UPDATE 13.10: „Motivul fundamental pentru care am ridicat excepția este legat de lipsa urgenței și a caracterului excepțional, al situației și elementele intrinseci care vizează aspecte privitoare la abuzul de încredere”, a mai explicat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, la Parlament.
Despre proteste: „Protestele sunt impresionante și le respect. Eu, ca fost lider sindical, care am uzat de protste de mai multe ori, le-am apreciat în mod deosebit”, a mai spus el.
12.31: „O așteptăm. O să îi dăm și termen și atenția cuvenită. Avem în vedere și conținutul ordonanței și vom acționa în consecință. Când primim și ultimul punct de vedere, stabilim și termenul”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.
Întrebat despre proteste, el a afirmat că nu își poate exprima punctul de vedere, potrivit legislației în vigoare.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat, vineri, că atacă la Curtea Constituțională OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală.
„Am primit aseară de la domnul procuror general în care mă roagă să iau în considerare niște critici constituționale întocmite de Parchetul General. Am avut în vedere și acest document, unele au fost preluate. După cum ați putut deduce, am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca, în câteva minute, spre CCR. Am avut în vedere mai multe aspecte. Mai întâi în legătură cu calitatea procesuală a Avocatului Poporului. Regret că nu am fost în stare să rezist solicitărilor, presiunilor, unora dintre dvs. Oricum, îi mulțumesc domnului președinte pentru precizarea făcută în legătură cu acest precedent. Am constatat că avem calitate procesuală activă de a ridica excepția de neconstituționalitate. În legătură cu criticile de neconstituționalitate, am reținut o primă critică ce vizează elemente extrinseci OUG – se referă la neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea acestei urgențe (…) Nu se justifică adoptarea de urgență”, a spus Avocatul Poporului.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, i-a transmis spre analiză Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, indicându-i textele de lege pe care să le invoce. Ciorbea anunțase că nu va sesiza CCR deoarece ordonanța nu este în vigoare. Procurorul general Lazăr îi indică lui Ciorbea textele de lege și ce critici de neconstituționalitate poate invoca pentru a avea succes la CCR.
Un alt motiv, a explicat Victor Ciorbea, se referă la abuzul în serviciu.
Surse citate de HotNews.ro precizau, joi seara, că Victor Ciorbea va ataca, vineri, la Curtea Constituțională ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal.
Inițial, Avocatul Poporului a susținut că nu are temei legal să atace ordonanţă, motivând că actul legislativ nu a intrat în vigoare. Avocatul Poporului a avut, miercuri, o întâlnire la sediul instituţiei cu preşedintele Iohannis, iar după întâlnire a anunţat că va analiza opţiunile.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri dimineață, că instituția pe care o conduce nu are competența de a ataca Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.
„Dacă citim Legea, Legea spune că dacă există decizii CCR, le analizăm”, a declarat Avocatul Poporului, după întâlnirea cu șeful statului.
„Avocatul Poporului a promis că va analiza cu celeritate și sper că până mâine-poimâine va lua decizia corectă și va sesiza Curtea Constituțională. Cu siguranță, Avocatul Poporului va trebui să se uite și în jur – România e revoltată. Aceste proteste sunt la noi, în România, unde este atacat statul de drept și trebuie făcută ordine”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Executivul a adoptat, în ședința de marțea trecută, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.
Peste 15.000 de persoane au ieșit, marți spre miercuri, în Piața Victoriei, pentru a își arăta nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei au strigat: „Asta e trădare, nu e guvernare”,„Anticipate”, „Trădătorii”, „Noaptea, ca hoţii”, „Nu plecăm”. Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară. Și miercuri dimineața, mii de persoane protestează în faţa Palatului Victoria. Jandarmeria a luat măsuri speciale în zonă, suplimentând dispozitivul de pază. Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi. Miercuri seara, la nivel național au manifestat aproape 300.000 de persoane. Dintre acestea, aproximativ 150.000 s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală.
Protestele au continuat și joi seara. În Capitală, în Piața Victoriei au manifestat aproximativ 80.000 de persoane. La nivel național. numărul demonstranților au fost de aproximativ 200.000. Și în străinătate, sute de persoane s-au strâns pentru a critica decizia Guvernului de a aproba OUG privind modificarea Codului penal și de procedură penală.
Social-democrații nu vor da înapoi în privința modificării Codului Penal. Ministrul Justiției, Florin Iordache, va fi păstrat în funcție. După ce guvernul l-a salvat de dosarul de abuz în serviciu, Liviu Dragnea vrea să scape și de condamnarea în dosarul fraudării referendumului. Între timp, demisiile și nemulțumirile se accentuează.
Au existat semne că Liviu Dragnea conduce PSD cu mână de fier. Spre exemplu, deciziile luate în unanimitate în cadrul partidului. Joi, toți membri de partid chemați la centru, au decis, tot în unanimitate, ca partidul să nu retragă controversatele ordonanțe.