15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportColegiul Dosarelor nu poate studia documente secrete

Colegiul Dosarelor nu poate studia documente secrete

Colegiul CNSAS nu poate lua decizii in cazurile unor documente clasificate drept secrete. Doar patru din cei zece membri ai Colegiului au certificate de securitate necesare pentru accesul la documente secrete.

Potrivit legislatiei in vigoare, demnitarii care lucreaza cu documente secrete trebuie sa aiba un certificat de securitate. Acordarea certificatelor de securitate este atributia Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). Trebuie mentionat ca ORNISS aproba eliberarea certificatelor de securitate pe baza unor verificari intreprinse de serviciile secrete. Partea interesanta a procedurii este aceea ca ORNISS, atunci cand ii raspunde solicitantului, nu este obligat sa prezinte si motivatia.
In majoritatea cazurilor, verificarile s-au dovedit destul de complicate. In consecinta, au aparut situatii bizare, care pot bloca efectiv activitatea unei institutii. Este cazul Colegiului CNSAS, care functioneaza pe baza unei legi care prevede o componenta de 11 persoane, iar pentru luarea deciziilor este nevoie de un cvorum de opt. Unul dintre cei 11, Dan Lazea, nominalizat de PD, a disparut pur si simplu dupa scandalul legat de alegerea lui Turianu in fruntea CNSAS cu votul PD, PRM si PSD. Din ceilalti zece, doar patru au certificate de securitate, au afirmat surse din Colegiu. Potrivit surselor citate, fericitii posesori ai accesului la secrete sunt presedintele Colegiului – Claudiu Secasiu, Mircea Dinescu, Constantin Buchet (secretarul Colegiului) si Ladislau Csendes. In schimb, alti sase membri ai Colegiului nu au certificate, ce-i drept, din motive diferite.
Cazul cel mai straniu este cel al lui Florian Chiritescu, membru CNSAS de sase ani (a fost nominalizat de doua ori de catre PSD), care nu are certificat de securitate, dar motivele acestei situatii nu sunt cunoscute. Alti membri ai Colegiului, numiti recent de Parlament, au depus cerere la ORNISS, dar nu au primit inca raspuns. Este vorba de Cazimir Ionescu si Corneliu Turianu. Alti trei membri ai Colegiului nu au vrut sa depuna cerere. Constantin Ticu Dumitrescu a spus ca nu este de acord sa fie verificat de serviciile secrete. De asemenea, Dragos Petrescu si Laurentiu Tanase nu au depus cerere.

Secretele Armatei, subiect tabu pentru Colegiu

Aceasta situatie face, practic, imposibila luarea deciziilor cand este vorba de accesul la documente secrete. Cel mai elocvent exemplu: recent, dupa multi ani de asteptare, Colegiul Dosarelor a primit, cu tam-tam mediatic, arhivele Armatei, despre care se specula deja ca ar contine unele surprize cu privire la oameni politici importanti, carora ne este si teama sa le pomenim numele. MApN era, pana recent, depozitarul arhivei constituite din Directiile a 4-a si a 5-a din fostul Departament al Securitatii Statului, preluata in momentul trecerii departamentului in subordinea ministerului in decembrie 1989.
Numai ca, in momentul in care a inceput studierea dosarelor, surpriza! Acestea erau clasificate strict secrete, pe o perioada de 50 de ani. Pana la urma, problema dosarelor MApN ar putea fi rezolvata. Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a aprobat, recent, o hotarare prin care abiliteaza MApN sa declasifice documentele respective.

Parlamentari inutili

Problema certificatelor de securitate se regaseste, chiar daca la o scara mai mica, si in Parlament. Aici, numarul celor care nu au primit certificate pare sa fie mai redus, cel putin potrivit informatiilor neoficiale care circula. Insa, in acest fel prezenta respectivilor in comisiile care lucreaza cu secrete este perfect inutila, pentru ca ei nu pot avea acces la documente secrete.
Potrivit unor surse parlamentare, patru dintre deputatii din Comisia de aparare sunt in aceasta situatie. Refuzati clar au fost peremistii Daniela Buruiana Aprodu si Marcu Tudor. Deputatul PD Costica Canacheu a refuzat sa depuna cerere, iar Cozmin Popp a devenit membru al comisiei in noiembrie 2005 si verificarea sa nu s-a incheiat. Nu au certificate de securitate nici doi dintre membrii Comisiei SRI – Octav Cozmanca si Constantin Faina.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă