"Financial Times": "Rasplata mai putin stralucita a Romaniei"

Tocmai cand romanii se bucurau de noile privilegii dobandite, tara a primit o lovitura zguduitoare. I s-a spus ca, indiferent cat de tare guvernul si cetatenii sai s-au luptat pentru aderare, nu valoreaza aproape nimic la Bruxelles. Tot ceea ce ...

Share

Rl online 0 comentarii

03.11.2006 - 00:00
Tocmai cand romanii se bucurau de noile privilegii dobandite, tara a primit o lovitura zguduitoare. I s-a spus ca, indiferent cat de tare guvernul si cetatenii sai s-au luptat pentru aderare, nu valoreaza aproape nimic la Bruxelles. Tot ceea ce merita este - spus intr-un cuvant lung, brutal si extrem de clar - multilingvismul, noteaza Tobias Buck in cotidianul britanic "Financial Times".
Pentru Leonard Orban, comisarul in asteptare din partea Romaniei, lucrurile vor fi cu mult mai dure. El nu are, de fapt, un portofoliu care sa isi merite numele. Existau multe alte optiuni valabile: unele dintre portofoliile actuale puteau fi usor impartite pentru a face loc unui nou comisar roman pentru ajutoare umanitare, pentru forta de munca sau pentru justitie. In discursul de felicitare pentru Orban, Figel a declarat ca noul portofoliu al multilingvismului a fost o "indicatie clara a importantei acordate de Comisie acestei probleme". Potrivit "Financial Times", nu este asa: "Acest lucru reflecta pozitia Romaniei la Bruxelles si poate fi si o pedeapsa pentru slaba gestionare a procesului de nominalizare a comisarului. Cu toate acestea, trebuie spus ca Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, responsabil pentru impartirea noilor posturi, a demonstrat totusi o judecata gresita. Dupa drumul lung si greu al Romaniei catre aderarea la UE, Romania merita putin mai mult respect".

Citește totul despre:

Comentarii