0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialȘedință cu scântei. Cum vrea edilul Gabriela Firea să împartă miliardele Primăriei...

Ședință cu scântei. Cum vrea edilul Gabriela Firea să împartă miliardele Primăriei Generale a Bucureștiului

Cu un buget total anual de peste 5 miliarde de lei, Gabriela Firea, primarul general al municipiului București, a decis să împartă fondurile uriașe unor societăți deținute de primărie.

În ședința de marți seară, consilierii generali ai municipiului București au aprobat, de principiu, înființarea celor 19 companii care, susține Primăria, vor duce prin activitatea lor la reducerea cu 25% a efortului de la bugetul local. Personalul care va deservi aceste societăți va fi preluat din instituțiile subor-donate CGMB, inclusiv din direcțiile de specialitate ale PMB. Nu se vor face disponibilizări de personal.


Citeşte şi: Cum încalcă PSD legislaţia concurenţei şi a achiziţiilor publice. Firmele municipalității ar putea împinge Capitala în faliment

Primarul general Gabriela Firea a solicitat CGMB înfiinţarea Holdingului Municipal Bucureşti, format din 19 societăţi cu acţionar unic Primăria.


Iată lista completă a activităților ce vor fi preluate de noi societăți, pentru care s-a obținut votul de principiu al consilierilor:

Producerea, furnizarea energiei electrice și termice, servicii energetice și de mentenanță – noua societate energetică va finanța realizarea unor surse noi de cogenerare de înaltă eficiență  care să alimenteze zonele de consum situate la distanţe mari faţă de sursele ELCEN existente. În plus, Primăria Capitalei vrea să preia prin negociere câteva CET-uri de la ELCEN, companie deținută de Ministerul Energiei.

Asigurarea serviciului de iluminat public – primăria vrea o societate proprie fiindcă la data de 29.12.2017 expiră contractul de delegare a serviciului de iluminat în Municipiul Bucureşti încheiat în 1997 între primărie şi operatorul economic  SC  Luxten Lighting Company S.A.

Administrarea și dezvoltarea infrastructurii unităților sanitare ale municipalității – proiectul are la bază ideea separării funcțiilor adiacente actului medical, care rămân în responsabilitatea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, de funcțiile de administrare și gospodărire a patrimoniului și cheltuielilor necesare mentenanței și infrastructurii spitalicești.

Exploatarea obiectivelor turistice din Capitală – compania va avea ca obiect de activitate introducerea în circuitul turistic a tuturor obiectivelor turistice din București și împrejurimi, precum și conceperea și implementarea unor acțiuni de promovare a Capitalei ca destinație turistică.

 Administrarea  parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor și ștrandurilor de pe raza Municipiului București.

Administrarea rețelei de agrement a Municipiului București – societatea va avea sarcina de a pune în valoare parcurile şi grădinile publice, lacurile de pe râul Colentina, râul Dâmboviţa, Parcul Natural Văcăreşti, Grădina Zoologică, pădurea Băneasa etc.

 Administrarea spațiilor publicitare – gestionarea unitară a problematicii în domeniul publicității stradale.

 Întreținerea copacilor, arbuștilor și subarbuștilor situați pe spațiile verzi aflate pe domeniul public al Municipiului București.

Asigurarea protecției și siguranței obiectivelor de interes public și privat

Consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Servicii de coordonare/consultanță pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului București – societatea comercială pe acțiuni va asigura coordonarea marilor proiecte ale Capitalei. De asemenea, va asigura realizarea studiilor de specialitate suport pentru pregătirea licitațiilor și pro-iectelor ce vor fi dezvoltate în implementarea acestor strategii integrate.

Gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului București – societatea va inventaria și valorifica bunurile imobiliare deținute de primărie și va realiza în regie proprie lucrările de reparații și întreținere.

Administrarea parcărilor publice – scopul va fi ges-tionarea spațiilor de parcare disponibile, precum și realizarea unor spații noi.

Dispecerizarea activității de transport local de persoane în regim de taxi – rolul noii companii va fi asigurarea unei abordări integrate și unitare la nivelul zonei metropolitane București a activității de taximetrie.

Managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători și management al flotei transportului public – societatea va realiza programarea mijloacelor de transport, dar și managementul sistemelor integrate de trafic: semafoare, semnalizare rutieră.

Protecția civilă și voluntariat.

Servicii în tehnologia informațiilor – pentru consolidarea, uniformizarea, integrarea și eficientizarea infrastructurii IT și comunicații și a serviciilor electronice.

Construirea, dezvoltarea și administrarea de baze sportive și terenuri de sport.

Companiile de stat, controlate politic

Consilierii PNL şi USR s-au opus planului de înfiinţare a societăţilor, afirmând că PNL va organiza o dezbatere publică privind firmele pe care municipalitatea doreşte să le înfiinţeze. Ciprian Ciucu (PNL) a precizat că şi-ar dori un rol mai restrâns al primăriei. „Soluţia de a dubla funcţiile primăriei prin societăţi comerciale până acum nu prea a funcţionat în România. În general, companiile de stat au fost controlate -politic, căpuşate, delapidate şi în momentul în care s-a pus problema reorganizării sau desfiinţării lor s-a adus -argumentul problemelor -sociale”, a spus Ciucu, potrivit News.ro. 

 

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă