol”-ul acesta are poate scopul să creeze un profit uriaş şi locuri de muncă pentru clientela de partid, şi atât. “Trăiască societatea socialistă multilateral dezvoltată!” e prima reacţie a analistului economic Sorin Dinu pentru „România liberă“. “Probabil că acum «caşcavalul» trebuie redistribuit către alţii. Dacă Primăria Capitalei îşi face firmă de consultanţă, mai trebuie angajaţi oameni la Primărie?”, se întreabă Dinu.
De exemplu, dacă Primăria face o firmă de consultanţă pentru planurile zonale sau generale de urbanism (PUZ şi PUG) date de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), de ce mai e nevoie în Primărie de departamente de specialitate? Poate că aceasta trebuie desfiinţată şi transformată într-o structură de societăţi pe acţiuni.
Cu un buget total anual de peste 5 miliarde de lei, Gabriela Firea, primarul general al municipiului București, a decis să împartă fondurile uriașe unor societăți deținute de primărie.
Este încălcată legislaţia
Expertul în management Valentin Ionescu a atras aten-ţia RL că “populaţia nu a văzut nici un studiu de impact care să arate de ce e necesar să se înfiinţeze aceste 19 societăţi”. De exemplu, Gabriela Firea înfiinţează “o societate de administrare a parcurilor, grădinilor zoologice şi, separat, de valorificare a materialului lemnos. Se încalcă legislaţia concurenţei şi a achiziţiilor publice”, afirmă Ionescu.
Anume, unele activităţi pot fi lansate în achiziţie publică, pentru atribuire la operatori privaţi. “Cum se atribuie direct un serviciu? De ce acordă Primăria servicii unor societăţi pe care le înfiinţează? De ce nu face licitaţii? Poţi înfiinţa şi 100 de societăţi comerciale. Când ai încheiat un contract, de pildă pentru iluminatul public, cu Luxten, lansezi o licitaţie şi vezi cine câştigă. Unde e licitaţia? Cum se concesionează serviciul de la Primărie la societate? Nu trebuie respectată legislaţia achiziţiilor publice şi nişte principii de concurenţă?”, se întreabă expertul.
“Este o catastrofă. Bagă în faliment Primăria Capitalei”, afirmă Valentin Ionescu. “Am înţeles că ea (n.n. – Gabriela Firea) vine din Bucureşti sau Voluntari Vale, dar aici e Bucureşti şi trebuie să se supună unor reguli. Problema e să se aplice un program de restructurare făcut de o firmă de consultanţă daneză acum trei-patru ani. Singura întrebare ce poate fi pusă e dacă Primăria doreşte să preia Elcen şi să creeze un sistem integrat, că aşa rezultă. Dacă face asta, bagă în faliment tot Bucure-ştiul. Elcen are o datorie foarte mare. Cine o să o plătească? Nimeni. Să o plătească comuna Voluntari, doamna şi soţul dumneaei”, sugerează Ionescu.
Mircea Coşea avertizează că acest proiect “e un instrument de furt extraordinar de eficient. Având 19 companii, este aproape imposibil să controlezi fluxul de finan-ţări”. Coşea analizează cazul anunţatului dispecerat de -taximetre. “Poate elimină toate companiile de taxi şi face una singură, prin Primărie. Îi dăm telefon doamnei Firea, facem comandă pentru un taxi”, sugerează universitarul.
Primăria – taximetrist, gunoier și constructor
În acest moment, există o aplicaţie cu care, oriunde în Capitală, comanzi un taxi. În câteva secunde e lansată -comanda. Taxiul vine în câteva minute, indiferent de firmă. Sute de taximetre se luptă în timp real pe fiecare client. Va reuşi Firea să edifice un sistem mai eficient ca acesta?
“Primăria vrea să fie şi taximetrist, şi constructor, să se ocupe şi de parcuri, spitale, să producă şi să furnizeze electricitate”, comentează ironic Sorin Dinu. Există o piaţă a Energiei liberalizată, cu producători, furnizori şi clienţi finali. Gabriela Firea vrea să aibă un monopol?
“Administrăm un faliment. Falimentul Bucureştiului”, crede Dinu. El a amintit că există 800 de milioane de euro datorii istorice de la primarii Adriean Videanu şi Sorin Oprescu, rostogolite până azi. În prezent, trebuie finanţate aceste pierderi, prin creşterea taxelor şi impozitelor şi realizarea de împrumuturi.
Dar “va apărea o datorie mult mai mare decât cea istorică de la cele 19 companii”, spune analistul. Aceasta pentru că ele “trebuie să aibă de lucru încontinuu ca să fie eficiente, altfel devin nerentabile şi trec pe pierderi”. De exemplu, “o companie de construcţii edilitare trebuie să construiască în permanen-ţă. Nu poţi construi precum chinezii, de dragul de a construi, apoi dinamitezi ce-ai construit, ca să faci loc la alte construcţii”, atrage atenţia Dinu.