12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăEFOR: Partidele au cheltuit mai mult. PSD, pentru propagandă, AUR, doar pe...

EFOR: Partidele au cheltuit mai mult. PSD, pentru propagandă, AUR, doar pe comisioane bancare

Partidele au primit pentru luna martie suma de 11,285,100.38 lei, mai puțin decât în ianuarie și februarie, când au primit câte 19,843,634.81 lei. Pentru luna aprilie AEP a virat în conturile partidelor 13,695,601.59 lei.

Cu excepția Pro România, toate partidele au cheltuit mai puțin decât au primit. Dacă ne raportăm la sumele primite în martie, PSD a cheltuit aproape toți banii (95%), USR aproape trei sferturi, iar celelalte partide aproximativ jumătate. PSD a avut cea mai mai creștere la cheltuieli, de la 2.7 milioane de lei în februarie la 4.1 milioane în martie. În schimb cheltuielile Pro România au continuat să scadă.

Ca în lunile trecute, AUR nu a cheltuit decât pe comisioane bancare.

În ceea ce privește sumele totale cheltuite, procentele sunt similare cu cele din lunile anterioare. Cea mai mare parte din bani, adică 53% s-a alocat către presă și propagandă. Apoi, partidele cheltuie 18% pe personal și 10% pe chirii și utilități pentru sedii. PSD rămâne campion la cheltuielile pentru promovare cu 2.6 milioane de lei, urmat de PNL cu 1.3 milioane de lei.

„Modul în care cheltuie partidele politice banii ne arată că relativ puțini bani sunt investiți în dezvoltare. Cea mai mare parte se îndreaptă către achitarea unor servicii pentru reclamă și personal, iar consultanța politică, studiile sociologice, plata unor experți sau orice alte activități de dezvoltare nu sunt foarte vizibile în bugetele partidelor plătite din subvenții. USR este singurul partid care a finanțat lunar studii sociologice, cu aproape 1000 de euro, alte cheltuieli de acest fel fiind înregistrate în ianuarie de PSD și PNL (aproape jumătate de milion de lei),” se arată în raportul EFOR. 

Structura cheltuielilor

PSD a cheltuit 65% din bani pentru presă și propangandă. Personalul a reprezentat 13% din cheltuieli. Pentru consultanță politică social-democrații au cheltuit 4% din bani, iar pentru activități politice 2%.

PNL a cheltuit trei sferturi din bani pentru presă și propagandă, 10% pentru personal și 6% pentru consultanță politică.

USR a cheltuit jumătate din bani pentru personal și doar 13% pentru propagandă. Chiriile au reprezentat 17% din bani, iar consultanța politică 3%.

Pro România rămâne partidul cu cele mai mari cheltuieli pentru sedii, adică 392,214.94 lei, de aproape 10 ori mai mult decât PSD, care are cele mai mici cheltuieli pentru spații dintre toate cele șapte partide. Suma e de 2.3 ori mai mare decât alocările din subvenții pentru martie.

PMP a cheltuit aproape 60% din bani pentru personal și o cincime pentru chirii.

Plus a cheltuit o treime din bani pentru personal, un sfert pentru chirii și 12% pentru propagandă. Plus și USR au alocat cele mai multe fonduri pentru onorariile avocaților, executorilor și experților, reprezentând 7-8% din banii cheltuiți.

 

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă