17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCine face jocurile?

Cine face jocurile?

Zece parlamentari au dosar de retea iar 19 de urmarire, reiese din documentele predate pana acum de SRI catre CNSAS. Dosarele de retea se refera la cei care dadeau informatii Securitatii, iar cele de urmarit la cei care erau filati de politia politica.
Pe de alta parte, legea in vigoare in Romania se refera la colaborarea cu Securitatea ca politie politica – mai concret, CNSAS trebuie sa dovedeasca faptul ca in urma actiunilor unui om din retea au fost persoane care au avut de suferit. Observati ca pesedistii, peremistii, sunt minimalizati, ocrotiti… cumva, de cineva.
Contactati telefonic in cursul zilei de ieri, parlamentarii ale caror dosare au ajuns la CNSAS au negat toti colaborarea cu Securitatea.

Gheorghe Dragomir (PNL): “Am fost militar in termen la Securitate”

Astfel, deputatul liberal Gheorghe Dragomir a sustinut ca prezenta sa pe lista este “o stupizenie”. “Eu am facut armata la Securitate, intr-o unitate la Targu Mures, dar nu am turnat in viata mea pe nimeni.” Gheorghe Dragomir afirma ca a lucrat cu secrete militare si singura declaratie pe care a semnat era una potrivit careia se angaja sa nu dezvaluie aceste secrete. “Am semnat o declaratie ca nu voi divulga secrete militare, dar nu am turnat pe nimeni.” “Eram curier al statului major, lucram cu documente secrete, faceam harti. Doar am executat ordine ce tin de aceste atributii”, a adaugat deputatul liberal. “Clar pot sa spun, cu mana pe inima, ca nu am avut inainte de armata si nici dupa armata, pana in ziua de astazi, nici o legatura cu Securitatea, nici angajamente sau note informative nu am intocmit si nici n-am turnat in viata mea pe nimeni”, a adaugat Dragomir.

Liviu Campanu (PNL) sustine ca a refuzat colaborarea

Un alt coleg de partid, Liviu Campanu, sustine ca a refuzat orice colaborare cu Securitatea. El ar fi fost contactat in 1989, pe cand era student la Medicina la Iasi si locuia intr-un camin unde majoritatea celor cazati erau studenti arabi. Campanu a povestit ca a fost chemat de un ofiter de Securitate care a incercat sa-l racoleze, dar el a refuzat acest lucru. Ulterior, a mai fost contactat de doua ori, dar sustine ca a refuzat de fiecare data. Argumentele ofiterului de Securitate erau legate de faptul ca locuia intr-un camin cu studenti arabi, iar unii dintre acestia ar fi facut parte din gruparea “Fratii musulmani”.

Ion Mocioalca (PSD): “Nu am semnat nici un angajament”

La randul sau, deputatul PSD Ion Mocioalca este de parere ca s-a comis o eroare prin trimiterea dosarului sau la CNSAS si a invocat faptul ca nu a avut de-a face cu fosta Securitate. Inainte de 1989 el a lucrat la Intreprinderea de Explorari si Prospectiuni Geologice, intr-o pozitie in care “nu a avut pe mana” informatii care ar fi putut fi de interes. “Nu am semnat nici un angajament cu fosta Securitate si nu am colaborat. Nu am fost contactat si m-a ferit Dumnezeu de orice fel de legatura cu aceasta institutie”, a mentionat Mocioalca.

Dan Constantin Mocanescu (PPCD) nu a avut interferenta

Deputatul independent Dan Constantin Mocanescu (fost PRM, in prezent PPCD) a declarat ca nu a turnat pe nimeni la Securitate, nu a avut nici un fel de interferenta cu aceasta, desi a lucrat cu straini. “N-am fost nici macar anchetat de Securitate, desi lucram in industria armamentului, aveam contacte cu straini si am facut destule prostii atunci, precum instalarea unui emitator care sa bruieze postul oficial de televiziune sau scrieri impotriva regimului. Sunt consternat si mi-e teama ca este o diversiune.” Dan Mocanescu sustine ca toata povestea aceasta este putin suspecta, pentru ca, in urma cu doua saptamani, inainte de emiterea deciziei CSAT de desecretizare a dosarelor de siguranta nationala, a primit de la CNSAS o adresa prin care i se solicita sa furnizeze o serie de date personale si prin care era anuntat ca, daca doreste sistarea cercetarilor, sa-si prezinte demisia in 15 zile. El mai sustine ca, desi legea ii cerea sa povesteasca autoritatilor despre toate contactele cu straini, nu a facut niciodata acest lucru. Mocanescu a mai spus ca a fost chemat de politie sa dea socoteala despre presupuse luari de mita in legatura cu niste burse, dar n-a scris niciodata nimic despre asemenea lucruri.

Gheorghe Firczak nu ofera detalii pana nu-si vede dosarul

Deputatul din partea minoritatii rutene, Gheorghe Firczak, a declarat ca nu a facut “nici o secunda politie politica”, sustinand ca a fost urmarit de fosta Securitate. El s-a ferit sa dea prea multe amanunte pana in momentul in care isi va vedea dosarul. “Trebuie sa vad si eu ce am si ce nu am pentru a spune acest lucru”, a adaugat Firczak.

Radu Terinte a semnat ceva, dar nu isi aminteste ce…

Senatorul PC Radu Terinte ne-a declarat ieri ca nu isi aminteste decat de “o declaratie sub presiune”, data in anul 1986, cand a fost chemat la Securitate in legatura cu studentii arabii din grupa sa. “Este o vanatoare de vrajitoare”, a apreciat conservatorul, negand ca a facut politie politica si precizand ca in afara de acea convocare nu a mai avut vreun contact cu Securitatea. Terinte ne-a povestit ca a fost contactat de un ofiter pe cand era in anul III la Facultatea de Medicina din Iasi pentru a raspunde la intrebari legate de studentii arabi din grupa sa. “Am spus ca nu stiu nimic, ca nu am vazut nimic si ca pot spune doar despre cum invata si despre frecventa cu care vin la ore”, ne-a detaliat Terinte, adaugand ca a fost pus sa dea o declaratie. “De la o declaratie data sub presiune la angajament este o diferenta”, a mai precizat senatorul PC, precizand totusi ca nu mai isi aminteste exact cum arata documentul semnat. “Din acel moment nu mai m-am vazut cu acel om (securistul facultatii – n.r.)”, a conchis conservatorul, adaugand ca va depune o cerere la CNSAS pentru a-si vedea dosarul.

CNSAS urmeaza sa decida

Un alt deputat aflat printre cei cu dosare de retea, liderul grupului PD din Camera, Cristian Radulescu, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei. Parlamentarii au dat declaratii pe propria raspundere ca nu au colaborat cu Securitatea ca politie politica atat inainte de alegeri, cat si dupa modificarea legii. Aceste dosare vor fi analizate de Colegiul CNSAS, care va stabili prin vot daca este vorba de politie politica in fiecare caz in parte.

Sogor Csaba: “Nu am turnat pe nimeni”

Senatorul UDMR Sogor Csaba s-a declarat surprins de cele aparute in presa si ne-a declarat ca nu stie “prea multe” de noul sau dosar. Parlamentarul a precizat ca a facut mai multe cereri la CNSAS pentru a-si vedea dosarul, lucru care s-a si intamplat in luna aprilie a acestui an. “In aprilie am putut sa-mi vad dosarul si era o singura pagina despre mine, restul era despre tatal meu”, ne-a relatat senatorul. “N-am facut politie politica, nu am turnat pe nimeni, nu am dat referiri despre nimeni”, a precizat Sogor Csaba. El a recunoscut insa ca a fost audiat de mai multe ori de fosta Securitate.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă