Conform unor acte normative publicate, în ultimele zile, în Monitorul Oficial, președintele Klaus Iohannis a decis să decoreze, la sfârșitul acestui an, în preajma Zilei Naționale a României, o serie de unități militare și de angajați din Ministerul Apărării Naționale și din Ministerul Afacerilor Interne.
Șocant este faptul că în lista militarilor decorați de șeful statului nu figura până ieri nicio angajată a Ministerului de Interne care să poarte prenumele Ștefania. După cum se știe, Ștefania este prenumele pe care ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a folosit când a vorbit despre acea femeie, angajată ca subofițer în Jandarmeria Română, care era să fie asasinată la mitingul neautorizat care a avut loc pe 10 august 2018 în Piața Victoriei.
Reprezentanți ai Jandarmeriei Române, pe care i-am contactat, ne-au precizat că instituția lor nu poate confirma sau infirma dacă șeful statului a decorat sau nu pe cineva din Jandarmerie, întrucât procedura este următoarea: “Președinția poate comunica dacă au fost sau nu decorați jandarmi, instituțiile fac doar propuneri”.
Cu alte cuvinte, chiar dacă MAI a înaintat propuneri de decorare către Președinția României – și, în mod sigur, acest lucru s-a întâmplat, șeful statului este liber să decidă pe cine decorează și pe cine nu.
Faptul că Ministerul Afacerilor Interne a înaintat, și la acest sfârșit de an, propuneri de decorare către Președinție este cert, întrucât pe lista persoanelor decorate acum de Iohannis apar și câțiva angajați din MAI. Astfel, din acest minister sunt decorate mai multe cadre militare, despre care nu ne îndoim că au merite deosebite. Din MAI sunt decorați un general maior în rezervă, un general de brigadă în rezervă, mai mulți agenți de poliție, precum și câțiva subofițeri și maiștri militari. Dar, din ce se publicase până ieri în Monitorul Oficial, rezulta că președintele Iohannis a decorat o singură femeie militar din MAI, iar aceasta face parte, probabil, din Inspectoratul General de Aviație al MAI și poartă prenumele Elena – nu Ștefania.
Rezultă că jandarmerița Ștefania, care a fost trimisă în misiune de luptă în Piața Victoriei, la data de 10 august 2018, care era să fie ucisă la datorie și care, în urma loviturilor primite, a fost ulterior internată în spital, nu este printre cei decorați acum de președintele Iohannis.
Merită precizat și faptul că, dacă șeful statului ar fi dorit să se consulte cu privire la oportunitatea avansărilor propuse de conducerea MAI, el ar fi avut cu cine să se consulte. Întrucât unul dintre consilierii de stat ai președintelui Iohannis a fost, cândva, ministru de Interne.
Imediat după incidentele violente produse în contextul mitingului din 10 august 2018 de la București, președintele Klaus Iohannis a avut o declarație fermă, dar în care susținea, în mod șocant, că de aceste violențe se fac vinovate forțele de ordine – adică instituțiile statului. “Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară”, susținea, la acel moment, președintele țării.
Klaus Iohannis și-a păstrat și ulterior ostilitatea față de Jandarmerie. Un element relativ neobservat a fost și amânarea, de către șeful statului, a avansării în grad a comandantului Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, deși, potrivit unor surse neoficiale, acesta a promovat examenul pentru gradul de general și ar fi avut dreptul la acest grad.
Dintre oficialii români, doar ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a deplasat la spital, pentru a-i vizita pe cei doi subofițeri de jandarmi care fuseseră răniți la 10 august. Pentru a le asigura intimitatea și poate chiar siguranța, ministrul de Interne a indicat doar prenumele celor doi jandarmi răniți – un băiat și o fată. Despre femeia jandarm rănită, Carmen Dan a precizat, la acel moment, că ea se numește Ștefania. Ulterior, s-a aflat că numele complet al fetei este Ștefania Nistor, că este sergent-major, are 23 de ani și este angajată în Jandarmeria Română de doar un an.
Reacția președintelui Franței
Pentru că românii s-au obișnuit să caute modele occidentale și pentru că unul dintre cele mai cunoscute este modelul francez, merită făcută o comparație cu situația din ultimele zile din Franța. Acolo, o serie de manifestații de stradă, produse aparent ca urmare a creșterii prețului carburanților, au degenerat în violență și au determinat reacția fermă a forțelor de ordine. În Franța au fost operate peste o sută de arestări, au fost răniți peste o sută de protestatari civili, dar și nouă membri ai forțelor de ordine.
Iată ce mesaj a transmis, pe internet, președintele Franței, Emmanuel Macron:
“Mulțumiri forțelor noastre de ordine pentru curajul și profesionalismul lor. Rușine celor care le-au agresat. Rușine celor care s-au manifestat violent față de alți cetățeni și jurnaliști. Rușine celor care au încercat să intimideze parlamentari. Nu există loc pentru aceste violențe în Republică”.