Guvernul Cîțu alocă cel mai mic buget pentru educație din ultimii 30 de ani. Foto: gov.ro

Guvernul Cîțu taie de la educație și sănătate

Sănătatea și educația par a fi sectoarele perdante la alcătuirea bugetului pentru acest an. În timp ce sănătatea are un buget cu 11% mai mic față de anul trecut, educația primește cea mai mică sumă raportată la PIB acordată învățământului în ultimii 30 de ani.

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 14.02.2021 - 21:21

Proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanței prevede 2,55% din PIB pentru educație, după ce, în 2020, acest domeniu vital a primit 2,7% din PIB. Suma exactă se ridică la 28,507 miliarde lei, adică mai puțin chiar și decât anul trecut, când a primit 30,574 miliarde lei, sumă care nu include sectorul de cercetare. Mare parte din acești bani merge pe salarii.

La rândul său, Ministerul Sănătății va primi 17,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o reducere cu 11% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut au fost făcute achiziții cerute de pandemia de COVID-19. Trebuie însă subliniat că, în proiectul de buget pentru 2020, suma era de asemenea redusă, la acel moment, cu 22,8% față de 2019, la 11,48 miliarde de lei în 2020, bugetul fiind ulterior corectat. 

 

Mari câștigători

Cea mai spectaculoasă creștere o înregistrează bugetul Ministerului Economiei - 6,6 miliarde lei, majorat cu 186%, cu mențiunea că o mare parte din bani vin din fonduri europene. În plus, majorarea era necesară pentru susținerea economiei, ținând cont că, potrivit ministrului Claudiu Năsui, 92% din acești bani vor merge către schemele de ajutor de stat. Schema de ajutor de stat pentru IMM-uri pe timpul pandemiei va primi 4,5 miliarde de lei, fiind suportată 85% din fonduri europene. Schema pentru horeca are alocați un miliard de lei de la buget. Start-up Nation, cea de-a treia schemă, cuprinde din nou 100% bani de la buget alocați pentru restanțele pentru care există deja deconturi. O a patra schemă este aceea prin care statul dă bani studiourilor străine pentru a face filme în România.

Și alte ministere vor primi în mod evident mai mulți bani comparativ cu anii trecuți. Ministerul Energiei – 1,1 miliarde lei, cu 85% mai mult, dar bani în plus vor primi și Mediul (24% mai mult), Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea (24%), Dezvoltarea (14%), Cultura (11%), Investițiile (11%), Munca (10%), Agricultura (10%), Transporturile (9%). Pe plus sunt, de asemenea, Apărarea și Internele, cu 3, respectiv 3,8%.
În schimb, Ministerul de Finanțe și Ministerul Justiției înregistrează scăderi comparativ cu 2020.

Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, susține însă că prioritatea numărul 1 este relansarea economică. „E un buget al relansării. E un buget al redresării economice. E bugetul care creează premisele revenirii României la o creştere economică, acea prognozată de 4,3%” a comentat Nazare.

Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că este de preferat ca la dezbatere este preferabil să fie un număr minim de amendamente. „Discuţiile trebuie să aibă loc cu Guvernul până la adoptarea proiectului bugetului de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, dar este preferabil ca în Parlament să fie un număr minim de amendamente, care să nu afecteze gândirea bugetară, structura bugetului şi priorităţile care sunt stabilite prin programul de guvernare", a declarat Orban. 

 

„Deja avem cifre pe creşterea venitului net cu 8,5%, avem cifre pe investiţii, pe industrie, dar vom avea şi cifre pe creşterea economică în curând şi estimările mele arată că vor fi mai bune decât a estimat oricine în acest an. De aici pornim cu cifrele pentru anul viitor". FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRU 


TEHNIC VORBIND

Venituri, cheltuieli

Potrivit proiectului bugetului de stat, veniturile în 2021 vor atinge 174,102 miliarde de lei,

Cheltuieli

Cheltuielile vor ajunge la 318,456 miliarde de lei credite de angajament şi la 261,451 miliarde de lei credite bugetare.

Deficit

Deficitul va ajunge la 87,350 miliarde de lei în 2021. 

Comentarii