Emil Boc l-a atacat pe Voiculescu de mai multe ori în câteva zile. Foto: INQUAM

„E un război cu structuri de tip mafiot”

Conflictul dintre primarul Emil Boc și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, pare a avea alte mize decât cele care au fost făcute publice inițial.

Ioana Oancea 0 comentarii

14.01.2021 - 07:04

Deși inițial conflictul a pornit de la nealocarea resurselor pentru centrele de vaccinare, se pare că Boc este supărat pentru că unul dintre apropiații săi a fost schimbat din funcție.

 

După ce a acuzat că Guvernul a obligat primăriile să înființeze centrele de vaccinare fără a preciza și sursele de finanțare, Boc a primit promisiunea că bugetul de stat va suporta aceste cheltuieli.

Primarii de municipii au participat la o discuție cu ministrul finanțelor în vederea pregătirii bugetului de stat pentru anul 2021, la care au cerut și finanțare pentru organizarea centrelor de vaccinare. Boc a admis că banii vor putea fi alocați de primării în lipsa legii bugetului de stat, dacă primesc asigurări că sumele vor fi returnate.

„Nu vom aștepta legea bugetului, dar trebuie să știm că acești bani vor fi returnați pentru a nu fi nevoiți să luăm bani de la alte servicii esențiale pentru populație. Avem toată deschiderea pentru susținerea procesului de vaccinare”, a spus Emil Boc.


Costurile Clujului, un chilipir

Între timp, ministrul sănătății a scos la iveală și faptul că Primăria Cluj-Napoca avea nevoie de doar puțin peste 20.000 de euro pentru organizarea centrelor de vaccinare în municipiu. „M-am uitat peste cifre, la bugetul solicitat de Cluj când încă premier mai era domnul Orban. Atunci doamna vicepremier, Raluca Turcan, a invocat pentru Cluj suma de 104.000 de lei. Atât s-a solicitat pentru Cluj. Mă îndoiesc că 104.000 de lei e o sumă de care să se poticnească un oraș de calibrul Clujului”, a comentat Vlad Voiculescu, precizând și că atacul a avut un scop „politic intern”.Omul lui Boc la Spitalul Județean 

 

O altă informație apărută în spațiul public se arată însă ca adevărata miză a atacurilor lui Emil Boc ar fi nemulțumirea legată de schimbarea directorului Spitalului Județean Cluj, Petrică Șușcă (foto: jos, sursa: Facebook), un apropiat al edilului clujean. Deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate, susține că Șușcă era protejat de Boc și locotenenții săi, Florin Stamatian, Daniel Buda, Ioan Rus și proaspătul deputat PNL Radu Moisin.

Imediat după revocarea lui Șușcă, Radu Moisin i-a cerut socoteală, printr-o interpelare adresată în calitate de deputat, lui Vlad Voiculescu.

Printre altele, în interpelarea sa, Moisil întreabă: 1. ”Care sunt managerii de spitale revocați din funcție de la preluarea mandatului?” și 2. ”Care sunt criteriile concrete de revocare a managerilor de spitale, ținând cont de faptul că fiecare act administrativ trebuie motivat nu doar în drept, ci și în fapt, conform jurisprudenței constatate a instanțelor române, precum și a prevederilor adoptate de organismele Consiliului Europei, dar și cele ale UE?”

Ungureanu susține însă că la Spitalul Județean din Cluj au fost șapte ani „de abuzuri groase” și trei rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătății, care arată situația instituției manageriată de Petrică Șușca. Deputatul USR susține că Șușcă a fost schimbat și în iulie, timp de 3 ore, de către fostul ministru penelist Nelu Tătaru. „Șeful lui Moisin, l-a sunat pe Tătaru și l-a pus cu pixul înapoi pe Șușca, în aceeași zi, cu tupeu...”, mai arată useristul.

Nota publicată în Monitorul Oficial din 12 aprilie 2019, privind Raportul privind controlul efectuat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, arată: „Din conținutul actului de control au rezultat deficiențe în ceea ce privește aplicarea la nivelul spitalului a protocoalelor de preluare, rezolvare și monitorizare a cazurilor de politraumă, deficiențe privind distribuția programului operator pe zile și pe secții, precum și disfuncționalități în desfășurarea activității la nivelul blocului operator”. 

Deputatul USR promite noi dezvăluiri. 


„Șușca este protejat de Boc și de locotenenții lui: Stamatian, Buda, Rus și mai nou, deputatul Moisin. E război. Un război cu structuri de tip mafiot.”

EMANUEL UNGUREANU, DEPUTAT USR (foto jos)  

6 ianuarie

Vlad Voiculescu îl demite pe Petrică Șușcă de la conducerea Spitalului Județean Cluj.

11 ianuarie

Emil Boc îl atacă pe Vlad Voiculescu pe tema finanțării centrelor de vaccinare.

11 ianuarie

Deputatul Radu Moisin îl interpelează pe Vlad Voiculescu din Parlamentul României.

20.000 euro

Aceasta este suma de care are nevoie Primăria Cluj-Napoca pentru organizarea centrelor de vaccinare.

Finanțare de la buget

Primarii au primit asigurări de la ministrul finanțelor că banii vor fi asigurați din bugetul de stat.

Comentarii