Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cere reaprobarea memorandumului privind implementarea directivelor UE. Foto: gov.ro

Infringement: Netranspunerea directivelor UE ne costă!

Procedurile de infringement, măsuri punitive ale Comisiei Europene, ar putea duce România în situația de a plăti milioane de euro dacă nu transpunem directivele UE în legislația națională și nu le aplicăm.

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 28.01.2021 - 00:38

Situația este gravă în acest moment, ținând cont că numai opt din 46 de directive au fost integral transpuse, de la aprobarea planului anul trecut în iulie 2020. Dacă în jumătate de an, autoritățile au reușit să transpună doar o mică parte dintre acestea, este greu de crezut că în următoarele luni vor putea să adopte legislația necesară pentru nu mai puțin de 38 de astfel de situații. Pentru acestea, autoritățile trebuie să adopte acte de transpunere, adică legi, hotărâri ale Guvernului, ordine ministeriale cu caracter normativ, etc. Dintre acestea 17 constituie priorități.


Cât ar costa


În prezent, în ceea ce privește România, cuantumul sancțiunilor pe care Comisia le poate propune este – o sumă forfetară de minimum 1.723.000 EUR, la care se adaugă penalități între 2.082 EUR și 124.900 EUR pe zi de întârziere după pronunțarea hotărârii. În cazul în care s-ar aplica penalizarea maximă, România ar putea fi pusă în situația de a plăti 3,7 milioane de euro pe lună numai penalități!

Guvernul a avut pe masă în ședința de miercuri un memorandum privind planul anual de transpunere- 2021, Ministerul Afecerilor Externe (MAE) considerând că era necesară reaprobarea acestuia cu celeritate, având în vedere modificările intervenite în structura Executivului.

„România are obligația de a transpune în termen, complet și corect directivele UE, precum și pe cea de a transmite Comisiei Europene (Comisia) măsurile naționale de transpunere. Potrivit jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) , aceste obligații au un caracter esențial pentru asigurarea deplinei eficacități a dreptului UE, iar nerespectarea lor are o gravitate certă”, se arată în memorandum.

Nu poate fi invocată nici dificultatea interpretării unei directive pentru a justifica nerespectarea termenelor de transpunere. În cazul în care directivele nu sunt transpuse complet în termen, Comisia declanșează proceduri de infringement. Aceste proceduri se derulează cu celeritate.

Transpunerea se realizează prin intermediul experților desemnați să facă parte din „Rețeaua punctelor de contact pentru transpunerea și notificarea directivelor UE”. MAE cere desemnarea/ redesemnarea respectivilor experți, precum și comunicarea, până la data de 1 martie 2021, a coordonatelor acestora către Minister.

Mediul, o rană deschisă

În domeniul mediului, România se confruntă cu o problemă uriașă din cauza clauzelor de infringement deschise de CE. Într-o declarație, deputatul PNL Ionuț-Sorin Banciu (foto jos) a atras atenția că în acest moment sunt 37 de dosare active de infringement în domeniul mediului, din care 11 au fost deschise numai anul trecut, referindu-se la protejarea biodiversității, tăieri ilegale de arbori, calitatea aerului și deșeuri. 


„Un stat membru UE nu poate invoca nicio situație internă pentru a justifica neîndeplinirea obligațiilor și nerespectarea termenelor prevăzute de normele Uniunii”. PLANUL ANUAL DE TRANSPUNERE-2021

 

TEHNIC VORBIND

Infringement

România ar putea ajunge să plătească până la 3,7 milioane de euro pe lună numai penalități dacă CE demarează procedurile de infringement.

Implementare

Din 46 de directive care trebuiau transpuse, numai opt au fost implementate.

Mediu

România are nu mai puțin de 37 de dosare de infringement pe mediu, deschise Comisia Europeană, din care 11 anul trecut.  

Comentarii