15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportCine este europarlamentarul român de care râde toată Europa

Cine este europarlamentarul român de care râde toată Europa

Fostul ofiţer de Securitate Dan Zamfirescu votează numai cu „DA” toate propunerile legislative ale colegilor săi din Parlamentului European, indiferent dacă sunt controversate şi chiar şi atunci când acestea se contrazic.

Jurnaliştii de la săptămânalul german Der Spiegel îl suspectează pe Zamfirescu, care a preluat postul de europarlamentar al lui Gigi Becali, că votează fără să se documenteze şi că vine la şedinţe doar pentru a încasa diurna de 150 de euro pe zi.

Dan Zamfirescu a devenit europarlamentar în februarie anul acesta, din partea Partidului România Mare, şi potrivit publicaţiei germane a votat cu „DA” ultimele 541 de propuneri legislative.

Pentru protejarea ţiparului

“La cea mai controversată dezbatere a anului din Parlamentul European, cea referitoare la noile legi privind reglementarea industriei tutunului, au fost discutate 63 de amendamente din partea europarlamentarilor. Dar indiferent de propunerile acestora, exista o singură constantă: Dan Dumitru Zamfirescu”, scrie Der Spiegel în ediţia sa online.

Reprezentantul României a votat “Pentru” chiar şi în cazul unor prevederi care se contraziceau evident. Iată câteva exemple:

– „Avertizările şi imaginile şocante să acopere doar 50% dintr-un pachet de ţigări” – Zamfirescu a votat “Pentru”.

– “Avertizările trebuie să acopere 65%” – Zamfiresc a spus “Da”.

– “Producătorii de ţigări pot să aleagă unde să plaseze pe pachet aceste imagini” – Zamfirescu a bifat din nou “Da”.

– “Imaginile şocante să fie inserate în josul pachetului” – Zamfirescu a fost “Pentru”.

– “Ţigările electronice pot fi vândute fără nici o autorizaţie” – Zamfirescu a decretat că “Da”.

– “Fiecare ţigară electronică trebuie să fie vândută cu autorizaţie” – Zamfirescu a fost de asemenea de acord.

 

“Dacă Parlamentul votează legi ce vizează şomajul în rândul tinerilor, protejarea ţiparului european sau relaţiile comerciale cu Taiwan, domnul de pe locul 787, ultimul rând din dreapta, este invariabil «Pentru»”, ironizează Der Spiegel activitatea fostului ofiţer de Securitate care ne reprezintă la Strasbourg.

Unii colegi ai lui Dan Zamfirescu au remarcat deja lipsa sa de profesionalism, arată jurnaliştii germani. „Uneori nu are asupra sa nici un document”, a declarat parlamentarul independent Martin Ehrenhauser. “Şi, fără o listă a proiectelor este imposibil să ţii evidenţa zecilor de dezbateri din plenul Parlamentului. Mai ales de când voturile au loc unul după altul la câteva secunde”, arată publicaţia. 

Din cercetările ziariştilor pe site-ul “votewatch.eu”, rezultă că la cele 541 de voturi electronice, ultranationalistul român Dan Zamfirescu nu a apăsat niciodată butonul “Nu”. “Dar probabil că seria de «Da»-uri e şi mai lungă. Chiar şi la deciziile care nu sunt înregistrate de «Vote Watch», pentru că nu sunt electronice, Zamfirescu întotodeauna ridică mâna «Pentru»”, a explicat Martin Ehrenhauser.

continuare în pagina 2

152 de euro pentru „Da”, „Da”, „Da”

De ce votează Zamfirescu tot timpul cu „DA”? Europarlamentarul român nu a dat prea multe lămuriri. Deşi iniţial a răspuns la telefon, când jurnalistul  i-a adresat întrebarea, europarlamentarul român a închis. Ulterior nu a mai răspuns, iar  spre seară, în aceeaşi zi şi la acelaşi număr,  o femeie a susţinut că e greşeală. După câteva zile, Der Spiegel a revenit şi  Dan Zamfirescu a explicat lacunar: „Spun întotdeauna «Da» pentru că sunt de acord cu toate propunerile. Nu îmi amintesc când am spus ultima dată «Nu»”.

Poate că Zamfirescu nu a învăţat niciodată să spună nu, comentează publicaţia germană, încercând să creioneze profilul politicianului român. “În timpul dictaturii lui Ceauşescu, el a fost ofiţer de Securitate. După revoluţia din 1989, el a intrat în partidul de extremă dreapta România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor”.

Dar săptămânalul lansează o acuzaţie şi mai dură, prin vocea europarlamentarului Martin Ehrenhauser. “Cineva care votează cu regularitate, dar atât de arbitrar şi fără să ştie ce face, nu îşi asumă responsabilitatea ca deputat, ci probabil doreşte să încaseze banii”, a menţionat politicianul. Fiecare europarlamentar primeşte pentru prezenţa în plen, pe lângă salariul de bază de 8.000 de euro pe lună, încă 152 de euro pe zi. Condiţia e să participi la cel puţin jumătate din sesiunile de vot. “În cazul lui Zamfirescu, bani câştigaţi uşor, pentru câteva minute de spus «Da», «Da», «Da»”, glumesc ziariştii germani.

Mândru că a lucrat la Securitate

Activitatea lui Dan Zamfirescu în Parlament poate fi rezumată astfel: iniţiative zero, amendamente zero, luări de cuvânt zero. “Biroul său de la etajul 6F este mai tot timpul în întuneric. Şi unii membri ai Comisiei Internaţionale pentru Comerţ, din care face parte, nu-l cunosc nici măcar după nume. «Chiar este membru la noi?», a întrebat europarlamentarul Franziska Keller. «Nu îmi amintesc să-l fi văzut vreodată»”, arată Der Spiegel.

Dan Zamfirescu a devenit europarlamentar după ce locul lăsat liber de Gigi Becali revenea tot Partidului Româniai Mare. PRM l-a desemnat pe Zamfirescu, deşi CNSAS a decis, în anul 2007, că a făcut poliţie politică, în perioada comunistă.

Politicianul  a declarat, pentru România liberă, că nu este de acord cu decizia CNSAS privind colaborarea lui cu Securitatea. El a spus că a fost, timp de 40 de ani, ofiţer în Ministerul de Interne, nu colaborator al Securităţii. „Una este să fii colaborator, sa faci poliţie politică, alta e să fii ofiţer de Securitate. Eu nu recunosc această instituţie bugetofagă numită CNSAS. Eu mi-am făcut datoria de ofiţer şi o să mi-o fac până la moarte. Dacă e nevoie, o să mor cu arma în mână pentru ţară. Sunt mândru că am fost ofiţer al Securităţii, al contraspionajului românesc“, a precizat actualul europarlamentar.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă