3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăPoliticăIgor Dodon, președintele Republicii Moldova: “Românii sunt frații noștri”

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova: “Românii sunt frații noștri”

Președintele Igor Dodon a anunțat că românii „sunt frații noștri de peste Prut” și că niciun alt popor nu poate lua locul românilor, în relația lor cu cetățenii Republicii Moldova.

Noul punct de vedere al lui Igor Dodon a fost prezentat de acesta într-un interviu pe care l-a acordat postului de radio „Europa Liberă”. De remarcat că acesta nu este un post românesc, deci Dodon n-avea motive, în acest context, să facă declarații amabile la adresa României.

În cadrul interviului, Igor Dodon a anunțat că premierul Ungariei, Viktor Orban, va veni curând în vizită la Chișinău. Întrebat de jurnalistă dacă, pe această cale, “Ungaria încearcă să substituie România” pe lângă Republica Moldova, Igor Dodon a răspuns astfel: „Eu nu cred că cineva poate să-i substituie pe români. Ei sunt frații noștri de peste Prut”.

Igor Dodon a insistat asupra acestei idei cu privire la români: “Îi considerăm o țară prietenoasă, partener strategic. Numărul unu”.

Declarația președintelui Igor Dodon, inclusă în interviul acordat postului „Europa Liberă”, este absolut surprinzătoare și indică o schimbare de atitudine a liderului de la Chișinău. După cum se știe, până să fie ales șef de stat, Igor Dodon a fost președinte al Partidului Socialiștilor și se remarcase, până acum, prin tentative de a se apropia de Rusia lui Putin și prin declarații ostile la adresa României, declarații în care avertiza că România și Republica Moldova trebuie să rămână țări separate.

Acum, Igor Dodon nu s-a referit la ipoteza unei reunificări a Basarabiei cu România, dar a accentuat importanța relațiilor economice bilaterale.

“Îi considerăm o țară prietenoasă, partener strategic. Numărul unu, apropo. Atât la capitolul comerț, cât și la capitolul proiecte sociale, pe care le avem împreună. Nu sunt gata să activeze destul de eficient cu guvernul actual? Vedem, va fi alt guvern, se schimbă lucrurile. Și ei au alegeri parlamentare anticipate. Treaba lor internă. Noi vom fi deschiși tot timpul pentru colaborare cu ei”, a spus Igor Dodon.

Mesajul de prietenie al lui Igor Dodon poate fi socotit un răspuns la declarațiile, făcute cu mai puțin de o lună în urmă, de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. La acel moment, ambasadorul Ioniță avertiza că România poate deveni mai puțin receptivă la cererile de ajutor economic venite din partea Republicii Moldova, dacă regimul de la Chișinău își va menține orientarea politică pro – Moscova.

Amintim că, acum o lună, premierul Ludovic Orban a numit-o pe Ana Guţu, fostă deputată în Parlamentul de la Chișinău, în funcția de secretar de stat, șef al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.

În momentul în care a candidat pentru postul de deputat al Republicii Moldova, Ana Guțu a lansat un puternic mesaj unionist: „Voi fi vocea Unirii în Parlamentul Republicii Moldova, fiindcă Partidul Unităţii Naţionale şi eu Ana Guţu pledez pentru Moldovei cu România ca fiind unica posibilitate de a ne regăsi cu toţii în spaţiul nostru civilizaţional european şi românesc. Unirea Republicii Moldova cu România înseamnă viaţă decentă pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova indiferent de apartenenţa etnică, religioasă”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Alegeri prezidențiale 2024. PSD conduce topul cheltuielilor pentru campania electorală. Cât au cheltuit partidele în primele două săptămâni

Cu mai puţin de două săptămâni până la startul primului tur al alegerilor prezidenţiale, competitorii electorali încearcă să ajungă cât mai aproape de alegătorilor...

China aprobă un plan de 777 miliarde de euro pentru refinanțarea datoriei guvernelor locale

China a anunțat aprobarea unui plan financiar de 6 trilioane de yuani (aproximativ 777,1 miliarde de euro) pentru a sprijini guvernele locale în refinanțarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă