Igor Dodon (Foto: Arhivă)

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova: “Românii sunt frații noștri”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adresat României un îndemn de apropiere extrem de explicit.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.02.2020 - 11:49

Președintele Igor Dodon a anunțat că românii „sunt frații noștri de peste Prut” și că niciun alt popor nu poate lua locul românilor, în relația lor cu cetățenii Republicii Moldova.

Noul punct de vedere al lui Igor Dodon a fost prezentat de acesta într-un interviu pe care l-a acordat postului de radio „Europa Liberă”. De remarcat că acesta nu este un post românesc, deci Dodon n-avea motive, în acest context, să facă declarații amabile la adresa României.

În cadrul interviului, Igor Dodon a anunțat că premierul Ungariei, Viktor Orban, va veni curând în vizită la Chișinău. Întrebat de jurnalistă dacă, pe această cale, “Ungaria încearcă să substituie România” pe lângă Republica Moldova, Igor Dodon a răspuns astfel: „Eu nu cred că cineva poate să-i substituie pe români. Ei sunt frații noștri de peste Prut”.

Igor Dodon a insistat asupra acestei idei cu privire la români: “Îi considerăm o țară prietenoasă, partener strategic. Numărul unu”.

Declarația președintelui Igor Dodon, inclusă în interviul acordat postului „Europa Liberă”, este absolut surprinzătoare și indică o schimbare de atitudine a liderului de la Chișinău. După cum se știe, până să fie ales șef de stat, Igor Dodon a fost președinte al Partidului Socialiștilor și se remarcase, până acum, prin tentative de a se apropia de Rusia lui Putin și prin declarații ostile la adresa României, declarații în care avertiza că România și Republica Moldova trebuie să rămână țări separate.

Acum, Igor Dodon nu s-a referit la ipoteza unei reunificări a Basarabiei cu România, dar a accentuat importanța relațiilor economice bilaterale.

“Îi considerăm o țară prietenoasă, partener strategic. Numărul unu, apropo. Atât la capitolul comerț, cât și la capitolul proiecte sociale, pe care le avem împreună. Nu sunt gata să activeze destul de eficient cu guvernul actual? Vedem, va fi alt guvern, se schimbă lucrurile. Și ei au alegeri parlamentare anticipate. Treaba lor internă. Noi vom fi deschiși tot timpul pentru colaborare cu ei”, a spus Igor Dodon.

Mesajul de prietenie al lui Igor Dodon poate fi socotit un răspuns la declarațiile, făcute cu mai puțin de o lună în urmă, de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. La acel moment, ambasadorul Ioniță avertiza că România poate deveni mai puțin receptivă la cererile de ajutor economic venite din partea Republicii Moldova, dacă regimul de la Chișinău își va menține orientarea politică pro – Moscova.

Amintim că, acum o lună, premierul Ludovic Orban a numit-o pe Ana Guţu, fostă deputată în Parlamentul de la Chișinău, în funcția de secretar de stat, șef al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.

În momentul în care a candidat pentru postul de deputat al Republicii Moldova, Ana Guțu a lansat un puternic mesaj unionist: „Voi fi vocea Unirii în Parlamentul Republicii Moldova, fiindcă Partidul Unităţii Naţionale şi eu Ana Guţu pledez pentru Moldovei cu România ca fiind unica posibilitate de a ne regăsi cu toţii în spaţiul nostru civilizaţional european şi românesc. Unirea Republicii Moldova cu România înseamnă viaţă decentă pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova indiferent de apartenenţa etnică, religioasă”.

Comentarii